Безплатна регистрация

Публикации

6 важни елемента на добрите мобилни приложения

Предоставяме ви няколко добри съвета, които могат да са ви от полза при изработката на успешно мобилно приложение.

 

Не просто пренос на съдържание и оферти

Мобилното съдържание трябва да бъде съобразено със ситуацията къде и кога потребителят прави търсене.

Не копирайте сайта си за мобилни устройства

Приложенията трябва да представляват допълнение към вашия уебсайт, а не да го имитират.

Когато потребителя отвори приложение на мобилното си устройство, обикновено те имат различни очаквания от това да отворят сайта ви на настолен компютър. Затова е важно да се използват общоприетите функции в мобилните приложения.

Става въпрос за неща като местонахождение, NFC, карти и камери - това са все неща, чрез които лесно може да се направи интересна интерактивност. Услугите за местонахождение са добър начин търговците да таргетират определени потребители - тези, които се намират в момента в даден магазин, например, а също се удачни и за показване на наблизо намиращи се магазини, отбелязани на карта.



Важно е съдържанието да е ориентирано около приложението. Най-разпространеното ползване на мобилни устройства е у дома, но не трябва да се подценява и активността когато човек е на път.

Да бъде опростено

Много хора стартират ентусиазирано направата на приложения, но пропускат, че в основата им всичко трябва да е изчистено и лесно за ползване.

Повечето потребители намират простичките приложения за най-полезни и съблазнителни. Най-добрите приложения са тези, които успешно изпълняват поставените към тях задачи. Не се опитвайте да претрупвате вашето приложение с много функции - старайте се то да е простичко и полезно.

Замислете се за приложенията, които използвате в момента. Защо ги използвате толкова често?



Обикновено те предоставят възможността да се прави дадена операция лесно и бързо, докато сте в движение, а и у дома. Те са простички и правят живота по-лесен.

Двустранна полза

Мобилните приложения са идеален начин за взимане на важна информация от лоялните си клиенти, но за да стигнете до там, трябва да дадете достатъчно и на потребителите си, иначе приложението ви ще бъде свалено, а после изтрито.

В определени ситуации дадено приложение може да изиска повече детайли за потребителя - примерно след инсталация да се покаже форма за попълване на лична информация. Това може да е от полза за различни медицински приложения например, които използват данните за по-нататъшна обработка или сортиране на резултати.

Но ако не дадете нищо на потребителите си след като са споделили толкова информация, те няма да ползват приложението ви.

А колко често потребителите включват отново и отново приложението ви е изключително важно.

 


Създават нови навици

Интересно е да се проследи как приложенията променят и формират нови навици. Затова трябва да се съобразите с това и да не подвеждате потребителите си.

Ако всеки ден проверяват банковата си наличност или изпращате пари през приложение за онлайн банкиране, а по някаква причина в даден момент то не работи, как бихте се почувствали? Доста объркани най-вероятно.

Това става така, защото се създават нови ежедневни навици според приложенията които ползваме и ако тези приложения в даден момент не са ни под ръка, означава че не можем да свършим някаква работа, която сме искали.

По-рано тази година австралийската банка ANZ обяви, че потреблението на мобилното им приложение за банкиране е надвишило потреблението на банкирането чрез сайта им. В този пример много ясно се вижда как хората започват да стават по-зависими от мобилните си устройства.

Същото важи и за търговските приложения. Според проучване на Flurry, потребителите прекарват 5 пъти повече време в търговски приложения през 2012-та, от колкото са прекарвали през 2011-та.

Потребителите използват мобилните приложения, за да си съдействат при избора на покупка в магазина, както и да направят директно поръчката си през устройството. Факт е обаче, че фазата на пазаруването през приложенията е още начална, но има тенденцията да се увеличи.

Учете се от поведението на потребителите и отговаряйте

Ако сте решили да инвестирате в мобилни приложения, уверете се че измервате и следите използването им.

В наши дни няма сайт без статистика, така че защо да не я включите и в приложенията си.

Уверете се, че приложенията ви са съвместими с всички устройства и операционни системи, а също и че включват всичко необходимо на потребителите, за да бъдат често използвани.

Хората обаче не са запознати със статистиките, налични за мобилни устройства. Когато не следите за обратна връзка, проблемите започват да се трупат.

Освне това всяко приложение има нужда от ъпдейти. Поддържането му е продължителен процес и промени трябва да се правят постоянно, спрямо обратната връзка от потребителите и статистиките.

Изключение от правилото

Целта на вашето приложение и на бизнес целите ви е най-важното нещо, което ще определи успеха му.

Това бяха най-важните точки, при разработката на приложение. Но това не означава, че всяко успешно приложение ще включва всички тези точки. По-важно е да се придържате към принципите изброени до тук при разработката.





Публикувано на 17.06.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация