Безплатна регистрация

Публикации

Скоростта на сайта: съвети, проучвания и инструменти, с които да увеличите конверсиите

Има многобройни изследвания, които подчертават колко е важна скоростта на даден уебсайт за клиентския опит. Истината обаче е, че това би трябвало да бъде очевидно за всеки.

 

Никой не би искал да чака прекалено много някоя уебстраница да се зареди, особено когато е толкова лесно просто да отидеш на страницата на конкурентите.

Въпреки това скоростта е проблем за доста притежатели на сайтове и така в резултат те губят потенциално доста приходи.

За да хвърлим повече светлина относно това как бавната скорост може да подрива не само положителния клиентски опит, но и конверсиите на сайта, ще Ви предложим списък със съвети, проучвания, статистики и инструменти:

Хората очакват сайтовете да се зареждат за 2 секунди.

Две проучвания от Акамаи и Гомез често са цитирани в доклади във връзка със скоростта на уебсайтовете. Проучванията са извършени преди няколко години и е доста вероятно клиентските очаквания да са още по-високи към днешна дата.

Изследването на Акамаи е публикувано през 2009 г. и е извършено с помощта на 1 048 онлайн купувачи. Според него:

- 47% от хората очакват уебстраниците да се зареждат за 2 секунди или по-малко;
- 40% ще излязат от даден уебсайт, ако му трябват повече от 3 секунди, за да се зареди;
- 52% от пазаруващите онлайн твърдят, че бързата скорост е важна за лоялността им към даден сайт;
- 14%  ще започнат да пазаруват от друг уебсайт, ако зареждането на страницата е бавно, 23% ще спрат да пазаруват и дори ще се отдалечат от компютъра си;
- 64% от купувачите, които не са доволни от сайта, ще посетят друг уебсайт следващия път, когато решат да пазаруват онлайн.

Изследването на Гомез е публикувано през 2010 г. Интервюирани са 1 500 потребители. Според проучването:

- В пикови часове повече от 75% от потребителите по-скоро биха посетили друг уебсайт, отколкото да чакат;
- За 88% от потребителите онлайн е по-малко вероятно да се върнат на даден сайт, ако не са имали добър клиентски опит;
- Почти половината са изразили по-малко позитивна цялостна нагласа спрямо компанията дори само след едно неприятно преживяване, свързано с уебсайта й;
- Повече от 1/3 са разказали на другите за своя лош клиентски опит.

Бавното зареждане на уебсайтовете струва на търговците около 2 милиона долара годишно.

Едно проучване на QuBit, публикувано през май тази година, използвало мненията на 60 000 потребители на 80 уебсайта с различна дейност – търговия, пътувания, технологии, финанси и издателства.

Чрез инструмента "Exit Feedback" потребителите са били помолени да коментират своят клиентски опит, напускайки сайта.

От попълнилите анкетата 8% цитират бавното зареждане на страници като основна причина да се откажат от своята покупка. От QuBit твърдят, че е нереалистично да смятаме по презумпция, че всички тези потребители биха извършили покупката. Затова те изчисляват средната стойност на конверсиите на онлайн купувачите (4.35%) спрямо стойността на глобалните онлайн продажби (496 блн. лири). Базирано на тези стойности интернет търговците може би губят 1.73 блн. лири всяка година.

В доклада са изчислени и времената за зареждане на страници от различни индустрии. Установено е, че средно всяка страница се зарежда за 3.50 сек, макар че някои са се заредили и за 15 секунди. Продуктовите каталози се зареждали най-бавно, отнемало им два пъти повече време.

Времето за зареждане на уебсайта и средните стойности



Закъснение в зареждането на страницата от 1 секунда може да коства 7% спад в клиентските конверсии.

TagMan си партнират с онлайн търговеца на очила Glasses Direct, за да изучат зависимостта между скоростта на страницата и поведението на конверсиите. Те откриват значителна връзка между това колко е чакал потребителят и извършените от него конверсии. Процентът конверсии бил най-висок при около 2 секунди и спадал с 6.7% за всяка допълнителна секунда.



Освен това при потребителите, които не извършили конверсии и тези, които излезли от сайта, времето за зареждане било три до четири пъти повече отколкото при потребителите, които извършили конверсии.

Това показва, че посетителите, които не извършват никакви действия на даден уебсайт, вероятно го напускат заради забавяне при зареждането.

TagMan имат и калкулатор, който изчислява загубата при конверсиите, така че да можете да разберете колко приходи ще получите, ако увеличите скоростта на своя уебсайт.

Скорост на сайта за SEO

Ниската скорост на уебсайта не само се отразява негативно на клиентския опит, но и е причина Google да го наказва при резултатите от търсене.

За последните две години Google е включил скоростта на сайтовете като фактор при сформирането на ранговете. Все пак уточняват, че това ще повлияе върху по-малко от 1% търсения и че притежателите на сайтове трябва да са по-загрижени относно качеството на своите сайтове.

Фокусът на Google върху скоростта на сайтовете се усилва след като в компанията провеждат тестове върху своите уебсайтове през 2009 г.

Те откриват, че забавянето на страниците с резултати от търсене с между 100 и 400 милисекунди има измерим ефект върху броя търсения за потребител – 0.2% до 0.6% (усреднено за 4 до 6 седмици, в зависимост от експеримента).

Още повече, информацията показала, че потребителите извършвали толкова по-малко търсения, колкото по-дълго време били изложени на експеримента.

Потребителите, изложени на 200 милисекундно забавяне от началото на експеримента, извършили 0.22% по-малко търсения през първите три седмици и 0.36% по-малко търсения през следващите три седмици.

Подобно потребителите, които били изложени на 400 милисекундни забавяния от началото на експеримента, извършили с 0.44% по-малко търсения през първите три седмици и 0.76% по-малко търсения през следващите три.

Дори когато скоростта на зареждане на страниците се върнала към нормалните си стойности, на хората им отнело известно време да се върнат към предишните си навици спрямо употребата им.

Какво забавя Вашия уебсайт?

Ето и кои са най-често срещаните виновници:

-  Ad network code. В повечето случаи е базиран на JavaScript и може да забави страницата Ви.
- Analytics тагове. Analytics може да бъде изключително ценен инструмент, но таговете, базирани на Javascript, оказват влияние при скоростта на зареждане. Добрата новина е, че доста Analytics доставчици предлагат асинхронна доставка, но доста потребители увеличават неефективността като ползват различни доставчици ненужно.
- Раздут HTML. Това не само увеличава количеството информация, която трябва да се пренесе до Вашите потребители, а може и да има значителен ефект върху работата на JavaScript, когато манипулирате DOM.
- Забравяте за Gzip. Ако сървърът Ви не е конфигуриран да прилага Gzip компресия за HTML, CSS и JavaScript, вероятно трансферирате значително повече информация, отколкото е необходимо.
- Публични мрежи за частен трансфер на информация. Едно от първите неща, които правят притежателите на сайтове, е да разделят уеб сървърите от сървърите, поддържащи база данни. Но много от тях не свързват двете чрез вътрешна мрежа, което създава проблеми и лесно може да повлияе негативно върху работата на уебсайта.
- Неоптимизирани снимки. В страница, на която има много снимков материал, скромното намаляване на размера на файловете с 10-15% може да има голямо значение.

Значението на скоростта за търговията в мобилната мрежа

Информацията, включена в уебсайтовете и апликациите, оптимизирани за мобилен телефон, ни разкрива, че хората са доста нетърпеливи, когато разглеждат страници през мобилните си телефони.

Почти ¾ от запитаните (74%) ще излязат от уебсайт след като са чакали 5 секунди да се зареди; 57% са имали проблеми, когато се опитали да разгледат уебсайт, а 46% няма да се върнат отново към проблемна страница.  

Според една друга статистика на Gomez, на 15 ноември миналата година средната скорост на 14 основни търговски сайта в мобилната мрежа била 4.73 секунди. Amazon имали най-добър резултат с 2.85 секунди.

Това е сериозен въпрос, тъй като стойността на конверсиите се увеличава със 74%, когато времето за зареждане на страницата се подобрява с 8 до 2 секунди.

Друга статистика от Aberdeen Group показва, че забавяне от 1 секунда във времето за зареждане на дадена страница е равно на 11% по-малко посещения на уебсайта, 16% намаление в удовлетворението на клиентите и 7% по-малко конверсии.

Измерено в реални стойности това означава, че ако обичайно Вашият уебсайт печели по 10 000 лири на ден, тази година ще загубите 250 000 от продажби.

Инструменти за тестване скоростта на Вашия уебсайт

Има различни инструменти, които можете да използвате, за да тествате скоростта на своя уебсайт. Ето и 8 полезни примера:

- WebWait
LinkVendor
iWebTool’s Website Speed Test
SelfSEO’s Website Speed Test
WhichLoadsFaster
Webpage Test
Web Page Analyzer
Google PageSpeed Insights

Американците са зависими от скоростта

Информацията, включена в инфографика на Online Graduate Programs, показва колко е важна скоростта на уебсайтовете за потребителите в САЩ. Около 25% от хората казват, че ще излязат от страница, на която й отнема повече от 5 секунди, за да се зареди.

Ситуацията е още по-драстична при мобилната мрежа – 50% от потребителите ще изоставят страница, ако не се зареди до 10 секунди, а 3 от 5 души няма да се върнат отново в този уебсайт.

Според анализ на топ 2000 търговски уебсайтове средната скорост за зареждане на страница е 7.12 секунди, ако използваме Internet Explorer 9. За сравнение средната скорост, ако използваме Chrome за уеб браузър, е 7.5 секунди, а при Firefox – 7.15.





Публикувано на 30.10.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация