Безплатна регистрация

Публикации

Как да подобрим социалната комуникация в интернет

Допускани грешки в социалните мрежи, които понижават нивото на обвързаност с последователите.

 

Първо нека въведем термина "ниво на обвързаност". Накратко той представлява мярката на броя хора, които са се обвързали, спрямо общата бройка хора, които биха могли да се обвържат с дадено ваше действие в социалните мрежи.

Поради структурата на различните социални платформи, измерванията могат да се различават едно от друго. Например интеракциите във Facebook ще са различни от тези в Twitter.

Предлагаме ви седем причини, поради които е възможно "нивото на обвързаност" с вашите фенове и последователи в социалните мрежи да не е толкова активно, колкото ви се иска.

1. Съдържанието не е подходящо

Нека го признаем, създаването на съдържание, което е забавно, предразполагащо харесвания и споделяния е трудна задача за повечето брандове.

Досега те се подготвяха за няколко големи кампании в годината, за които имаха месеци за подготовка. Сега те трябва да доставят пост след пост с високо качество, за да се обвържат с феновете си.

Важно е да измервате резултатите и да анализирате кое съдържание работи и кое не. Така ще можете продължително да оптимизирате това, което публикувате и да разберете кое получава най-голям отклик от феновете, така че да се фокусирате върху него.

2. Липса на сегментиране

Аудиторията на даден бранд се състои от най-различни типове хора. Да, те всички имат нещо общо помежду си, но имат и разнообразни интереси.

Важно е да се опитате да разберете какво най-много вълнува различните групи и да им го доставите. Това може да означава да публикувате в различно време или да слагате различно съдържание на различни платформи.

Добър пример е съдържанието, което е зависимо от локация. Дали вашите последователи ще се интересуват от събитие, което организирате в град на стотици километри от този, в който те живеят? Където е подходящо и възможно, сегментирайте този тип съдържание.

3. В погрешно време

Агенциите и брандовете са бизнес. Бизнесът обикновено работи между 9 и 18 часа, което ограничава времето за публикуване на съдържание. Социалните мрежи обаче не са обвързани с работно време, така че и дейността на бранда не бива да е обвързана също.

Игнорирайте безбройните статии, които ви съветват кога да публикувате вашето съдържание и намерете сами кога е най-подходящият момент за вашите публикации. Пробвайте и се адаптирайте.

4. Искате прекалено много (или давате прекалено малко)

Много брандове все още разсъждават обширно, смятайки че трябва да поднесат големи и скъпи медийни кампании.

Поискайте от вашата аудитория да сподели опита си с вашия бранд, да качат видеоклипове или да свалят последното ви приложение.

Повечето хора няма да имат време за това, особено ако няма нищо за тях. Така че ако искате те да положат някакво усилие, добре е да ги възнаградите с нещо.

5. Привличате грешни последователи

В бързината да привлечете все повече фенове, много брандове, обичайно подвеждани от техните медийни агенции, започват да трупат последователи с "like" кампаниите и да предлагат различни предметни или парични награди. И това работи. Проблемът е, че хората, които са харесали вашата страница, са го направили не защото харесват вашия бранд, а защото искат наградата или намалението, което предлагате.

Те в действителност не са фен на вашия бранд, те са фенове не състезанията и отстъпките. Те не се интересуват от посланията на вашия бранд, а от безплатните неща, до които могат да се докопат.

И ако видят, че няма да има нищо повече за тях, те няма да харесват вашето съдържание и няма да коментират, а просто ще ви игнорират.

6. Стремите се в голям обхват, а не целенасочен

Като цяло колкото повече хора виждат едно съдържание, толкова по-малко някой би се включил с някакво действие. Представете си, че имате утвърдена група от фенове, които винаги се обвързват и предприемат действие с вашето съдържание, да кажем група от 10 000 човека.

Ако общият ви обхват е 100 000, тогава "нивото на обвързаност" е 10%. Но какво ще се случи, ако сте дали много пари за реклама, така че съдържанието ви да стигне до повече хора?

Утвърдената ви група ще види съдържанието, но е много малко вероятно хората извън тази група да се обвържат така активно с него.

7. Брандът или продуктът не грабва

Трудно е за възприемане, но не всички брандове се обвързват с потребителите си в социалните мрежи. И повечето не го правят.

Някой иска ли да има взаимоотношения с фирма за бетон във Facebook? Но има ли и значение? Много преди Facebook и Twitter да дойдат, имахме реклама, с която хората нямаше как да взаимодействат, нямаше как да коментират и все пак тя "грабваше". И това е продало много продукти.

Заключение

Не искаме да ви кажем, че нивата на обвързаност не са важни. В действителност от гледна точка на платформата за социална комуникация, те са много важни, особено лайковете във Facebook, тъй като имат пряко влияние върху вашия обхват.

Интеракциите във фен страниците са важна част от EdgeRank, алгоритъмът на Facebook, който определя какво и на кого да се показва. Да търсите обаче високо ниво на обвързаност понякога може и да е опасно. Особено след като все по-често за такива кампании се заплаща.

Трябва да запомните, че "нивата на обвързаност" не трябва да се разглеждат сами по себе си.
Много различни фактори им влияят (вижте точка 6), така че трябва преди всичко да се уверите какви са вашите приоритети и начините за измерването на резултатите.

Например ако искате да стигнете до по-голяма маса от хора по време на нова кампания, тогава трябва да очаквате и спад в нивата на интеракция.

Както винаги, най-доброто място за стартиране на кампания е на масата с вашия екип по социални медии и планиране, с когото да разработите ключовите цели, а след това да установите методите и ключовите точки в нея.





Публикувано на 17.05.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация