Безплатна регистрация

Публикации

5 урока за правене на онлайн бизнес от Dropbox

Още от създаването си, Dropbox e една от най-популярните технологични компании. Основане е през 2006 г. и решава един зараждащ се тогава проблем - съхраняване на разнообразни файлове и достъпа до тях през различни устройства и от различни места. От Dropbox могат да се заимстват интересни бизнес похвати. Нека разгледаме някои от тях.

 

1. Създайте печеливш модел

В интернет, където хората са свикнали да получават повечето неща безплатно, е трудно да се изгради печеливш бизнес модел. Twitter още не е намерил начин как да печели, Google отдавна е открил своя бизнес модел, а Dropbox има правилен подход още от самото си създаване.

В системата на Dropbox имате право на 2 гигабайта пространство за съхраняване на файлове. Много хора превишават този капацитет и се абонират на месечна база. За 50 гигабайта се плащат 10$ на месец, за 100 гигабайта – 20$.

В Dropbox има 50 милиона потребители и всяка секунда се записва нов потребител. Само 4% от потребителите са платени.

Изводът е – колкото по-рано сте решили как ще изкарвате пари от вашия  уеб проект, толкова по-добре.  В интернет има различни бизнес модели – продажба на реклама, абонамент, продажба на продукти, такси за услуги, просто в самото начало решете кой от тях да приложите.

2. Решете наболял проблем

Причината за бързото разрастване на Dropbox е че решава проблема с достъпа до информация и данни през различни устройства – телефони, таблети и компютри.

Ето как го решават:

Сваля се приложението на Dropbox, качвате файловете си и може да имате достъп до тях през което и да е устройство. Ако направите промяна, тя се вижда през всички устройства. Може да поканите и други хора, които да могат да виждат файловете и да имат достъп до тях.

Колкото по-голяма е аудиторията, която има определен проблем, толкова по-бързо ще се разрасне продуктът или услугата, която решава проблема. Търсете начини да решите проблема на колкото се може повече хора по бърз и надежден начин.

3. Накарайте хората да осъзнаят проблем, който още не знаят че имат.

Проблемът, който решава Dropbox не е интуитивен. Хората първоначално не са се сетили че им е необходимо едно място, където да се съхраняват техните файлове и че трябва да могат да стигат до него през различни устройства.

По какъв начин е представен продукта за да бъде разбран?

На първа страница на сайта има само едно видео, което обяснява как човек тръгнал на сафари в Африка, може да съхрани документи, снимки и видео по време на пътуването. Хората разбират смисъла на услугата само като изгледат въвеждащото видео.

Другия похват, който използват е да превърнат своите потребители в търговци. Те дават 250 MB допълнително дисково пространство за всяка препоръка. По този начин са привлекли почти 25% от клиентите си.

4. Не правете излишни разходи.

В самото начало, двамата основатели Houston и Ferdowsi са били единствените работещи в компанията. Те са наели други хора едва след осигуряването на първата дялова инвестиция в размер на 1.2 милиона долара.

След две години работа, Dropbox има 9 служителя и 200000 потребителя. Това им помага да оцелеят през първата вълна на финансовата криза през 2008 година. Днес те имат 70 служителя и 50 милиона потребителя.

5. Похарчете повече пари за да бъдете винаги пред очите на вашите потенциални клиенти.

Конкуренцията в сектора на споделяне на файлове е доста сериозна. Участват както големи играчи – Google, Apple, Amazon и Microsoft, така и множество по-малки фирми.

Как Dropbox се справя с конкуренцията?

Те харчат доста голяма сума за реклама и PR. Освен това сключват стратегически партньорства с телефонни и компютърни компании.

Може де приложите тези бизнес уроци и във вашия бизнес. Със сигурност така ще увеличите шансовете си за успех.

Публикувано на 17.01.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация