Безплатна регистрация

Публикации

3 бързи начина да подобрите маркетинга на съдържанието

Ако напишете 1000 страхотни и уникални статии, търсещите машини бързо ще ги индексират и изкарат на водещи позиции, а вие ще изкарате повече пари.

 

В действителност обаче се оказва, че не е достатъчно само да пишете отлично съдържание. Можете ден след ден да създавате прекрасно съдържание, но това не означава, че трафикът към сайта ви ще се увеличи.

Въпросът е как чрез съдържанието да увеличите трафика си и, по-важното, продажбите. Ето 3 съвета, които ще са ви от полза.


Съвет 1: Грабнете вниманието на почерпен в бара човек

Заглавията наистина са важни. Ако заглавието не струва, никой няма да чете нататък.

И тук възниква въпросът как да измисляте страхотни заглавия. Можете да използвате шаблоните, които все още дават резултати, но не чак толкова добри, защото днес всеки ги използва.

Друг вариант е сами да си измисляте уникални заглавия.

Идеи за заглавия могат да ви дойдат, докато четете списание. Жълтата преса е от полза в такива случаи, защото заглавието грабва вниманието ви и ви кара да прочетете статия, в която пише за неща, за които няма доказателства.  

Друг начин да ви хрумнат идеи е, като ходите по барове. Можете да прочетете няколко заглавия на пияни хора и да използвате това, което грабне вниманието им.

Когато този метод бил приложен за статия, посветена на бизнес философии, резултатите били доста добри, а трафикът в Twitter – почти 3 пъти по-висок от обикновено.

Първоначалното заглавие на статията гласяло "11 бизнес философии, които трябва да следвате", но когато било прочетено на един пиян човек, той отвърнал "Ще живея за своята философия и ще умра за нея".

Тази случка помогнала да се стигне до окончателното заглавие: "11 бизнес философии, за които да живеете и да умрете"... При споменаването на това заглавие, пияният възкликнал:

Кои са те, човече? Сигурно са страхотни, ако искаш да умреш за тях.

Колкото и странен да ви се струва този метод, именно него трябва да използвате за заглавията си. Тази стратегия ще ви донесе успех, стига заглавията да не съдържат прекалено много техническа терминология.


Съвет 2: Мислете като търсещия

Според вас кое ще увеличи трафика повече – разширено ръководство по маркетинг на съдържанието, за което са похарчени над 30,000 долара и което при пускането си е било прочетено от 361,494 човека, или блог пост за мотивиращи бизнес предложения, написан за по-малко от 2 часа?

Ръководството по маркетинг на съдържанието, нали?

Всъщност, ако погледнете скрийншотовете, ще видите, че статията с мотивиращи бизнес предложения е била прочетена от 926 човека за 24 часа.

 



А ако погледнете изображението за ръководството по маркетинг на съдържанието, ще видите, че за този ден са го прочели само 500 човека.

 



Изчисленията показват, че общият трафик на ден към 3 разширени ръководства варира между 2000 и 3000 посетителя, но за и трите ръководства са похарчени общо 100,000 долара, докато написването на поста е отнело само 2 часа.

Знаете ли защо това е така? Ами защото постът в блога върви по-добре в търсачките от ръководството по маркетинг на съдържанието.

Само се замислете. Какво е по-вероятно да търсите – "маркетинг на съдържанието" или "бизнес предложения"?

 



Както се вижда от снимката, показваща тенденциите в Google, повечето хора се интересуват от бизнес предложения, а не от маркетинг на съдържанието.

Когато пишете, се замисляйте не само за хората, но и за търсенията. Обръщайте внимание както на ключовите думи, така и на думите, които човек ще изпише при търсене в Google, и се старайте да пишете съдържание и заглавия, които ще се приемат добре както от хората, така и от търсещите машини.

Ако искате да увеличите максимално трафика си и да се приемате добре и от хората, и от търсачките, вижте изследването на случаи в Problogger. То анализира стъпка по стъпка как една компания е увеличила органичния си трафик с 203,5% за 3 месеца.


Съвет 3: Една сделка не е сделка, ако хората не я смятат за такава

Хората, които четат блогове, не обичат да харчат, затова няма начин да изкарате пари от тях, нали?

Със сигурност не е прекалено трудно да изкарате няколко хиляди долара оттук-оттам, но пък никой не трупа милиони от съдържание, нали?

В повечето случаи е така – наистина повечето хора не изкарват много пари от читателите си. Но това не е, защото читателите не искат да купят предлаганите от вас продукти/услуги, а просто защото вие не знаете как да им ги продадете.

Има двама души, които са много добри в това да превръщат читателите на блогове в клиенти. Това са Ryan Deiss и Vishen Lakhiani. Те се справят толкова добре, че дори се хвалят как могат да създадат приходни потоци в размер над 15,000,000 долара на година без никакъв рисков капитал.

Ryan споделя един от най-интересните начини да убедите хората да си купят предлаган от вас продукт/услуга, а именно – като им предложите намаление, а не като използвате тактиката, показана на снимката долу:  

 



Изображението не създава у вас усещането, че ще се възползвате от намаление, защото когато видите този продукт за първи път, цената му е 127 долара. Няма значение, че първоначалната цена е била 297 долара, защото вие самите не сте я видели.

Ако насочвате хората към страница, на която има продукт на стойност 297 долара, но няма никакви намаления, може да направите няколко продажби. Но ако седмица по-късно намалите цената и за кратък период от време продавате същия продукт за 127 долара, ще направите много продажби, защото хората ще са го видели първо на цена от 297 долара.

Човек, който изпробвал тази тактика на сайт за недвижимо имущество, успял да увеличи месечните си приходи с 316%. Това е причината и Groupon да работи, тъй като човек знае, че е направил изгодна сделка, когато пазарува от сайта им.

Намаленията и сделките са добър начин да изкарате пари от читателите си, но хората трябва да знаят, че им предлагате изгодна сделка. Не е достатъчно просто да задраскате старата цена – посетителите ви трябва да са наясно, че сделката е страхотна и не трябва да я изпускат.


Заключение

Съществуват и други начини да увеличите трафика или да генерирате повече продажби сред читателите си, но гореизброените тактики работят много добре. Просто трябва да сте малко по-креативни и да се опитате да мислите по-нестандартно.  

Маркетингът на съдържанието не е нещо кой знае колко трудно. Дори да не сте експерт по маркетинг, нямате извинение, ако не работите за увеличаване на трафика към сайта си и не изкарвате пари от маркетинга на съдържанието.





Публикувано на 30.07.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация