Безплатна регистрация

Публикации

Пет насоки при изграждане на фирмена култура. Уроци от Силициевата долина.

Много неща зависят от "фирмената култура" и много компании се стремят да разработят такава култура, която осигурява успеха не само на техния бизнес, но и на работещите в тях.

 

Изграждането на фирмена култура обаче не е лесна задача. В меката на IT бранша, Силициевата долина, стереотипа за фирмена култура може да се синтезира така: "Работи много, работи още повече докато някой не купи компанията ти", каквото може да се каже, че е мотото на компанията за разработка на онлайн игри Zynga, която наскоро нашумя след като се разбра, че иска да отнеме някои от финансовите привилегии на част от своите работници.

Според Michael Arrington "започването на компания от тип start-up е трудно. Така че работи повече, плачи по-малко и забрави за хленченето." Според Arrington оплакванията от "твърдата култура" на Zynga са неоснователни:

"Може да си тъжен, че работиш много часове и понякога шефа ти се развика, когато напрежението нарасне. Но знаеш и че няма друго място като Силициевата долина.

Никъде другаде не можеш да сбъднеш мечтите си както тук. Никъде другаде няма толкова много широко-скроени хора, които са готови да дадат своя принос и да работят усилено за да направят нещо ново."

Силициевата долина определено е необикновено място и може би е редно да се каже, че компаниите там не бива да бъдат сравнявани с компаниите на други места по света, но какво може да се каже за фирмената култура като цяло?

Ако вашата компания има нужда от здрава фирмена култура, предлагаме ви пет насоки.

Спазвайте думите си

Критиките, които понесе Zynga бяха в основата си породени от факта, че компанията няколко пъти се опита да отнеме финансови облаги от определени служители. С други думи - опитваше се да промени първоначално приетите от всички факти, с които всички са се били съгласили.

Някои защитават това действие, но реалността е, че по този начин Zynga изглежда неспособна да спазва думата си - голям проблем когато става въпрос за изграждането на стабилна фирмена култура.

Ако някой служител не си изпълнява задълженията, той бива отстранен. Точка. В противен случай най-добрият подход е моралният: спазвайте думата си когато се налага, защото здрава фирмена култура няма как да има без доверие между служителите.

Поставете очаквания за баланса между работата и личния живот

Голяма част от дебатите около това, което се случва в Силициевата долина и стартиращите там малки фирми е баланса между работата и личния живот или по-скоро липсата на такъв. Не всеки може да понесе 16 часов работен ден, например.

Но от друга страна се изпуска един важен ключов момент: когато не се поставят ясни изисквания какво се очаква от служителите на дадена компания, балансът между работата и личния живот се губи.

Ако повечето от служителите ви работят по 12 часа на ден, например, признайте го и не се опитвайте да разведрите ситуацията с различни извинения като "има бира в хладилниците" или "имаме пет видео игри за развлечение".

Когато ясно сте изразили философията на вашата компания относно работата и личния живот, това ще намали броя на наетите служители, които не са били готови на този режим.

Уверете се, че не се ръководите от схемата за "бързо забогатяване"

Парите може и да не са всичко, но това не означава, че компенсацията няма значение. Обикновено има. Когато разработвате фирмена култура, не е правилно да се залага изцяло на парите.

Високите заплати и евентуалното купуване на компанията може да задържи ентусиазма на служителите за известно време, но не е сигурно че ще останат дълго време щастливи и продуктивни.

Така че не правете грешката, като си мислите, че ще изградите функционираща култура, която чрез очакваната печалба ще се изплати за всички болки и преминати трудности.

Запомнете е служителите ви имат различни нива на инвестиции към фирмата

Малка стартираща компания, назначаваща своя трети служител, трябва да очаква че компанията ще стане голяма част от неговия или нейния живот.

Когато дойде времето да се назначи тринадесетия служител, фирмата трябва да осъзнае, че третия и тринадесетия служител имат различни нива на схващане за инвестиция от техния работодател, финансово и морално.

Което маркира важна точка, особено за младите компании: хубаво е да се направи "startup" култура, в която всеки служител се раздава така, сякаш няма да има утре, но колкото повече се разраства компанията, толкова по-малко служители ще бъдат тези, които са били от самото и начало.

Така че бъдете реалисти: вашата фирма не представлява едно и също нещо за всеки от вашите подчинени. Ако знаете това, фокусирайте се върху изграждането на обстановка акцентираща върху това, къде в момента се намира компанията и къде са плановете да се намира занапред, а не само носталгичния спомен къде и как е започнало всичко.

Не се фокусирайте твърде много върху културата

Какъв е най-добрия начин за изграждане на силна фирмена култура? Не се вманиачавайте много в изграждането на такава.

Силните и уверени лидери сами се досещат, че няма начин успешно да управляват на микрониво сформирането на фирмена култура и я оставят тя да еволюира с времето, заедно със служителите на фирмата.

 

източник: econsultancy.com





Публикувано на 14.12.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация