Безплатна регистрация

Публикации

Пет големи грешки в маркетинга, които допускат компаниите

За повечето компании маркетингът е изключително важен компонент на бизнес успеха.

 

Ако не можете да създадете ефективна маркетинг стратегия, то няма да можете да продавате и бизнесът Ви да се разраства. Това е проблем.

 

Благодарение на интернет, навлизането на дигиталния маркетинг и изобилието от маркетингови инструменти и технологии, фирмите днес разполагат с маркетинг активи и възможности повече от всякога.

Често обаче е предизвикателство да намерим правилния начин за употреба на тези активи. Има набор от често срещани грешки, които фирмите допускат. Ето и кои са петте най-големи грешки:



1. Прекалено много метрика

Може ли едно хубаво нещо да се превърне в нещо прекалено? Когато става дума за маркетинг, отговорът определено е "Да!". Благодарение на Big Data и често срещаното предположение, че сложността е хубаво нещо, фирмите бързо възприемат всякакви методи за изчисление, които по-скоро объркват отколкото помагат.

В много случаи тези числа по-скоро оправдават провеждането на някоя маркетинг кампания отколкото подобряват продажбите или носят ценни изводи.

 


2. Закупуване на прекалено много софтуер и услуги

Броят на компаниите, които твърдят, че могат да Ви помогнат да привлечете повече потребители в Twitter и Facebook се увеличава с всеки изминал ден и за това си има добра причина – не липсват компании, които търсят начини да подобрят своята маркетинг стратегия.

Истината обаче е, че прекалено много компании купуват софтуер, свързан с маркетинг и услуги, който не им носи в резултат по-ефективни кампании и по-голяма възвръщаемост.


3. Фирмите не проследяват непреките разходи

Времето е пари, но когато става дума за проследяването на това колко време изразходват служителите за изпълнение на маркетинговите цели, много компании се провалят. А резултатът е: маркетингови инициативи, които изглеждат доходоносни на повърхността всъщност не се оказват чак толкова доходоносни, когато в тяхната цена се включи и цената на загубеното от служителите време.

За да избегнете това, се убедете, че включвате и времето на своите служители в маркетинг инициативата, така че всички разходи да могат да се проследят и да бъде възможно точното калкулиране на възвръщаемостта от инвестицията.


4. Прекалено големи инвестиции в придобиването на нови клиенти

Трудно е човек да развива своя бизнес, ако не може да се сдобие с клиенти, но иронията идва от това, че много компании започват да пренебрегват клиентите след като вече веднъж са ги спечелили. Това може да бъде изключително скъпо струваща грешка като се има предвид колко скъпо може да Ви излезе придобиването на нови клиенти, а и колко пари губите от това, че не се опитвате да оптимизирате продажбите спрямо вече съществуващите си клиенти.


5. Прекалена диверсификация

Да изградите компания, която е на 100% зависима от органичен трафик от търсене в Google вероятно е добра идея, но предприемачите не трябва да залагат и на прекалената диверсификация – тя също не е добро решение. Истината е, че някои маркетингови канали ще работят по-добре за някои компании отколкото биха работили за други.

Вместо да се хвърляте към всеки нов маркетингов канал, защото "трябва да сме там!", ще бъде по-добре да намерите онези, които ще Ви свършат най-добра работа.





Публикувано на 22.01.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация