Безплатна регистрация

Публикации

11 неща, които научих от писането за блогове

В Econsultancy съм от 18 месеца и за това време съм написал повече от 1000 публикации за блогове.

 

Автор: Дейвид Мот


Когато започнах, бях квалифициран в журналистическата и изследователска работа, така че имах относително малки познания по дигитален маркетинг и електронна търговия.

Затова реших, че ще е интересно да обобщя това, което съм научил от работата си.

Разбира се може и да греша, но тъй като сте кликнали на публикацията, бихте могли да прочетете моите 11 съвета за воденето на блог.

Няма нужда да знаете всичко

 
Аз имах ограничени познания за дигиталния свят, когато започнах работа на тази позиция, но за щастие бързо успях да наваксам.

В началото пишех за неща, от които си нямах и понятие, което всъщност все още се случва от време на време.

Също така се срещах с хора, които разбираха повече от мен и се страхувах, че ще ме обвинят в шарлатанство.

Сложният и постоянно развиващ се свят на дигиталния маркетинг предполага, че човек не би могъл да бъде експерт във всяка една област и като цяло аз имах щастието да попадам на хора, които с радост отговаряха на въпросите ми и попълваха липсващите полета в моите познания.

Така че, опитайте се да приемате всяка среща и нов блог като възможност да научите нови неща.

Искайте съвет

 
Винаги е по-бързо да попитате директно някого, вместо да прекарате часове в четене по съответната тема.

Аз бях късметлия да срещам хора, достатъчно отзивчиви, за да ми помагат, когато имах нужда от информация или съвет относно дадена публикация.

Вероятно често съм задавал елементарни или необмислени въпроси, така че експерти като Dan Barker, Kelvin Newman, Terence Eden и Henry Elliss заслужават голяма похвала за това, че са проявили търпение и са отговорили.

Не всичко е въпрос на трафик


Като журналист моята цел е да пиша страхотни текстове, които да привличат колкото се може повече читатели. Но трябва да има баланс между това да се привличат правилните читатели и просто да се гони трафик.

Бих сложил Mashable и The Daily Mail в последната категория, но те имат доста различен бизнес модел от нашия.

Хубаво е, когато случаен линк от Guardian ти осигури 70 000 допълнителни прегледа за едно денонощие, но ако никой не купи нищо, тогава е напълно безполезен.

Най-добрият пример за това е една публикация за Zeebox и Dancing on Ice на ITV. Обикновено тя би се счела за изключително успешна, ако събере 1000 прегледа, но благодарение на многото фенове на шоуто, тя постигна над 20 000 прегледа.

За нещастие, тъй като нашият блог за дигитален маркетинг и електронна търговия не е осигурил онези пикантни клюки относно знаменитостите, които тези хора са търсели, 97,5% от посетителите са напуснали.

Съветите и добрите практики се отплащат

 
Първоначално аз работех в проект за нов блог, занимаващ се с последните новини в електронната търговия и дигиталния маркетинг.

Скоро стана ясно, че новините не са така ефективни в привличането на читатели, както съветите и публикациите за най-добрите практики.

Причината е в това, че новини може да намерите в най-различни източници, а и самата природа на съдържанието на една новина остарява много бързо.

За разлика от новините, ако пишете статия за съвети или изследвате определен проблем, то съдържанието на публикацията ще продължи да бъде актуално и ще се възприема добре от търсачките и за в бъдеще.

Това „вечнозелено“ съдържание ще ви осигурява трафик за месеци и дори години след първоначалното си публикуване.

Избягвайте жаргона

 
Разбира се употребата на определено количество жаргон е неизбежна, но някои термини звучат ужасно и трябва да се избягват на всяка цена.

Само защото нашите читатели работят в сферата на дигиталните технологии, не значи че трябва постоянно да ги засипваме с маркетинг термини.

Хората обичат списъци

 
Публикациите, включващи списък са най-експлоатираният похват при писането, но „грозната“ истина е, че хората обичат да ги четат.

Хвърлете един поглед на най-популярните публикации от миналата година и ще видите, че 19 от 25 включват списък.

Простата причина е, че списъците поднасят информацията в лесна за възприемане форма и хората са любопитни да видят всички точки.

ПР-ите имат неблагодарна задача

 
ПР-ите обикновено се намират между чука и наковалнята. Техните клиенти ги притискат, за да получат публичност, а аз игнорирам техните обаждания и мейли.

Не го правя от злоба. Ако отговарям на всеки мейл или обаждане, няма да имам време за нищо друго.

Много ПР-и биха си спестили доста време, ако се запознаят със съдържанието, което публикуваме, и насочат своите усилия в правилната посока.

Бегъл поглед към нашия блог би показал, че не публикуваме материали за успехите на наш клиент или за появата на нов продукт, така че не ни пишете: „Имам страхотна история за вас...“

Без игра на думи в заглавията

 
Когато работех за местен вестник, задължително използвах игра на думи в заглавието и това беше едно от най-забавните неща.

Като блогър обаче, трябва да сте загрижен за оптимизацията на публикацията спрямо търсачките и това, как хората биха търсили подобни материали, така че тук няма място за шеги и игри на думи.

Използвайте подзаглавия

 
Дългите и задълбочени статии са забавни за писане, но могат да бъдат доста мъчителни за четене.

Докато при вестникарската журналистика може да си позволите известна свобода с броя на думите, когато пишете за блог най-добре е да се придържате към основната идея (тази статия очевидно е изключение от правилото).

Още един трик, който прави статиите по-четими е използването на подзаглавия – те нарушават единната структура на текста и ви спестяват известни усилия в преминаването от една тема към друга.

Не може всички да ви харесват

 
Повечето от коментарите, които получаваме на блога, са от добре информирани читатели, които са си направили труда да добавят нещо градивно към дискусията. Това означава, че коментарът ще е полезен за останалите читатели, както и за нас – като подсказка за евентуални бъдещи публикации.

Даването на хората възможността да публикуват първото нещо, което им мине през главата, от време на време води до получаване на злобни и безполезни коментари.

Ако сте журналист във вестник и някой си направи труда да напише писмо до редактора относно това, колко лоши са статиите ви, вероятно ще си дадете сметка, че човекът има право.

При писането на блог нещата са доста по-различни и бързо осъзнавате, че не всички коментари имат еднаква стойност.

Потребителите са непредсказуеми

 
В началото на миналата година написахме огромен материал за две нови технологии, които предстоеше да станат доста популярни. Това обаче не се случи, което идва да покаже, че медиите, ПР-ите и производителите имат сравнително малко влияние върху поведението на потребителите. С изключение на Apple.





Публикувано на 04.06.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация