Безплатна регистрация

Публикации

Как да увеличите трафика с разширени ключови фрази

Shabbir Nooruddin, който води блога Bootstrapping Ecommerce, съветва как да увеличите трафика си с разширени ключови фрази (long tail keywords).

 

Ако сами управлявате онлайн магазина си, значи много добре знаете колко голяма е конкуренцията при търсене.

Има стотици, ако не и хиляди други уебсайтове в същата ниша, която таргетирате и вие, и всички те се опитват да се класират по едни и същи ключови думи.

Въпросът е как може част от този трафик да се насочи само към вашия сайт.


Ключови думи срещу ключови фрази

За щастие, Google отчита, че 15% от търсенията на ден са уникални и се срещат за първи път.
Затова, ако имате магазин, в който продавате панда костюми, сигурно основната ключова дума, която таргетирате, е "панда костюми". И въпреки че е специфична, навярно тя е и доста конкурентна. Но когато тепърва започвате да развивате бизнеса си, вероятно Amazon, Walmar и други подобни сайтове ще са окупирали челните позиции.

Според вас обаче дали органичните посетители намират сайта ви само като пуснат за търсене "панда костюми"? Едва ли. Хората ви откриват с по-дълги ключови фрази като "панда костюми за възрастни", "панда костюми за деца", "еластични панда костюми" и редица други ключови фрази, които може би дори не знаете, че таргетирате.

В това се крие красотата на ключовите фрази. Те се състоят от 3-4 или повече думи, които се използват по-рядко при търсене и за тях излизат по-малко страници, но с по-конкретни резултати. Ако оптимизирате по тези ключови думи, създавайки качествено съдържание, можете да привлечете много нови клиенти.


Какво трябва да направите

Има няколко неща, които трябва да направите, ако искате да се класирате по тези ключови фрази. Първо, ще ви трябват обратни линкове (backlinks), които да препращат към вашия онлайн магазин, като освен това магазинът трябва да натрупа известен авторитет. Ако е съвсем нов, можете да направите оптимизация по всички ключови думи, по които искате да се класирате, но комбинацията от линкове и качествено съдържание ще ви осигури класиране.

Ако вече имате няколко, или пък много, авторитетни линкове, значи сте готови. В противен случай ще трябва да направите линк билдинг. Гост блогването, регистрацията в авторитетни директории и др. са полезните начини за линк билдинг. Brian Dean от Backlinko дава някои доста ценни съвети по отношение на линк билдинга. Освен това, в новия блог на Shabbir Nooruddin можете да откриете списък с 50 начина за изграждане на линк билдинг за електронни магазини.


Намиране на ключови фрази

Има няколко начина за намиране на ключови фрази. Нито един от тях не е по-добър от останалите, но би било добре да започнете с Keyword Planner Tool на Google или с вашия списък с ключови думи, ако вече имате такъв.

Ето как можете да търсите ключови фрази. Някои хора предпочитат да използват Long Tail Pro, защото опциите за филтриране са доста удобни, но дори да не използвате него, можете да постигнете същото с Keyword Planner Tool на Google.

Влезте в Keyword Planner с регистрацията си в Google. Ако сте нов потребител, първо трябва да се регистрирате и в Adwords. Но не се притеснявайте, защото е безплатно.

След това кликнете на бутона за търсене на нови ключови думи и идеи за рекламни групи "Search for new keyword and ad group ideas".

 


 
После под "Your Product Or Service" въведете основната си ключова дума.

Там, където пише "'Average Monthly Searches > 0", изберете повече от 100. Възможно е стойността да е по-малка или изобщо да не променяте настройките, но може буквално да ви залеят с ключови думи. Затова в началото е по-добре цифрата да е по-голяма и постепенно да я намалявате.

Сред опциите за ключови думи ще видите "Show broadly related ideas". Можете да промените настройките, за да се показват само тясно свързани ключови думи, като изберете "Only show closely related ideas". В този случай, ако търсите "motorcycle helmets", всички ключови фрази, които Google предлага, ще включват в себе си "motorcycle helmets".

Това е добър вариант за първо търсене, но при второ и трето търсене вече не е необходимо да използвате тази опция.

Внимавайте, защото там, където пише "Targeting", трябва да е избрана страната, която таргетирате.

 


 
Накрая кликнете на "Get ideas" и ще ви препратят на страница с резултати.

На нея има два таба. Кликнете на втория, на който пише "Keyword Ideas".

 


 
Можете да сортирате резултатите по азбучен ред, по брой търсения или по средна цена на клик (CPC). Сигурно ще ви е най-лесно, ако изберете сортиране по брой търсения.

Ето няколко обещаващи ключови думи, които излизат, когато зададете "motorcycle helmets",  търсения на месец над 100 и показване само на тясно свързани ключови думи.

 

 
Освен това за по-конкретни резултати можете да разширите основната ключова дума, като в сферата на електронната търговия "най-добър", "евтин", "най-евтин" и т.н. са доста подходящи. Използвайте например "best motorcycle helmet" – може да се окаже, че си заслужава да таргетирате тази ключова фраза.

Вероятно ще откриете и други варианти като "best bluetooth motorcycle helmet" или "how to choose a motorcycle helmet".

Преди да се сдобиете с добър списък с ключови думи, може да се наложи поне 3-4 пъти да пробвате варианти с различни настройки и ключови думи в Keyword Planner.

Няма ограничение в броя резултати, които могат да излязат за определена ключова дума. Добри са дори тези варианти, при които търсенията на месец са около 200-300, особено ако съдържат думи като "best".

Ако има под 100 търсенията на месец, пак си струва да таргетирате тези ключови думи, след като сте се погрижили за често търсените фрази. Причината за това е, че трафикът ви не се ограничава до 100 търсения на месец. Това са само средни стойности, които Google изчислява, и освен това ключовата дума, която изберете, ще има разширени варианти. Ето защо всяка дума, която таргетирате, има огромен потенциал. Просто я огледайте добре и проверете колко е обещаваща.

За още повече идеи, можете да погледнете инструмента за ключови думи на Bing или  Suggester, който ще ви изкарва огромен списък с предложения, които се показват в Google при конкретно търсене.

Тези инструменти ще ви дадат много идеи, но ако искате да проверите броя търсения, пуснете ключовите думи в  Keyword Planner и ще разберете дали усилията си заслужават.

Направете таблица с всички ключови думи, колкото и много да се те, и ги подредете по брой търсения. При следващата стъпка ще стане ясно кои от тях са най-обещаващи.


Проверка кои от тези ключови думи не се класират добре

Много е лесно да проверите кои ключови думи си заслужават усилията. Потърсете ключовата дума в Google. Не забравяйте, че за да избегнете персонализирани резултати, не трябва да сте логнати в Google. Не забравяйте също да таргетирате правилната страна. За да бъде тази стъпка още по-лесна, си инсталирайте добавката MozBar, която може да се използва с Chrome и Firefox.

Ето някои от резултатите, които ще искате да видите: нишови уебсайтове, сайтове за въпроси и отговори и форуми. Ако има много малко заглавия на страници, които таргетират конкретната ключовата дума, това е друг сигнал, че ключовата дума си заслужава.

Когато Google не открива пълно съвпадение на търсената фраза, показва следващия най-близък резултат. Затова ще започнат да ви излизат страници, при които една от думите на търсената фраза е използвана в заглавието, а останалите – някъде в текста или в URL. Ако повечето резултати са такива, значи сте открили обещаваща ключова дума, по която би трябвало да се класирате безпроблемно.

Има и друг, по-сложен начин да проверите дали имате шанс лесно да се класирате по ключовата фраза. В този случай трябва да използвате лентата с инструменти MozBar. Дори да има няколко резултата, които таргетират конкретната или пък много подобна фраза, можете да видите колко авторитетни са тези домейни или страници.

Използвайки MozBar, имате възможност да видите общо колко линка има домейнът, както и колко линка на страницата препращат към него. Ако вашият сайт е на авторитетен домейн и домейните, които се класират по ключовата фраза, са с по-нисък авторитет, можете да ги изпреварите с една добре оптимизирана страница.

Оказва се, че "top rated motorcycle helmets" е една наистина обещаваща ключова фраза, защото, от една страна, никой от резултатите на първа страница не таргетира конкретното словосъчетание, и от друга, повечето страници, които излизат като резултат, нямат висок авторитет (вижте розовата лента).

 


 
Добре е в таблицата, която сте си направили, да добавите още една колонка и при анализа на всяка ключова дума да попълвате в тази колонка колко конкурентна е тя. След като приключите с изследването си, ще можете да сортирате ключовите думи в зависимост от възможностите за класиране и обема търсения, след което да определите приоритетите си.


Оптимизация по ключовата дума

След като вече имате ключова дума, която искате да таргетирате, е време да създадете качествено съдържание.

Създайте нова страница в електронния си магазин. Ако използвате Shopify, няма да ви е никак трудно. Вие решавате дали да създадете статична страница или нова публикация в блога си. Ако съдържанието няма да загуби своята актуалност, по-добре създайте страница, към която да има постоянен линк от хедъра на магазина. А ако ви се струва, че след време съдържанието ще загуби своята актуалност, създайте публикация в блога. Предимството на това да сложите съдържание в хедъра е, че на всяка страница на сайта ще има линк, който препраща към това съдържание, така че на практика всяка страница ще "работи" в негова полза. Така съдържанието ще се класира малко по-бързо от публикацията в блога, защото към публикацията ще водят само линка от архива с публикации, както и ръчно създадени линкове.
Вижте как да създадете страница или публикация в блога стъпка по стъпка:

1. Създайте грабващо заглавие за страницата.

2. Създайте грабващ заглавен таг за страницата. Той трябва да включва ключовата дума и да си заслужава човек да кликне на него. Заглавният таг показва на Google и на другите търсачки за какво се отнася страницата. Освен това потенциалните клиенти го виждат при резултатите от търсенето.

3. Създайте съдържанието. То трябва да е възможно най-задълбочено и информативно. Използвайте много картинки и не забравяйте в самата страница да слагате линкове, които да насочват към уместните продукти и категориите. Старайте се текстът да е поне 600 думи. Колкото по-дълъг е той, толкова по-добре, но все пак дължината не трябва да е за сметка на качеството.

4. Пишете съдържанието, сякаш е за нишов сайт. Добър пример за такъв сайт е BestSurvivalKnifeGuide.com на Spencer Haws.

5. Към края на страницата или дори в средата й сложете въздействащи призиви към действие. Призивът към действие може да е линк към продукт, бутон за харесване или споделяне на вашия сайт или поле за регистрация за получаване на бюлетин.

Последната точка е много важна, защото голяма част от трафика към оптимизираните страници, съдържащи ключовите фрази, може да не доведе веднага до конверсии. Ако успеете да накарате посетителите да харесат фен страницата ви или да споделят имейл адреса си, ще имате непрекъснат контакт с посетители, които иначе биха отворили сайта ви само веднъж.


Потенциални резултати

Благодарение на гореописания метод, Shabbir Nooruddin е успял да постигне огромен успех с електронния си магазин, в който се продават устройства за локализиране на риба. Ето няколко скрийншота от Google Analytics на три от страниците, оптимизирани по ключови фрази, от последните 30 дни:

 


 
Само за месец едната страница за най-добрите подобни устройства за каяци, оптимизирана по ключова фраза, чрез естествено търсене била посетена от близо 900 посетители. Учудващото е, че при създаването на страницата, за ключовата дума имало средно около 200 посещения на месец. Към момента посетителите на месец са 862. Това показва, че не трябва да мислите, че средният брой търсения, които Google показва, е максимален.

Страницата ви, оптимизирана по ключова фраза, ще е сред резултатите не само при търсене на таргетираната фраза, но и при търсене на други фрази, които показват вашата страница в техните резултати.


Как да откриете още повече ключови фрази

Google вече не показва по какви ключови думи е реализиран трафикът към сайта ви, но можете да стигнете до ценни прозрения, като проверите какви са ключовите думи, отговорни за трафика ви от Bing, Yahoo и други търсачки.

Тези ключови думи са страхотен начин да се сетите за още повече фрази и когато е възможно, да оптимизирате нови страници по тях.

И накрая е важно да се отбележи, че няма ограничение в броя ключови думи, по които оптимизирате или които таргетирате. Стига да можете да създавате обемно и ценно съдържание, което решава проблемите на търсещия или отговаря на въпросите му, няма как да не постигнете добри резултати.

С други думи, опитайте се да съберете огромна информационна база в електронния си магазин, която безплатно да ви осигурява много трафик.





Публикувано на 21.10.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация