Безплатна регистрация

Публикации

7 прости начина да превърнете посетителите на сайта в клиенти

Само по себе си увеличаването на трафика към сайта ви е скъпо струващо и отнемащо време занимание.

 

 Защо тогава не се постараете да привлечете като клиент абсолютно всеки  посетител?

Ето 7 тактики, които ще ви помогнат да превърнете посетителите на сайта в клиенти. Без значение дали става въпрос за електронна търговия, софтуер като услуга или дори за сайт за генериране на лийдове, тези 7 тактики ще ви свършат работа.   

Ето как да превърнете посетителите на сайта ви в клиенти:


Примери от практиката

Изследването на конкретни случаи се базира на това как направеното веднъж може да се използва отново, за да се постигнат същите резултати.

Можете ли да познаете какъв процент от посетителите, които четат изследванията на случаи, се превръщат в лийдове? Към момента 13.8%.

Причината за този успех е, че изследванията на случаи не просто дават информация за трафика или увеличаването на приходите, но анализират стъпка по стъпка какво точно е направено, за да се постигнат конкретните резултати.

За още по-добър резултат е възможно да се включат мнения на потребители, така че твърденията да звучат по-убедително.

Това, което прави впечатление, е, че в миналото повечето изследвания на случаи не са превръщали посетителите в клиенти. Причината е, че изследванията на случаи са прекалено общи, и хората не вярват на това, което четат.


Мнения на потребители

Създаването и използването на мнения на потребители изглежда лесна задача, но в действителност повечето хора не могат да се справят с нея.

Сигурно се питате защо?

Ами защото се използват незадълбочени мнения като това:

 


Въпреки че мнението е придружено от пълното име и снимка на потребителя, то в никакъв случай не е така убедително, както следващото:

 



Определено това мнение е малко дълго, но пък е звучи достоверно. Разказана е история, която да привлече вниманието на четящия, и освен това се говори за постигнатите резултати.

Можете ли да предположите каква е разликата в конверсията между краткото и дългото мнение? В случая с дългото мнение се отчитат 11,3% повече продажби.

Когато използвате мнения на потребители, задължително ги разпръснете из целия си сайт. Използвайте ги на всяка страница, която може да окаже влияние върху продажбите.


Стадно мислене

Забелязали ли сте, че човек се влияе от останалите? Ако види, че другите правят нещо, обикновено и той започва да прави същото.

На снимката долу се вижда как Timothy Syke показва кой наскоро е кандидатствал за Millionaire Challenge.

 



Ако много хора правят едно и също нещо, вероятно знаят нещо, което вие не знаете, нали? Можете да увеличите броя регистрации, като покажете как други хора използват вашите продукти или услуги.

От Basecamp правят нещо подобно, като ви казват колко клиенти са се регистрирали през последната седмица.

 



Ако над 5000 компании са се регистрирали в Basecamp за последните 7 дни, значи си струва да опитате. Поне такова е посланието им.

Ако искате да увеличите броя регистрации, покажете колко хора са се регистрирали наскоро или понастоящем използват предлаганите от вас продукти/услуги.


Колаж с лога

Виждали сте такова нещо и преди:

 



Независимо дали става въпрос за компании, с които сте работили, за статии в пресата или награди, които сте спечелили, се опитайте да ги покажете всичките.

Това е начин да увеличите конверсията. Ако махнете логата, конверсията може да се понижи с около 10%. Въпреки че промяната няма да е драстична, не трябва да пренебрегвате всяко малко нещо, което допринася за успеха.

Ако например сте работили с известни компании, ги покажете на хората. Не е задължително конверсията рязко да се повиши, но си заслужава да опитате.


Персонализирайте търговското представяне на продуктите/услугите

Да си го кажем направо – всички ние обичаме нещата, за които ни се струва, че все едно са направени точно за нас. Кой би искал да купи или да се регистрира за нещо, което е прекалено общо, когато можем да се регистрираме за нещо, което е точно за нас?

Един от начините да го направите е, като създадете уникален продукт или услуга за всеки от клиентите ви. Ако можете да го направите, ще е страхотно... но по всяка вероятност няма да успеете.

Друго нещо, което можете да направите, е да персонализирате търговското представяне на продуктите/услугите ви, като включите уникална информация, насочена към всеки отделен потребител.

Можете да използвате софтуер като Maxmind и да включите в търговското представяне населеното място на посетителя.

Ако продавате, да речем, крем против бръчки, можете да използвате Maxmind, за да включите града на посетителя в заглавието. Ето един пример:

    Научете как да се сдобиете с най-красивата кожа в Атланта, Джорджия

Можете да използвате и нещо по-общо:

Поздравления! Вие сте един от трима мъже в Сиатъл, Вашингтон, които ще гледат това видео...



При някои от хората, използвали тази тактика, се отчита до 33% увеличение на конверсията, но успех ще пожънете само сред по-неопитните потребители.


Ограничен достъп

Quora е един прекрасен сайт, и то не защото ви позволява да научите повече за почти всичко, а заради начина, по който ви кара да се регистрирате.

След като сте прочели няколко теми в Quora, се отваря следният прозорец и от вас се иска да се регистрирате:

 



Знаят, че сайтът ви е харесал, защото вече сте прочели няколко теми, и сега вече могат да ви накарат да се регистрирате.

Ако предлагате страхотен продукт, можете да направите част от информацията достъпна само за регистрираните или платените потребители.

Ето пример как в Quick Sprout се иска имейл адрес, за да дочетете поста до края.

 



Това навярно ви се струва досадно, но е довело до утрояване на събраните имейли. А и трафикът като цяло продължава да се увеличава.


Скорост

Въпреки че скоростта е нещо, за което често забравяме, тя оказва огромно влияние върху конверсията. Това е основната причина компании като Amazon и eBay да правят всичко възможно уебсайтовете им да се зареждат много бързо.

За всяка секунда забавяне при отварянето на страницата се отчита 7% спад в конверсията.

 



Фокусирайте се върху подобряването на цялостната скорост на сайта, тъй като това може да увеличи конверсията и като цяло да подобри трафика, който идва от търсещите машини.

Ако се чудите как да увеличите скоростта на сайта си, вижте Google PageSpeed. Това е безплатна програма на Google, която може да ви помогне да намалите времето за зареждане.


Заключение

Има много начини да превърнете посетителите в клиенти. От вас се иска само да използвате въображението си. Възможностите са безкрайни – от това да се фокусирате върху оптимизация на конверсията до това да направите всичко възможно за постигане на ръст.





Публикувано на 30.07.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация