Безплатна регистрация

Публикации

Как да пишем за интернет? - първа част

Много е лесно да забравим факта, че нито оформлението, нито изображенията или пък най-новите скриптове ще привлекат хората във Вашия сайт. Това, което привлича посетителите, е именно съдържанието. Графиките, оформлението и останалите неща са само помощни средства за представяне на това съдържание. Следвайки тези 10 препоръки, можете значително да подобрите четливостта на това, което пишете за интернет.

 

1. Проверка на правописа

Доброто писане започва с правилен правопис. В допълнение към проверката на материалите в текстовия редактор, който ползвате, много добра идея е поне още един човек да прочете внимателно написаното.

2. Направете текста удобен за бърз преглед


Много хора не четат напълно текстовете в интернет, те по-скоро му правят бърз преглед. Добавянето на съдържателни подзаглавия и открояването им чрез удебеляване е отличен метод. Избягвайте неясните или прекалено остроумните заглавия. Вместо това опитайте се заглавията и подзаглавията Ви да обобщават съдържанието, за което се отнасят.

Използването на списък с ключовите положения в статията  също така е изключително ефективен начин за превръщане на съдържанието в по-разбираемо.

Не прекалявайте с удебеляването на шрифта, тъй като така удебеляването губи смисъла си, чиято цел е да открои най-важните части от текста. По правило само заглавието и подзаглавията на статията трябва да се удебеляват. Също така избягвайте подчертаването на части от текста, тъй като това може да се възприеме като линк.

3. Празен ред или отстъп


Има два начина за отделяне на абзаците. Или чрез отстъп на първия ред на всеки абзац, или чрез добавяне на празен ред между абзаците, както е направено и в тази статия. Всеки от тези два метода има своите противници и поддръжници. Отстъпът е по-подходящ за големи текстове, докато празният ред прави страниците по-удобни за бърз преглед и създава повече празно пространство, позволявайки на очите на читателя да си почиват. Изберете единия от двата метода и се придържайте към него.

4. Подравняване и дължина на редовете


В повечето страни хората четат отляво надясно. Затова логично е текстът в страниците Ви да бъде подравнен към лявата страна на страницата. Центрираният или подравненият вдясно текст се чете по-трудно, създава напрежение за очите и създава големи затруднения при четене на големи текстове. Избягвайте практиката за центриране на подзаглавията, подравнете ги вляво, както и останалата част от текста.

Вестникарите отдавна са осъзнали стойността на късите редове. Това е причината повечето статии да се отпечатват в малки колони, вместо да са разположени по цялата ширина на страницата. По същия начин се разполагат и статиите в списанията. За нещастие повечето дизайнери не изучават основите на добрата типография. Затова повечето страници в интернет са с прекалено дълги редове, което затруднява четенето. Като цяло е добре в един ред да има най-много 15 думи или около 65 знака.

5. Избягвайте скролирането


Потребителите в интернет не обичат да скролират. Ако се налага да публикувате дълги текстове в интернет, разделете ги на няколко страници.

Разполагането на съдържанието в няколко страници също така увеличава вероятността читателите да прочетат цялата статия. Ако някой отвори страницата и види един огромен текст, най-вероятно въобще няма да започне да го чете. Разделянето и групирането на текста в по-малки и вътрешно завършени части увеличава многократно възможността някой да прочете целия материал.

Изследванията показват, че хората четат с 25% по-бавно от монитора на компютъра, отколкото например книга или вестник. Това означава, че трябва съдържанието на статиите Ви да е най-малко с 25% по-кратко, отколкото еквивалента й в печатна версия.

Съвет: Предоставяйте възможност за отпечатване на статията на принтер, така че цялото съдържание да се побира на една страница.


Вижте: Как да пишем за интернет? - втора част





Публикувано на 19.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация