Безплатна регистрация

Публикации

5 Adwords съвета за онлайн търговците

Google Adwords може да ви предостави един от най-ефективните начини да рекламирате своя онлайн магазин. Но ако го употребявате правилно. А това може да бъде голямо „но“, тъй като AdWords е комлексна система, която изисква постоянно да наблюдавате своите кампании, както и да държите под око последните тенденции.

 

В тази статия ще ви дадем няколко бързи съвета, които ще ви бъдат от полза при управлението на АdWords кампаниите, а и ще ви помогнат да уловите възможности, които конкурентите може и да са пропуснали.

Ето и как да подобрите своите AdWords кампании:


1. Използвайте Ad Extensions, за да подобрите CTR (click through rate)

Може би най-доброто нещо у AdWords е неговият широк спектър опции, които ви позволяват да получите максимума за своите пари и да постигнете максимално възможния брой потенциални клиенти и посетители на вашия уебсайт. Обикновено тези опции са безплатни и лесни за употреба. Един добър пример е „ad sitelinks”, която позволява да покажете допълнителни линкове към страници от вашия сайт под вашата реклама. В долния пример ще видите реклама на Shopify. Линковете „Feature Tour”, “Plans & Pricing” и т.н. са ad sitelinks.




Тези линкове се създават бързо и лесно, и могат да имат доста позитивен ефект върху CTR, тъй като увеличават мястото, което заема вашата реклама върху страницата и може да привлече повече потребители да кликнат върху рекламата. Заради повечето показана информация вашата реклама просто е по-забележима. Както и с всичко останало, свързано с AdWords – тестването е ключът. Тествайте резултатите, които ви предлага тази безплатна опция.


2. Използвайте Negative Keywords, за да намалите разходите и да увеличите възвръщаемостта от инвестицията (return of investment – ROI)

Това е един често пренебрегван инструмент, който ви позволява да уточните за кои ключови думи не желаете да се появява вашата реклама. Например, да кажем, че провеждате рекламна кампания за софтуерен продукт, но не предлагате безплатен пробен период и не разпространявате своя продукт безплатно. Ако не включите думата „безплатен“ в списъка с negative keywords за тази кампания, безсмислено ще рекламирате този продукт на хора, които са кликнали върху вашата реклама, докато са търсели безплатен продукт. Те няма да намерят търсения безплатен продукт на вашия уебсайт. Това вреди на възвръщаемостта, тъй като означава, че губите пари за потребители, които вероятно няма да си купят нищо от вас. Вие просто не предлагате онова, което търсят, а именно - безплатен продукт. Един обширен списък с ключови думи е от изключително значение за вашата кампания. Започнете своя списък с най-очевидните negative keywords и след това започнете да го разширявате. Вашата кампания ще ви се отблагодари за това.


3. Използвайте Impression Share, за да увеличите своя трафик

Един от инструментите, който не се ползва достатъчно е impression share. Той ви показва процента свободни импресии, за които вашите реклами се появяват в Google. С други думи – от всички пъти, в които би могла да се показва вашата реклама, колко точно се показва? Ако броят на импресиите за дадена кампания е нисък, значи че изпускате кликове и трафик, и трябва да преразгледате кампанията, и в частност бюджета, ключовите думи и офертите. Ако дадена кампания има нисък брой импресии, можете да го увеличите като се уверите, че ключовите думи са добре подбрани спрямо рекламата и най-вече, спрямо страницата, на която потребителите попадат, когато кликнат върху рекламата. Оптимизирането в тази насока означава, че рекламите ви ще започнат да се появяват по-често. Експериментирайте и с увеличаването на офертите, за да видите как това ще повлияе на импресиите – би могло да привлече повече трафик без да сте похарчили особено много. В добавка, убедете се, че се прицелвате в правилните региони и държави по света (това можете да направите от настройките на кампанията).


4. За по-добри резултати оптимизирайте страниците, на които потребителите попадат, когато кликнат върху вашата реклама

Това е изключително важно, а често се пренебрегва в AdWords кампаниите. Няма особен смисъл да имате перфектно нагласена кампания, ако страницата, към която искате да привлечете трафик, е с недобър дизайн или направо отблъскваща. Това по-скоро ще има негативен ефект върху кампанията, тъй като Google награждава хубавите сайтове и наказва недобре създадените страници. Все пак недобрата уебстраница, на която потребителят ще попадне след като кликне върху рекламата е по-вероятно да не му донесе това, което търси. Убедете се, че вашата страница е възможно най-значима спрямо търсенето на потребителите след като кликнат върху рекламата ви. Това ще увеличи максимално шансовете ви да осъществите продажба, а и ще минимизира цената за този клик в същото време. Запомнете, Google награждава съответстващите страници - онези, които отговарят на търсенето на потребителите. Уверете се, че всяка рекламата води до възможно най-съответстващата страница на вашия уебсайт!


5. Проследяване!

Ако все още не следите нещата във вашия AdWords акаунт, започнете да го правите. За тази цел бихте могли да използвате AdWords Conversion Tracking, Google Analytics (и двете са безплатни), или някакъв друг проследяващ механизъм (а можете да ползвате и комбинация от трите). Да харчите пари за реклама без да знаете как се конвертира вашата инвестиция е нещо, което не бива да се случва. Ако се случва, то означава, че сте на тъмно, когато става дума за определянето на възвръщаемостта от инвестицията (ROI). Conversion Tracking например е доста лесен за настройка инструмент, който ви позволява да виждате всеки път когато един клик води до действие във вашия уебсайт, което вие считате за ценно. Това може да е всичко – от продажба във вашия сайт или запитване в полето за въпроси до абониране за последната ви е-книга. Каквото и да е това действие, проследяването ви позволява директно да измервате възвръщаемостта като записва цената, която се асоциира с всяка конверсия. Всичко това ви дава възможност по-добре да управлявате своя акаунт и да съставяте планове и стратегии според тази информация.





Публикувано на 12.02.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация