Безплатна регистрация

Публикации

Стратегия за успех в социални мрежи в 5 стъпки

Социалните мрежи са посредник при общуването с клиентите. Те не са просто място за организиране на поредната рекламна кампания.Това означава, че социалните мрежи трябва да са само част от маркетинговият Ви план а не пореното място за реклама.

 

За кампаниите Ви в социалните мрежи също трябва да се поставят индивидуални цели. Както повечето маркетинг планове, социалните мрежови канали трябва да преминат през следните етапи, за да дадат желан резултат.

Набележете своята аудитория


Без съмнение социалните мрежи станаха изключително известни. Навсякъде по света знаят за Twitter и Facebook.

Това е добре, но това че те имат голяма аудитория, не означава че всички участници в социалната мрежа са Ваши потенциални кленти. Трябва да определите коя е вашата аудитория, която искате да впечатлите и да Ви последва.

Всъщност без да имат точна идея, какви са Вашите конкретни цели, вашата социална мрежа ще стане голяма и разхвърляна. Не бива да се впускате в това без да имате план.

За да идентифицирате потенциалните клиенти:

- Определите кой е идеалният тип личност, с когото искате да се свържете. Това собственик на бизнес ли е, маркетинг мениджър, консултант или друг тип служител. Това трябва да е човека, който взима решение за покупка и е готов да купи продукта или услугата, която предлагате.

- Следващата стъпка е да търсите места, в които потенциалните клиенти могат да бъдат открити. Това може да бъдат социални мрежи като Twitter и Facebook или друг тип сайтове, форуми и блогове.

- След като знаете къде са желаните от вас хора, направете проучване как да се свържете с тях. Например за да намерите някой маркетинг мениджър, търсете теми свързани с маркетинга във Facebook и започнете да се свързвате с хората, който се вълнуват от тази теми.

Установете двустранен разговор


Най-ефективния начин да използвате социалните мрежи е да окуражите хората да се включат с някаква цел. Това може да е привличането на последователи с големи отстъпки.

Но след като някой вече е Ваш последовател, трябва да започнете разговор с него. Какво се случва със съобщенията, които изпращате? Хората игнорират ли ги? Въпросите Ви пораждат ли дискусия? Продавате ли на голяма част от последователите си, ривличате ли регистрации и още последователи?

Важно е да знаете и статистиката си в социалните мрежи. Например според проучване на HubSpot, ако публикувате ново съдържание няколко пъти на ден, вместо само веднъж днвено, това ще ви доведе до 15% по-добри резултати.

Разбира се, трябва да познавате аудиторията си и да знаете дали могат да прочетат толкова много съдържание. Не е нужно да ги затрупвате с такова, ако те не желаят.

Спечелете уважението на аудиторията


Да създадете социална мрежа е само едната страна на нещата. След като имате много последователи, добре е да ги въвлечете в някаква идея.

За щастие това вече не е толкова трудно. Понякога е достатъчно само да благодарите на някого за споделеното съдържание и да размените съдържание между другите последователи.

Социалната мрежа Ви свързва с всеки от аудиторията и трябва да заслужите уважението на всеки чрез повтарящи се разговори, за да стигнете до ново ниво на социален успех.

Установате взаимоотношения


Това че говорите с хората не означава, че имате взаимоотношения. Това е грешката, която много хора занимаващи се с маркетинг правят. Те прибързват да осребрят отношенията с потенциалните клиенти.

Пътят от обикновената аудитория до клиенти е изграден от доверие. Това означава, че трябва да намерите начин как да въвлечете потенциалния клиент стъпко по стъпка.

 

Например каните потенциалния клиент да се присъедини към вашата фен страница. После го ангажиранете с попълване на проучване или анкета. После може да дадете някакъв подарък. След това да изпратите покана за участие в безплатен уебинар и едва накрая да направите конкретна оферта.


Колкото по-голям е вашия бранд, толкова по-лесно може да изградите доверие. На Apple не са им нужни много усилия за да убедят хората да вярват в тях.

Проследявайте времетраенето на отношенията с клиента


Трябва да помислите и за времето като стойност в социалните мрежи. Вероятно сте запознати с времевата стойност на клиента, която е количеството пари, които компанията очаква да направи от даден клиент през времето, в което тя има връзка с него.

Заключение


Социалните мрежи са тук и ще останат дълго, но се променят с годините. Умните маркетинг специалисти съумяват да ги използват като традицонен инструмент, което означава, че те си поставят цели и следят за постигането им. Това е и правилният подход.





Публикувано на 01.02.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация