Безплатна регистрация

Учени в Япония работят върху създаването на обучаващи се роботи

Японският национален институт за информация и комуникационни технологии работи върху проект за разработката на роботи, способни да се обучават, както и да обучават и други. При това те ще могат да предават знания както на хора, така и на себеподобни роботи, предаде Mobus.com.

 

 

Към днешна дата роботите могат да се управляват или с гласови команди, или с компютърни управляващи програми, докато новият проект на института предвижда машините да могат да разбират и жестове, както и да действат автономно, ръководейки се от получени по-рано практически знания.

Засега японските инженери са разработили робот, способен да се обучава на жестове и да разбира човешката реч. Размерът на робота е 155 см, а теглото му е 85 кг. В близките планове на разработчиците е създаването на информационна роботизирана система, способна да взаимодейства с други автоматизирани системи.

Още един амбициозен проект на Националния институт за информация и комуникационни технологии е разработването на роботизирана система, способна да разбира интонацията и емоционалната окраска на човешката реч. Първият прототип на такива машини бе представен на изложението Digital World Tokyo.

Според разработчиците в бъдеще тези решения могат да намерят своето приложение при създаването на роботи, които да се използват в домашното стопанство.





Публикувано на 05.10.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация