Безплатна регистрация

Публикации

Използване на клавишни комбинации в интернет сайтовете

Някои уеб разработчици все още изпитват ужас, когато някой им предложи да добавят клавишни комбинации в сайтовете. Не се плашете. Тази статия е доста кратка и за това си има причина. Ако желаете да използва клавишни комбинации за навигация в сайтовете си, ще се удивите, колко лесно е това и ще се чудите защо досега никога не сте го правили.

 

Определение за клавишни комбинации: Какво представляват клавишните комбинации? За незапознатите, това са помощни средства, чрез които посетителите на страниците могат незабавно да се прехвърлят към определена част на HTML страницата чрез натискане на ALT (за PC) или CTRL (за Mac) в комбинация с друг клавиш от клавиатурата, който се определя от Вас чрез параметъра „accesskey”.

Те са особено полезни за хората с физически увреждания, които не могат да използват мишка, а си служат единствено с клавиатурата на компютъра. Клавишните комбинации позволяват бързо и лесно да се прескача между различните части от съдържанието на страниците. Затова и хората без физически увреждания също могат да открият ползата от тях.

След секунди ще разгледаме HTML кода, но преди това е добре да споменем, че добавянето на допълнителни клавишни комбинации трябва да бъде описано на Вашите страници. Няма полза от клавишните комбинации, ако хората не знаят, че ги има – трябва да добавите страница, която да съдържа списък с добавените от Вас клавишни комбинации.

Като имаме това предвид, нека да разгледаме един прост пример. Това е един примерен сайт, който предлага за продажба някакви продукти. Той има навигационна част и основно съдържание. Навигацията се състои от страниците „Начало“, „За нас“, „Магазин“, „Карта на сайта“ и „Контакти“. Какво липсва от навигацията? Липсва страница, описваща клавишните комбинации!

Ето го и кодът на началната страница:


"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">


PrimerenMagazin.com




 


Добре дошли в PrimerenMagazin.com. и т.н и т.н.





Сега нека да добавим и клавишните комбинации:

 


Добре дошли в PrimerenMagazin.com. и т.н и т.н.



И готово. ALT+Q на PC или CTRL+Q на Mac ще отведат посетителя към началната страница.

Обаче тук все още не всичко е наред. Клавишните комбинации наистина могат да бъдат всякакви, но всъщност добре е те да носят някакъв смисъл. Добре би било ако имаше някакви стандартни комбинации, но изглежда в интернет няма стабилно установен стандарт. Въпреки това, ако разгледаме някои правителствени сайтове или страницата на W3C, можем да видим какви комбинации използват те на своите уеб сайтове. Така можем да установим някои утвърдили се комбинации и ще е добре, ако се придържаме към тях. Те са:

H = Начална страница
S = Прескачане от навигацията към съдържанието
K = Отваряне на страницата с пояснения за клавишните комбинации
От 1 до 0 (т.е. 1, 2, 3… 8, 9, 0) = Основните страници от навигацията, в нашия случай:
1 = За нас
2 = Магазин
3 = Карта на сайта
4 = Контакти

Така че ако преработим нашия HTML, той може да изглежда по следния начин:

 




Добре дошли в PrimerenMagazin.com. и т.н и т.н.  



Отбележете, че за прескачане към определена част в съдържанието на страницата просто сме добавили линк без никакъв текст в съседство до „котва“ (anchor) в текста.

 





Публикувано на 18.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация