Безплатна регистрация

Ask.com затваря търсачката си

Компанията Ask.com обяви, че прекратява по-нататъшното развитие на своята търсачка и скоро време ще закрие съответната уеб-услуга, предаде Блумбърг.

 

Търсачката Ask.com (по-рано Ask Jeeves) е основана през 1996 г. Тя бе замислена като услуга, която е способна да отговаря на запитвания на естествен език. В допълнение на това в резултатите от търсене се извеждаха не само страници, попаднали в базата данни при автоматично обновяване, но и ръчно подбрани линкове.

През 2005 г. търсачката стана собственост н онлайн конгломерата IAC/InterActiveCorp, който плати за Ask.com 1,85 милиарда долара.

След като се оказа, че търсачката не може да бъде достойна конкуренция на  Google, Yahoo! и Microsoft, компанията реши да преразгледа своя бизнес-модел, като услугата за търсене ще бъде закрита, а основните ресурси ще се насочат за развитие на онлайн услуга за въпроси и отговори.

В рамките на реорганизацията се планира уволнението на около 130 души и закриването на офисите в градовете Едисън (Ню Джърси, САЩ) и Ханджоу (Китай). Всички операции ще бъдат консолидирани в щабквартирата в Оуклънд (Калифорния, САЩ).





Публикувано на 12.11.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация