Безплатна регистрация

Публикации

Дали новото бъдеще на SEO вече не е PR, а CRO?

Опитите да изпреварите следващия ход на Гугъл, особено ако по цял ден анализирате честотата на употреба на ключови думи и разнообразието на анкор текста, може да се окажат истински подвиг.

 

Всички, които се занимават със SEO, трябва да си спомнят, че е добре от време на време да се замислят за най-основните неща, за да добият цялостна представа за ситуацията.

На въпроса дали изборът на ключови думи и анкор текст целят да улеснят работата на бота на Гугъл, отговорът определено е "не". Истинската цел е Интернет пространството да стане по-полезно за хората и те да могат лесно и интуитивно да намират ценно съдържание. Същият принцип трябва да се прилага и по отношение на всички аспекти от бизнеса ни, независимо дали той е онлайн базиран или не.

Затова вместо да разчитаме на SEO или PR, трябва да се замислим как да повишим качеството и да подобрим изграждането на взаимоотношения с потребителите (customer engagement) посредством други методи. Какво ще кажете за CRO, или Conversion Rate Optimisation (букв. "оптимизация на конверсиите")?

Подобряването на конверсията определено ще окаже положително влияние върху цялостното представяне и бюджета, но дали подобрeната ползваемост ще се отрази и на SEO?

Важно е да се отбележи, че алгоритъмът отчита спада в посещенията, времето, през което потребителят стои на страницата, броя отваряния на страницата – и всичко това се отразява на видимостта на сайта като цяло.

Така че най-важно е това, че ако вашият напредък наистина улеснява потребителя, ще се класирате по-добре в Гугъл и ще се повиши авторитетът на домейна (domain authority).


Какво е CRO?

CRO представлява подобряване на навигацията и ползваемостта с цел да се увеличи процентът на потребителите, които се превръщат в реални клиенти. Ако вече използвате SEO техники, за да увеличите трафика към сайта си, е доста вероятно да се замислите и за други начини за подобряване на пазарния си дял.

Използвайки съвременни директиви за повишаване качеството на резултатите при търсене, можете да подобрите ползваемостта и класирането на сайта си и същевременно да се възползвате максимално от своя трафик.

Има два основни начина за събиране и анализ на информацията за ползваемостта – тестване на два варианта или проучвания, като всеки от тях си има предимства, така че от вас зависи да изберете комбинация от техники, които смятате за най-подходящи за своя бизнес.

Преди да потърсите различни методи за тестване на ползваемостта, помислете какво може да ви вдъхнови – възможно е това да са дори конкурентите ви.

Сайтът Interflora.co.uk може ви да послужи като добра отправна точка. Той е един от сайтовете с най-висока конверсия в бранша и е възможно някои от използваните практики да бъдат директно приложими и за вашия сайт.

 




Защо точно CRO?

Ако цял ден насочвате качествен таргетиран трафик към сайта си, но посетителят не се превръща в клиент според вашите очаквания, ще ви е простено, ако на моменти се чувствате така, сякаш плувате срещу течението.

Но със сигурност ще се ядосате, ако осъзнаете колко малко се влага в този елемент от маркетинга в сравнение с ключовите за маркетинга елементи. Така например от общо 92 долара, похарчени за привличане на клиенти в САЩ, за конверсия отива само 1 долар.

Различните длъжности започват да се припокриват все повече и практиките стават все по-тясно свързани, тъй като различните отдели работят съвместно за постигане на поставените бизнес цели. Както стана ясно, важно е да се направи точна преценка и да се отдаде дължимото внимание на всички аспекти.

Един от начините за това е чрез attribution modeling – теория, при която конверсията е резултат от всички етапи на взаимодействие, а не само от последния клик.

Затова, ако екипът, занимаващ се с електронна търговия, е използвал стратегия за задържане на клиентите, които изоставят количките при пазаруване, и тази стратегия е изиграла важна роля за завръщането на клиентите на сайта, но по друг начин, например чрез търсене, то част от заслугата може да се отдаде на отдела, занимаващ се с CRO.

За да постигнете бизнес целите си, започнете със стратегия, при която подобряването на конверсията се смята за също толкова важно, колкото и увеличаването на трафика. Като намалите стъпките, през които клиентът трябва да премине, и подобрите възможностите за ъпселинг (up-selling) и крос селинг (cross-selling), ще извлечете максимума от трафика.

Според специалиста Bryan Eisenberg, за да постигнете целите си, първо посетителите трябва да постигнат своите.


Примери за успешни CRO техники

Продуктова страница

Преди няколко години от Amazon решиха да махнат от продуктовите страници традиционните навигационни полета отляво. Причината за това е проста – ако дадете по-малко възможности на потребителите да променят мнението си, те може наистина да купят предлаганите от вас продукти.

Разбира се, предприемайки тази стъпка, от Amazon са добавили други елементи към продуктовата страница, които са от полза, ако потребителят не търси точно такъв продукт.

Разгледайте някоя продуктова страница на Amazon и ще се уверите, че потребителят ще открие всичко, което го интересува: информацията е изчерпателна и целта е тя да отговори на всеки потенциален въпрос от страна на потребителя, а освен това в съдържанието се откриват често срещани при търсене думи.

 



Следователно, съдържанието може не само да подобри класирането на сайта и да увеличи конверсиите, но също и да намали клиентските оплаквания, тъй като потребителите добиват по-пълна представа за продуктите, които купуват.


Enclosed checkout  

Няколко компании използват т. нар. "enclosed checkout" – процес, при който се премахват дадени елементи от дизайна на сайта, които могат да разсеят потребителите, като целта е потребителите, които са започнали да правят поръчка, да я финализират.  

Ако все пак потребителят се откаже, ремаркетингът по имейл е алтернативен вариант, като освен това детайлите от предишното посещение на потребителя се пазят при следващото му посещение.


Анализ на възможностите за оптимизация на конверсиите

Има много начини за анализ на стъпките, през които преминават потребителите, но един от най-бързите е да използвате Five Second Test, където можете да публикувате скрийншот на вашата страница и да събирате отзиви от потребителите.

Можете да се регистрирате безплатно и дори да трупате бонуси, като участвате в различни тестове на други потребители, а това ще е доста полезно за вас, ако се нуждаете от вдъхновение.

Освен това можете да задавате най-различни въпроси. Ewan Stevenson, мениджър SEO проекти в 7thingsmedia, е тествал редица въпроси и е съставил следния списък с тези, в чиито отговори има най-много прозрение:

•    Разпознавате ли бранда?
•    Можете ли да кажете с какво точно се занимава брандът?
•    Виждате ли призива към действие?
•    Намирате ли страницата за прекалено претрупана или шумна?
•    Смятате ли вариант А за по-добър от вариант Б?

Технологията за проследяване движението на погледа е друг начин за анализ на цялостното оформление и дизайн на сайта ви. От crazyegg.com предлагат тази функционалност, като също така предоставят цветови графики със съвети и препоръки, които са почерпени от богатия им опит с популярни брандове.

Ако сте малко или средно предприятие и използването на IMB Analytics (CoreMetrics) е неоправдано, това  решение е отлично за вас.


Как да накарате потребителя да остане по-дълго на страницата

Един от ключовите съвети в SEO за 2013 г. е да се използват вградени видеоклипове, за да може посетителите да стоят по-дълго на страницата и за да се увеличи конверсията.

Сигурно вече сте се уверили, че включването на обяснителни видеоклипове повишава конверсията с около 20%. От Ariat твърдят, че при посещения, при които потребителят гледа видеоклип за даден продукт, конверсията е със 160% по-висока от посещения, при които не гледа видеоклип.

Един хитър начин да покажете видеоклипа е като използвате параметри за автоматично стартиране, което означава, че видеото ще се вижда още със зареждането на страницата. Ползите за  SEO са очевидни – като увеличите гледанията, можете да подобрите "социалните сигнали", които са ключов фактор за това уместното, свежо съдържание да се показва по-напред на страниците с резултати от търсенето (SERP).

Ако искате сами да добавите вграден видеоклип към целевата страница, намерете видеото в YouTube, натиснете бутона за споделяне, след това отидете на таба за вграждане и копирайте кодовия фрагмент.

И не забравяйте да включите текст към видеото, ако в него се съдържа полезна информация.


Съдържание? Линкове? On-page фактори?

Гугъл възприема добре случаите, когато интересното и лесно смилаемо съдържание се намира бързо. Това кара хората да се връщат на сайта отново и отново.

Ами ако съдържанието се намира лесно, но е недобре поднесено и дизайнът е ужасен? Спадът в посещенията със сигурност ще покаже липса на интерес от страна на потребителя.

За да оцелее оптимизацията за търсещи машини, тя трябва да се развива. "Black Hat" техниките все още преобладават, но ако искате да използвате SEO стратегии, които ще са полезни и за в бъдеще, трябва да се замислите за това какви ще са изискванията на Гугъл занапред.

И тъй като on-page факторите започват да оказват все по-голямо влияние върху класирането на сайтовете, ако подобрите начина, по който потребителят стига до съдържанието или продуктите, като цяло сайтът ви ще се възприема по-добре.


7 неща, които можете да си "откраднете"

1. Черпете вдъхновение от лидерите в бранша или дори от уебсайтовете на конкуренцията. Информирайте се какво казват проучванията и мненията за ползваемостта на конкурентните сайтове. Могат ли отзивите да послужат и на вас самите?
2. Използвайте новите Attribution Modeling tools в Google Analytics.
3. Подобрете качеството, а когато това е невъзможно, се постарайте да повлияете на потребителите така, че да се увеличат продажбите, т. е. използвайте enclosed checkouts.
4. Тествайте различни решения, но с голям брой потребители, за да избегнете риска от подвеждащи резултати.
5. Добре осмислете отзивите, вместо директно да предприемате действия. Замислете се не само какво би свършило работа на конкуренцията, но най-вече какво би свършило работа на самите вас.
6. Различните потребители считат различни неща за важни, затова помислете за целевата аудитория и се постарайте постиженията, които отчитате, да се отразяват положително върху реалните покупателни дейности (помислете например за намирането на отзиви, често задаваните въпроси, описанията на продукти).
7. Помислете за клиентите и за техните изисквания, но също и за поведението им и как възможните сценарии биха се отразили на търсенето (например тестване на мобилни сайтове).


Крайният резултат

Следващият път, когато бъде пуснат ъпдейт на алгоритъм, вместо да си скубете косите, можете да приемете новината с усмивка, защото ще знаете, че брандът ви подобрява представянето си в Интернет, изпреварвайки Гугъл.





Публикувано на 28.08.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация