Безплатна регистрация

Публикации

Дизайн на интернет сайтове за мобилни устройства - първа част

Броят на потребителите, които сърфират в интернет чрез мобилни устройства, продължава да нараства, но в същото време от мобилните сайтове може още много да се желае. Интересно е, че създаването на интернет приложения за потребителите с мобилни устройства е много по-лесно, отколкото може би си мислите. В тази статия ще представим седем фундаментални стъпки, които, ако бъдат следвани, ще Ви помогнат да избегнете препятствията, пред които се изправят голяма част от мобилните уеб сайтове. След прочитането на тази статия ще знаете къде точно да насочите усилията си, за да създадете един успешен мобилен сайт.

 

1. Програмен език

За създаването на мобилен интернет сайт могат да се ползват няколко различни програмни езици. Трябва да изберете този, който е най-подходящ за вашите потребители, и да се придържате към него.

WML

В ранните дни на мобилните уеб устройства единственият начин за сърфиране в мобилния интернет бе браузването на WAP (Wireless Application Protocol) сайтове. Тези сайтове използват WML (Wireless Markup Language) за основен маркиращ език, който от своя страна е базиран на XML. За наше щастие WML вече е изместен от няколко по-нови технологии и ако едва в момента навлизате в мобилния интернет, можете напълно да игнорирате WML. WML се използва най-вече от остарели системи и от сайтове, които специално са насочени към потребителите с устройства отпреди 6 и повече години. Една потенциална група потребители, които все още използват WML браузъри, са тези в развиващите се страни. Затова ако Вашият бизнес е насочен именно към този пазарен сегмент, WML може би ще е най-доброто решение за Вас.

XHTML


За по-голямата част от сайтовете можем напълно да игнорираме WML и да използваме програмния език, с който най-вероятно сме най-добре запознати – XHTML.

Повечето браузъри в днешните мобилни телефони разпознават отлично XHTML . Мобилните телефони работят с две версии на HTML:
* XHTML – това е същият език, използван от браузърите в десктоп компютрите
* XHTML-MP – MP тук означава мобилен профил
Разликата между тези два езика е, че XHTML-MP се състои от по-малък брой елементи и съдържа по-строги ограничения. Причината за различията е в улесняването за мобилните устройства за четене и изобразяване на уеб документите, но писането на страници на езика XHTML-MP не се отличава значително от програмирането на стандартен XHTML.


2. Размерите

След като плазмените и HD-телевизорите навлязоха на пазара, телевизионните компании започнаха да изпитват трудности с това, къде да поставят логото си и останалите надписи. По-рано те знаеха, че всички телевизионни приемници са с еднакви относителни размери. Сега те се опитват да овладеят положението с богатия асортимент от телевизионни резолюции и размери.

Разбира се в мобилния свят този проблем е още по-сериозен. Тук не само трябва да се предвидят различните размери на екраните и резолюциите, но също така и различните форми. Най-често срещаните размери на екраните на мобилните телефони могат да бъдат категоризирани в следните групи плюс/минус няколко пиксела:

* 128 х 160
* 176 х 220
* 240 х 320
* 320 х 480

Познаването на тези размери на екраните ще Ви помогне да оптимизирате част от съдържанието си, но въпреки всичко най-добре е да запазвате съдържанието си в минимален обем и то да бъде колкото може по-линейно. Не забравяйте, че на мобилните телефони няма мишка, така че не можете да искате от потребителите да прескачат към различни части на страницата.

Iphone и Интернет таблет срещу старите телефони със зелен екран


Има няколко изключения от нормата в пазара на мобилни телефони. Това са или най-новите устройства като iPhone или Интернет таблетите на Нокия, или старите монохромни устройства със зелен екран като например Nokia 3310.

Старите мобилни телефони имат няколко ограничения, включително резолюцията и силно ограничената възможност за изобразяване на XHTML документи. В другия край на спектъра са най-съвременните устройства, които често имат възможности, сравними с десктоп компютрите.

 

Website.bg предлага отделен план, специализиран само за мобилни сайтове, които сами можете да създавате и управлявате за броени минути:
http://website.bg/public/prices

 

Вижте: Дизайн на интернет сайтове за мобилни устройства - втора част





Публикувано на 03.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация