Безплатна регистрация

Публикации

7 грешки в социалните мрежи, които пречат на разпространението на материалите Ви

Маркетингът в социалната медия може и да не е точна наука, но все пак има компоненти в него, които изпълнени по подходящ начин водят до по-добри резултати.

 

Ако искате Вашето съдържание да се разпространява, трябва да следите числата и да спрете с решенията, които взимате инстинктивно.

И така, ако искате съдържанието Ви да се разпространява, избягвайте следните 7 грешки:


Грешка # 1 – Времето не е от значение

Не можете да публикувате съдържание в средата на нощта и да очаквате то да се разпространи достатъчно добре. Социалните сайтове като Twitter и Facebook имат пикове часове на употребата и ако успеете да споделите своето съдържание в тези сайтове в подходящото време, то ще има по-голям шанс да се разпространи.

48% от потребителите в Тwitter следват източноевропейското стандартно време, така че е най-вероятно да ретуитват в сряда, около 17:00 ч. Линковете в Twitter се кликват най-много по време на първия час след тяхното постване. Така че, ако искате да споделите нещо в Twitter, споделете го в сряда, в 17:00 ч. източноевропейско време.

Когато става дума за Facebook, не публикувайте съдържание повече от 1 път на всеки два дена, за да съберете възможно най-много харесвания. Също така публикувайте в събота, в 12:00 ч. наобяд (също източноевропейско време).


Грешка # 2  – Всички социални бутони са еднакви

В блога QuickSprout са тествали разположението на социалните бутони в горната и долната част на уебсайта. Изнендаващо хората показали склонност да споделят постове преди да ги прочетат, тъй като социалните бутони в началото на страницата показали 117% повече кликове от тези в дъното.

Също така добавили и "scrolling" социални бутони (като Sharebar), които получили с 226% повече кликове от социалните бутони в началото на поста.

Когато тествали комбинацията от "scrolling" бутони и социални бутони над постовете,  тя се оказала с 29% по-малко успешна от комбинацията "scrolling" бутони и бутони в края на поста.
 
Ако искате да извличате максимума от споделянето в социалните мрежи, обмислете да поставите своите социални бутони в края на блога си, в комбинация със "scrolling" бутони.


Грешка # 3 – Споделянията имат значение, не трафикът

Повечето блогъри и мениджъри по съдържанието се фокусират върху броя харесвания на съдържанието им във Facebook, или туитовете в Twitter. На теория, ако имате повече споделяния, би трябвало да получите и повече трафик, но това невинаги е така. Ако никой не кликва чрез Facebook и Twitter до Вашия уебсайт, няма да да получите посетители.

Вместо да се фокусирате само върху броя споделяния в социалната медия, трябва да помислите и за трафика. Добър начин да увеличите трафика чрез социалните сайтове е да анализирате своя CTR (Click through rate).

Оптималното място да поставите линк в Twiter е точно на 25% - не в началото, средата или края, а точно на 25%, ако искате да увеличите трафика в Twitter.


Грешка # 4 – Хората четат съдържанието по време на същия час пик, в който го споделят

Има голяма времева разлика между това кога хората предпочитат да прочетат дадено съдържание и това, кога го споделят. В грешка # 1 Ви казахме, че хората предпочитат сряда за Twitter и събота за Facebook.

Хората предпочитат да четат блогове в понеделник в 11:00 ч. източноевропейско време, а да коментират блогове - в 9:00 ч. в събота, източноевропейско време.

Ако пък Вашата таргет група са жените, никога не публикувайте съдържание вечерно време или през нощта – жените предпочитат да четат преди обяд.


Грешка # 5 – Фокусиране върху всички социални канали

В QuickSprout са тествали не само разположението на социалните бутони, но и подходящия брой социални сайтове, които да промотираме. Тествали са бутони за 3, 4 и 5 различни социални медии и независимо от това колко на брой бутони използвали, по-малко от 9% от хората кликнали на повече от един.

Но имало голяма разлика между броя хора, които кликнали на социалните бутони, когато те били 3 и когато били 5. Въпреки че имало по-малко варианти, когато бутоните били само 3, се наблюдавало 11% увеличение на кликовете. Разликата между броя на кликовете, когато социалните бутони били 3 и 4 не била статистически значима.

Хората предпочитат да споделят съдържанието само в една социална мрежа, така че в идеалния вариант не са Ви нужни повече от 3 социални бутона. Ако имате над 50 000 посетители месечно, обмислете поставянето на 4 социални бутона.


Грешка # 6 – Туитвате своето съдържание само веднъж

Дори ако туитвате в оптималните дни и часови диапазон, това не означава, че всички ще видят Вашата публикация. Въпреки че 82% от потребителите в Twitter имат по-малко от 350 последователи, 18% имат повече от това. И макар че тези 18% изглеждат малко, не трябва да игнорирате факта, че в Twitter има над 500 милиона потребители.

От всички Ваши последователи онези, които също следват стотици хора, вероятно няма да видят повечето от Вашите туитове. А ако не ги видят, те няма да ги ретуитнат или да последват линковете до Вашия уебсайт.

Започнете да туитвате своя пост поне по два пъти. Според проведен от Mark Suster тест той получил 56% повече посетители от Twitter след като само публикувал своя блог пост отново. Можете да публикувате и 3, и 4 пъти, но колкото повече туитвате един и същи пост, толкова по-малко кликове ще получава той, колкото повече от последователите Ви вече са го видели.


Грешка # 7 – "Бавно и спокойно" е плюс

В света на социалната медия скоростта е всичко. Колкото повече споделяния получава Вашето съдържание за възможно най-кратко време, толкова по-добре за вас – особено във Facebook. Той взима предвид времето, така че ако съдържанието Ви получава хиляди харесвания за кратък период, повече хора ще го видят в своя news feed.

При проведен експеримент, за една публикация са закупени 50 харесвания за първите 30 минути, а за друга – 50 харесвания, разпределени за над 8 часа. Двете публикации са идентични, но тази, която имала 50 харесвания за първите 30 минути, получила общо 142 харесвания и 10 коментара, а втората – 95 харесвания и 7 коментара.

Ако искате Вашето съдържание да се разпространява в социалните мрежи, трябва да получите много споделяния за кратък период от време.



В заключение

Ако избягвате седемте грешки, които изброихме по-горе, е по-вероятно съдържанието Ви да се разпространява по-добре. Ако решите да се възползвате от тези съвети, недейте да приемате по презумпция, че те ще работят за Вас – тествайте ги чрез своето съдържание. Резултатите могат да бъдат различни за Вас в зависимост от това къде живеят повечето Ви посетители и тяхната демография.





Публикувано на 26.11.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация