Безплатна регистрация

Програмата за обмен на файлове LimeWire прекратява съществуването си

Федерален съд в САЩ изнесе окончателното си решение по иска на музикалната индустрия срещу разработчиците на програмата за обмен на файлове LimeWire, според което е наложена пълна забрана за разпространение и поддръжка на тази програма.

 

Конфликтът между Американската асоциация на звукозаписните компании RIAA и ръководителите на LimeWire се разгоря още през 2006 г. Разработчиците на приложението бяха обвинени в нарушаване на авторските права, след което RIAA поиска изплащане на обезщетения в размер на 150 хиляди долара за всяка една композиция, разпространена незаконно от потребителите с помощта на LimeWire.

През май съдът призна, че LimeWire дава възможност на потребителите да разпространяват пиратски копия на музикални произведения и че основателят на компанията Марк Гортън лично е подпомагал незаконния обмен на файлове. След това RIAA се обърна в съда с искане създателите на LimeWire да бъдат задължени да свият дейността си и да прекратят разпространението на програмата.

През тази седмица съдът удовлетвори иска на притежателите на авторски права. В постановлението се посочва, че създателите на  LimeWire са длъжни напълно да лишат програмата от функционалностите, даващи възможност за търсене, теглене и обмен на файлове, а също така да прекратят разпространението й.

Изпълнителният директор на LimeWire Джордж Сърл изрази съжаление по повод решението на съда и отбеляза, че компанията няма намерение да напуска пазара и в най-скоро време ще предостави нова музикална услуга, без да уточнява за какво точно става дума.





Публикувано на 29.10.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация