Безплатна регистрация

Публикации

7 прости експеримента, които могат да увеличат конверсиите с над 10%

Нийл Пател от Quick Sprout съветва как да увеличите конверсиите с помощта на 7 прости експеримента.

 

Приходите ви могат да нараснат не само чрез увеличаване на трафика към сайта ви, но и чрез увеличаване на конверсиите.

При оптимизация за постигане на повече конверсии трябва да се стремите към голямо увеличение на конверсиите, защото в противен случай то няма да ви свърши работа в дългосрочен план и ще бъде неефективно. Приходите ви ще нараснат само ако се стремите към увеличение от над 10%.

Ето 7 прости експеримента, които е добре да изпробвате:


1. "Купете сега" срещу "безплатна пробна версия"

Както знаете, безплатните пробни версии водят до повече конверсии в сравнение с възможността само за директна покупка. Но колко точно повече са конверсиите?

Преди на началната си страница GetResponse имали само бутон за купуване.

 

 
Но когато добавили и бутон за безплатна пробна версия, регистрациите се увеличили със 158.60%.

 



Естествено, приходите им не са нараснали със 158.60%, защото някои потребители се отказват по време на безплатния пробен период, но все пак общият скок в приходите със сигурност ще е с двуцифрен процент.

Ако не сте прилагали стратегията с безплатна пробна версия, трябва да го направите, защото тя със сигурност ще ви донесе успех, стига, разбира се, да предлагате добър продукт или услуга.
 

2. С или без кредитна карта

Не всички безплатни пробни периоди са еднакви. Някои сайтове предварително искат номер на кредитна карта, за да можете да се възползвате от пробния период, докато други нямат такова изискване. Totango представят резултатите от интересно проучване, показващи разликата в това да искате номер на кредитна карта предварително или на по-късен етап.

 



Резултатите са смайващи. С премахване на изискването за номер на кредитна карта, директните регистрации се увеличили с 500%, а общият брой клиенти – с 50%.

Въпреки че 50% в никакъв случай не може да се сравнява с 500%, увеличението все пак е голямо.


3. Символи на доверие

Въпреки че приемаме символите на доверие за даденост, те могат да увеличат продажбите. Рисковете при подобни експерименти са незначителни, тъй като тези символи много рядко водят до понижаване на конверсиите.

От Blue Fountain Media искали да увеличат броя лийдове, които генерират от своята страница за заявка за оферта.

 



Затова решили да добавят към страницата си символ на VeriSign, надявайки се по този начин повече хората да се чувстват спокойни, предоставяйки им личната си информация.

 



Крайният резултат е увеличение на продажбите в размер на 42%. А това потвърждава положителния ефект от символите на доверие.


4. Добавяне на чат в реално време

На всеки потребител, който купува вашите продукти/услуги, се падат поне 30, които не го правят. Техните причини да не купуват със сигурност ще са доста разнообразни, а в повечето случаи няма как да разберете какви са те, ако не попитате.

Можете да откриете отговора, като направите проучване за посетителите на сайта си, или като директно ги попитате или им предложите помощ чрез чата в реално време, когато са на сайта ви.

От Ez Texting пробвали да добавят чат към сайта си, за да могат да подобрят обслужването.

 



Благодарение на това успели да увеличат конверсиите с 31%.

Преди да сложите чат на сайта си, трябва да сте сигурни, че ще има човек, който да отговаря на въпросите на посетителите. Ако няма кой да отговаря на посетителите в чата, това може да доведе до намаляване на конверсиите.


5. Помогнете на хората, а не се опитвайте да им продадете своя продукт/услуга

Сигурно сте свикнали все да се опитват да ви пробутат разни неща. Точно затова винаги сте нащрек, готови да кажете "не", още преди да са ви предложили каквото и да било.

От ActiveNetwork решили да променят начина, по който използват имейли с цел популяризация на продуктите си. Те създали нов текст на имейла, използвайки тон, с който не се опитват да продадат продукта/услугата, а да насърчат хората.

Само вижте разликата. Ето го първия вариант:

 



А ето го и втория:

 



Насърчителният тон на имейла е увеличил лийдовете с 349%.

Не е нужно да се опитвате да продадете нещо на хората, за да изкарате пари. Понякога най-добрият начин за привличане на клиенти е просто като им помогнете, започвайки приятелски разговор с тях. Ако им хареса това, което имате да им казвате, накрая ще станат ваши клиенти.


6. Намаляване броя на регистрационните полета

Що се отнася до броя регистрационни полета, по-малко обикновено означава повече. С други думи, ако регистрационните полета са по-малко, ще бъдат генерирани повече лийдове.

Нийл Пател изпробвал това на личния си сайт, премахвайки едно от полетата във формата за генериране на лийдове.

 



Това довело до увеличение на конверсиите с 26%.

Това, естествено, не означава, че винаги ще се отчита повишение на конверсиите, защото в някои случаи именно повечето полета в регистрационната форма водят до повече конверсии, особено на страницата с информация за кредитните карти.

Ако например попитате потребителя за кредитната му карта, но не и за кода, той най-вероятно ще се разтревожи. Или ако продавате материален продукт, хората обикновено искат да виждат полето с адрес за доставка на същата страница, където е поместена и информацията за кредитната им карта.


7. Разположение на бутоните за призив към действие

Мнозина изтъкват колко важни са текстът или дори цветът на бутоните за призив към действие, но много малко са онези, които споделят информация, свързана с разположението на тези бутони.

Както знаете, разположението е всичко, когато става дума за офлайн бизнес. Същото важи и за разположението на бутоните за призив към действие на сайта ви.

Наскоро Кимбърли Снайдър направи един експеримент, добавяйки бутона "Купи сега" над видео клипа си, а не както било досега – под него.

 



Можете ли да предположите каква била разликата в конверсиите? 38%. Излиза, че хората се заглеждат в интересното видео и спират да скролират надолу. По тази причина по-малко хора виждат бутона за добавяне в количката, следователно поставянето на бутона над видеото води до повече конверсии.


Заключение

Непрекъснато трябва да правите експерименти, при които има два възможни варианта. Точно както SEO се прави постоянно, така и оптимизацията за конверсии на сайта ви не е нещо, което просто спирате да правите.

Внимавайте обаче, когато четете в интернет подобни постове за оптимизация на конверсиите. Ако просто копирате експериментите, които са донесли успех на другите, можете да загубите доста приходи. Посетителите на всеки сайт са различни, затова трябва да разберете какво ще донесе успех на вашия сайт. Първо трябва да прецените дали даден експеримент е приложим за вашия сайт и чак след това да действате.





Публикувано на 19.09.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация