Безплатна регистрация

Публикации

Съвет за рекламодатели в сайт за групово пазаруване

...или още един начин да си осигурите постоянен приток на клиенти. Напоследък се появяват все повече сайтове за групово пазаруване, които предлагат още една чудесна възможност да рекламирате в Интернет, при това без да влагате средства предварително.

 

Плащате само тогава, когато се извършат реални продажби. Това е и един много добър начин за собствениците на малък и среден бизнес да привлекат нови клиенти от собствения си град и да им представят привлекателните си оферти. Възможност е и за фирмите, които все още нямат фирмен уебсайт, да се представят на потенциалните си клиенти. Макар че моят съвет е да не отлагате повече и да си направите един представителен уебсайт, в който да запознаете потенциалните си клиенти със своята дейност и услуги, да публикувате контактите си. От този момент нататък уебсайтът ще работи за Вас 24/7 на една много достъпна цена. Ако се колебаете точно какво искате, може да започнете с няколко страници. След време ще знаете точно какво Ви е необходимо и ще го разширите.

Чрез сайтовете за групово пазаруване потребителите от своя страна имат чудесната възможност да изпробват нови услуги, да  посетят нови заведения, да научат за привлекателни екскурзии на невероятно изгодни цени.
Има обаче един аспект в целия процес, който би помогнал неверояно много в маркетинговия процес на рекламодателите, който мнозина от тях пропускат. Сега ще го опиша накратко. Нека да разгледаме целия процес на извършване на покупка чрез привличане на клиенти от сайтове за групово пазаруване.

Ще опиша конкретен пример със заведение за хранене, но същото може да се приложи и за услуги като СПА и козметични центрове, йога и фитнес, фризьорски услуги и други.

Рекламодателят обявява офертата си. Всички потребители, които са абонирани за съответния сайт, получават известие по имейл за актуалните оферти за деня. Посещават сайта, запознават се с детайлите на предложението и ако им хареса, си закупуват ваучер, който е валиден определен период от време. След това с този ваучер посещават заведението и получават това, за което са платили.

След това рекламодателят си получава парите. Това е обичайният сценарий.

Точно тук е моментът, на който предлагам да обърнем повече внимание. Какво става с посетителите, които са посетили заведението, от гледна точка на рекламодателя? Той ги посреща, предлага им обявената оферта и после ги изпраща с думите: "Благодаря Ви, че ни посетихте. Заповядайте отново".

Това е чудесно на пръв поглед. Но какво всъщност се случва? Собственикът плаща определена сума за реклама (не предварително, но все пак си плаща), изпълнява своята част от офертата и пуска клиентите да си излязат през вратата, без (в повечето случаи) да знае точно кои са те. С една дума - плаща за реклама, с която да привлече нови посетители, но след това ги пуска, без дори да е направил опит да събере малко повече информация за тях.

Има два начина клиентите да посетят заведението отново - ако са много доволни или когато отново има привлекателна оферта в сайта за пазаруване. В първия случай рекламодателят е пасивна страна - трябва да чака, те да дойдат отново. Във втория случай - трябва да си плати отново за реклама чрез сайт за пазаруване и да обяви друга много привлекателна оферта. Както знаете, офертите в тези сайтове са винаги с много големи отстъпки - поне 50 %.

В сегашната обстановка на пазара е твърде голям лукс да се чака и да не се предприема нищо по въпроса.
Хубавата новина е, че рекламодателят има избор. Той може да си осигури и трети начин да привлече отново същите посетители, като направи специално предложение само за тях и им го изпрати лично. Не чрез трета страна, каквато се явява в случая рекламната медия. За тази цел трябва да им предложи още първия път да предоставят минимални данни за връзка с тях. Както знаете, най-евтиният начин да кажете нещо на много хора си остава изпращането на имейл. Може да се използва и SMS или обаждане по телефона, но и двете са доста по-скъпи, а за обаждането ще е необходим и персонал, което вече доста оскъпява съобщението.

Затова събирането на обратна информация като първо име и имейл е напълно достатъчна за начало на една по-дълготрайна връзка между собственика на бизнес и клиента.

Освен това в този случай рекламодателят може да си позволи да отправи и много допълнителни оферти към тези свои клиенти. За едно заведение това може да е представяне на ново ястие тази седмица, отстъпка от виното във вторник вечер или безплатен сок към детското меню в събота преди обяд. Може да им предложи всичко, което си поиска, защото той вече разполага със собствена база данни с клиенти, които също биха били щастливи да бъдат директно уведомявани за изгодни предложения. Не е необходимо да казвам, че по този начин рекламодателят може да бъде много по-гъвкав в предложенията си и да ги насочва в определен ден от седмицата или време на деня.

Начинът на събиране на информация би могъл да стане под различна форма - карти за отстъпка срещу регистрация (направо в сайта на заведението или на място на хартиен носител). Добре е след това да запазите хартиените носители като документ, че данните са Ви предоставени лично. Въвеждането на 20-30 имейла на ден може да се извършва от определено лице от пресонала. Друг вариант е да се създаде Клуб приятели на "Име на заведението" и да им се изпращат предложения, които са само за приятели или VIP клуб. Вариантите са много и всеки може да си избере най-подходящия за дадения вид клиенти.

Тази практика може да бъде въведена и спрямо всички посетители на заведението и така след време собственикът ще си е осигурил една добра таргетирана база данни с клиенти. На тях той може да изпраща специални предложения всеки път, когато има какво да им каже. По този начин  би могъл и да им изпрати и поздравление за Коледа.

Как на практика става това ?


Както споменах по-горе, препоръчително е заведението да си има уебсайт. Вече има много  достъпни варианти да си направите уебсайт сами. Една прекрасна възможност предоставя софтуерът на Website.bg. Дори в началото уебсайтът Ви да се състои от няколко страници, в които да представяте бизнеса си и информация за контакт с Вас и къде се намирате. Там е и мястото, където да поставите автоматична форма за записване. Така клиентът може да се регистрира във Вашия списък. И всичко това става автоматично. Вашият уебсайт започва да работи все повече за Вас и то 24 часа всеки ден.

Всеки добър софтуер за имейл маркетинг предлага такива форми за записване, които може да поставите на уебсайта си и посетителите да се регистрират в тях. Абонатите се записват автоматично в предварително определени от Вас групи с цел изпращане на по-релевантни съобщения в зависимост от техните интереси.

Хубавата новина е, че вече има и български софтуер за имейл маркетинг – EmailInvest.com, който е онлайн базиран и не е необходимо да инсталирате нищо. Също така предлага и безплатна регистрация, с която може да управлявате до 200 абоната и да изпращате до 500 имейла всеки месец. Разполагате и с подробна статистика относно брой отворени и кликнати имейли, обобщени статистики в кои дни от седмицата Вашите абонати отварят най-много съобщенията и много други.

И така - накрая ще обобщя. За да увеличите притока на клиенти към Вашия бизнес, използвайки по-ефективно рекламите в сайтове за групово пазаруване, може да направите следното:

1.Да имате уебсайт, на който да поставите автоматични форми за записване.


2.Да предложите привлекателен начин на посетителите да се регистрират онлайн или на място при Вас.


3.Да им изпращате електронни съобщения със специални предложения.

За да приложите този този съвет за Вашия бизнес, не са ви нужни големи инвестиции.

Нужно е само да имате желание, въображение и малко време.

Успех на всички!


Невяна Коева





Публикувано на 28.06.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация