Безплатна регистрация

Публикации

Има ли зависимост между големите картинки и конверсиите?

Достатъчно големи ли са картинките на целевата ви страница или страницата на вашия продукт, за да постигнат възможно най-много конверсии?

 

По въпроса има немалко направени тестове, включително за B2B, електронна търговия и медийни сайтове.

И тук не говорим за предоставяне на картинки, които при клик да се уголемяват. Става въпрос за наистина големи водещи снимки на вашия сайт.

Предлагаме ви и три примера, които да ви вдъхновят.

1. Голяма продуктова картинка

Skinner Auctions, магазин за антики, проведоха експеримент като увеличиха картинките в своя онлайн каталог с 28% - от 250 пиксела на 350 пиксела.

За съжаление, както сами може да видите, голямата картинка избутва много съдържание по-надолу на страницата, правейки го по-трудно за виждане от потребителите, тъй като те биват принуждавани да скролват.

Известно е, че едва 20% от потребителите при разглеждане на сайт са склонни да скролват.

Заслужавало ли си е риска?

 



Абсолютно! По-големите снимки са подтикнали 63% повече от посетителите да започнат наддавания в аукциона. И още по-добре - 329% повече посетители са попълнили коректно всички полета, нужни за започване на аукцион.

Голямата снимка е допринесла за увеличаване на първоначалното вълнение у потребителите, както и при процеса им за наддаване.

2. Атаката на големия бутон

Екипът на Profeil Pimp, услуга за разкрасяване на профили в MySpace, тества над 45 различни версии на рекламната си страница.

Стартовата позиция е следната и, както виждате, още при нея бутонът е доста голям.



Обаче печелившият дизайн има в пъти по-голям бутон, невиждано голям до момента.



Разликите в резултатите също са големи. Печелившата версия има над 135% по-висока кликаемост, а освен това от услугата са спечелили с 51% повече от големия бутон.

Можете ли да направите и вашите бутони големи? Лесно е, а и си заслужава тестването.

3. Тестване на голяма фонова картинка

Този тест показва, че големите снимки могат да работят еднакво добре както за B2B, така и за потребителските пазари.

Екипът на Dell си е поставил за цел да генерира повече лийдс. Тяхната начална страница не е толкова лоша. Спазени са всички добри практики, включително и липсата на объркваща навигация, наличие на булети, лесна за попълване форма и липса на скрол.


За теста си те опитват с огромна картинка за фон. Вместо да използват една картинка като част от елементите на сайта, те използват картинка като фон на сайта, а останалите елементи се подреждат върху нея.

По този начин "бялото пространство" става всъщност снимка.

Този похват се използва и от други сайтове за електронна търговия в Европа. А дали работи?


Големият фон допринася за намаляване на бързите затваряния на страницата с 27%, а също и за увеличаване на генерираните лийдс с 36%.

Dell били толкова впечатлени от резултата, че поискали от екипа си да разработи същата схема и за останалите B2B продукти на компанията. При всички резултатът бил положителен.

Внимание: Не може да се гарантира, че големите фонови картинки винаги ще доведат до увеличаване на конверсиите. Никой не може да ви гарантира това. Вашият бранд, страницата ви и вашите посетители са уникални, така че такава догадка не може да бъде направена.

В много тестове сме виждали да се използва неподходяща картинка. Това може да намали конверсиите, често драматично. Ако вашите снимки не са благоприятни за аудиторията ви, правейки ги по-големи няма да доведат нещата до по-добра позиция.

Нашият съвет е да тествате. Винаги започвайте с няколко теста, така че да имате заключителни резултати след 21 дни, преди да се решите на смяна на дизайна.

Снимките към статията са взети от WhichTestWon.





Публикувано на 26.03.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация