Безплатна регистрация

Публикации

Защо имейл маркетингът е ключ към успех в сферата на електронната търговия

Независимо дали става въпрос за социални медии, SEO или маркетинг на съдържанието, маркетингът като цяло предлага много възможности за онлайн бизнеса.

 

Но по отношение на разговорите с цел продажба и увеличаване на конверсиите, добрите стари имейли си остават ненадминато средство за комуникация.

Последните проучвания показват, че:

•    имeйлите имат около 43% възвръщаемост на инвестициите (според Direct Marketing Association);
•    80% от хората споделят, че всеки ден, заедно с личните имейли, получават и маркетинг съобщения;
•    70% от хората използват купони и отстъпки, за които научават по имейл;
•    60% от хората споделят, че специалните оферти са основната причина да се абонират за получаване на имейли от даден бизнес.

С други думи, ако все още не използвате имейл маркетинг за онлайн магазина си, значи не изкарвате толкова, колкото бихте могли.

Ако тази статистика не ви звучи достатъчно убедително, ви предлагаме някои други фактори, които могат да ви мотивират да започнете да изграждате списъка си с имейли още днес.


Имейлите изпреварват Twitter и Facebook по интернет продажби

Най-популярните социални мрежи, използвани от повечето малки фирми, са Facebook и Twitter, които са се превърнали в страхотен безплатен инструмент за разпространение на съдържание.

Но ако имате фен страница във Facebook, вероятно знаете, че в действителност само около 16% от вашите фенове виждат актуализациите, които публикувате.

Причината за това е, че от Facebook искат да плащате за реклама на тях. А някои хора дори смятат, че това е лоша инвестиция за малкия бизнес.

Facebook не е единствената социална мрежа, в която стигате само до някои от потенциалните клиенти. Ако хората търсят информация чрез Twitter, трябва специално да кликнат на "All", за да видят всички туийтове и профили с дадена ключова дума.

Освен това предприемачите могат да използват филтър в Twitter Api, който оценява туийтовете по значение (никакво, ниско, средно или високо), но потребителите на тези приложения могат да пропуснат туийтове, за които алгоритъмът е определил ниско значение. Ето защо един бизнес, който не инвестира в реклама, може да отчете спад в ангажираността на потребителите.

Накратко, не е правилно да приемате, че щом целевата ви аудитория е във Facebook или Twitter в момента, когато публикувате актуализациите, тя ще ги види.

По-важното е, че по отношение на конверсиите имейлите просто изпреварват социалните медии.

Наскоро от Custora са направили проучване, което анализира 72 млн. клиента на 86 различни сайта за пазаруване на дребно.

Проучването показало, че през последните четири години, благодарение на имейлите, броят на пазаруващите по интернет се е увеличил около четири пъти и е достигнал почти 7%.

Междувременно Facebook и Twitter не играят почти никаква роля в това отношение.

 



Също така е станало ясно, че при имейлите средната стойност на customer lifetime value (CLV), или нетната печалба, очаквана от даден потребител, е доста по-висока, отколкото при социалните мрежи.

 



Освен че имейлите се оказват по-добро средство за спечелване на клиенти, според някои хора те привличат и повече трафик, отколкото социалните мрежи.

Наскоро Noah Kagan изпратил туийт на своите 13,000 последователи. Туийтът получил 109 кликвания при честота на кликване (CTR) от 0.8%.

 



Той изпратил същата информация и на списъка с общо 3,547 имейл адреса и резултатът бил 882 кликвания при честотата на кликване 24.8% – което е 8 пъти по-добре, отколкото при Twitter.

 



Имейлите са доста по-ефективно средство за увеличаване на трафика и продажбите, защото чрез тях "разговорът" с потребителя за вашия бизнес и продукти става по-личен.

И докато платформи като Facebook и Twitter са страхотно място, където свободно да споделяте съдържание и да ангажиране вниманието на хората, целевата аудитория може да не е онлайн, когато публикувате актуализации.

Потребителите обаче всеки път виждат имейлите.


Класирането при търсене в Google става все по-трудно

Както се вижда на публикуваната по-горе графика за CLV, клиентите, които привличате както чрез платено, така и чрез естествено търсене, са изключително ценни за вашия бизнес. Но доброто класиране при търсене в Google става все по-трудно и по-трудно.

Тези, които следят последните новини за SEO, вероятно знаят, че Google вече не оценява голям брой от изпитаните и надеждни методи, използвани през последните години за постигане на по-добро класиране по ключови думи.

Промените в алгоритъма с право са насочени срещу нискокачествено съдържание (линк билдинг чрез блогове и статии за самия бизнес), анкор текст, базиран на ключови думи (например опит да класирате добре фирмата си за мъжко облекло чрез създаване на голям брой линкове с тази дума), платените линкове (които обикновено се намират встрани на страничната лента или футъра), както и много други стратегии с линкове.

А най-новите тактики, на които се гледа критично, включват гост публикациите, инфографиките и информационните бюлетини. Много фирми, които са ги използвали, са били санкционирани от Google, а много други фирми са в постоянен страх, че може да ги сполети същата участ.

Повечето безопасни SEO стратегии, които носят положителни резултати, като маркетинга на съдържанието например, изискват време, докато се постигне желаното класиране. Това оставя на новите фирми само една възможност бързо да се появят на първа страница – Google AdWords. От тънкостите, свързани с pay per click (плащане на клик), съкратено като PPC, на човек може да му се завие свят.

Ето защо, за да си изградят списък с имейли, фирмите дават пари за PPC. По този начин, вместо само да получат еднократен клик при търсене, си отварят вратите към бъдеща комуникация с базата от таргетирани клиенти. И то без да се страхуват от наказания.


Имейлът е най-добрият приятел на маркетинга на съдържанието

В момента маркетингът на съдържанието безспорно е най-горещата маркетинг стратегия, защото може да ви помогне в две насоки: той ви дава възможност за споделяне и реклама в социалните мрежи и също така ви помага да излезете по-напред при търсене.

Проблемът е, че качественото съдържание изисква солидна инвестиция. Първо, трябва да решите върху какво да се фокусирате: текстови постове в блогове, видео клипове и реклами или презентации със слайдове. На забавни или информативни подкасти? На инфографики?

След това трябва да решите кой ще създаде цялото това съдържание. Имате ли си екип от копирайтъри? Или ще ползвате услугите на външни лицa? Как да намерите някой, който се справя отлично с различни типове средства за информация?

С други думи, маркетингът на съдържанието не е лесна работа, но пък дава наистина добри резултати.

Затова и събирането на имейл адреси от посетителите на сайта ви е много важно. То ви дава възможност да поддържате връзка с потребителя и да следите действията му с течение на времето и гарантира, че след като сте отделили толкова  време и пари, за да създадете съдържание, резултатът няма да се изразява в еднократни посещения.

Да не говорим, че когато създадете списък с имейли, който ще приеме добре съдържанието, ще се увеличи общият процент конверсии, защото списъкът с имейли ще ви донесе повече клиенти от блоговете, YouTube и т.н.


Имейлите увеличават трафика и продажбите

След като вече сте наясно защо ви трябва списък с имейли за вашия онлайн бизнес, е добре да се види какво можете да постигнете с него. В зависимост от доставчика на услуги, който изберете за изпращане на електронните писма, можете да използвате списъка си, за да достигнете до своите клиенти по всевъзможни начини.

Ето няколко от тях:

•    Дайте възможност на клиентите да научат за новите ви продукти, както и за други интересни неща около фирмата ви, които ги засягат.
•    Използвайте програма за автоматичен отговор – серия имейли, чиято цел е да накарат потребителя след време да купи вашия продукт или да научи повече за него.
•    В подходящия момент изпратете намаления по случай празници, рождени дни и др.
•    Напомняйте на клиентите за незавършени поръчки и изоставени колички за пазаруване.
•    Награждавайте лоялните клиенти с отстъпки.
•    Осъществете контакт с клиенти, които не са правили поръчки от известно време, като им предложите отстъпка.
•    Използвайте отзиви от потребители.
•    Споделяйте с клиентите най-новото съдържание (постове в блогове, видео клипове и т.н.), за да привлечете вниманието им дори тогава, когато фокусът не пада върху продажбата.

Както виждате, имейлите ви позволяват да ангажирате клиентите си по най-различен начин и да увеличите трафика към онлайн магазина си.

И докато социалните мрежи и търсения са отличен начин клиентите да ви открият, имейлите са начинът да изградите някакви взаимоотношения с тях.





Публикувано на 09.10.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация