Безплатна регистрация

Публикации

5 техники за уеб дизайн, с които да увеличите конверсиите

На базата на последните неврологични проучвания, свързани с уеб дизайна, Peep Laja споделя своите идеи за това какво трябва да направите по сайта си, за да привлечете клиенти.

 

Хората вярват много повече на очите си, отколкото на ушите си.

Човешкият мозък възприема изображенията 50 пъти по-бързо от текстовете. Много по-лесно е да убедите един човек да предприеме действия, като използвате визуални стимули, отколкото с помощта на текст или говорене. Същото важи и за сайтовете за електронна търговия.

На базата на последните неврологични проучвания, свързани с уеб дизайна, Peep Laja, говорител и експерт по оптимизация на конверсиите на Conversion XL, споделя своите идеи за това какво трябва да направите по сайта си, за да привлечете клиенти.

Преди да убедите хората, първо трябва да сте наясно какво се случва в мозъка им. Повечето решения, които взимаме, са прибързани, защото през по-голямата част от времето хората работят "на автопилот".

По думите на автора и журналист Малкълм Гладуел, успешното вземане на решения зависи от баланса между съзнателното и инстинктивното мислене.

Но като се имат предвид многобройните възможности, които бомбардират обикновения интернет потребител, е изключително важно да въздействате на подсъзнателно ниво. Разполагате с части от секундата, за да постигнете това.

Ето 5 важни съвета как да направите уеб дизайна по-убедителен:

 
1. Яснотата стои на първо място
 
Мозъкът е орган, който постоянно задава въпроси. Когато видим нещо за първи път, най-напред се питаме какво е това.

Въпросите, които потребителят инстинктивно си задава за един уебсайт, са: "За какво е сайтът?", "Какво мога да направя тук?", "Защо да остана на сайта?" и най-важното – "Ще намеря ли информацията, която търся?".

Избягвайте жаргона в слоганите, както и сложния, обстоятелствен начин на изразяване. Вместо това заложете на нещо подобно:

 



Повече от ясно е какво може да си купи потребителят. Освен това той знае къде да отиде, ако му трябва още информация, или ако иска да купи продукта.

Ето още 8 целеви страници, които ще ви вдъхновят.


2. Визуално въздействие

Според проучване, когато хората погледнат един сайт, 96% от тях първо забелязват дизайна, а само 6% забелязват съдържанието.

Първото впечатление може да е доста дълготрайно, така че очевидно визуалното въздействие изпреварва потребителското преживяване. Използвайте опростен и разпознаваем дизайн, защото хората имат доста добра обща представа как трябва да изглежда един сайт за електронна търговия.

Ето сайтът за банкиране на Simple.

 



За щастие, началната страница, която е доста подредена и помага на човек лесно да се ориентира, отговаря на мисията на банката. Това е и прекрасен пример как да използвате повече бял фон, за да привлечете вниманието към най-съществената информация на страницата.

Ето още 24 примера за потребителски интерфейс, с помощта на които сайтът ви ще е визуално по-въздействащ.


3. Следвайте стриктна йерархия на визуално ниво

Погледнете кръговете. Кой от тях е най-важен?

 



Синият, нали? Въпреки че за първи път виждате тези кръгове и не знаете нищо за тях, според вас синият кръг е най-важен, защото е най-голям.

Затова направете и най-важното нещо на сайта си най-голямо.

 


Ето още 10 отлични продуктови страници на онлайн магазини.


4. Задръжте вниманието на потребителя на всяка цена

• Горната част на сайта преди скролиране получава 80% от вниманието на потребителите.
• Лявата част на екрана получава 69% от вниманието.

Според неврологията, най-добрият начин да привлечете внимание е като използвате по-големи и хубави снимки. Големите снимки, използвани като фон на целевите страници, вършат фантастична работа в това отношение.

 



Снимките на хора пък са отличен начин да изградите лични взаимоотношения с потребителя. Това важи особено за случаите, когато човекът на снимката се усмихва, погледнал е към камерата, езикът на тялото му показва, че е отворен към останалите, и също така снимката е на човек, който представлява реален пример за потребител.

От eBay са започнали да използват оформлението на Pinterest за продуктовите си страници. От компанията твърдят, че по-големите изображения и по-кратките текстове са увеличили времето, което потребителят отделя, преди да скролира надолу.

 



Затова използвайте по-големи снимки за продуктите на продуктовите си страници. Ако намалите от четири на три броя продукти на ред и направите изображенията по-едри, приходите ви могат да се увеличат с 25%.


5. Едно основно действие на страница

Помислете каква точно е функцията на всяка отделна страница и ясно я изразете. Не използвайте прекалено много призиви към действие още от самото начало.

"Регистрирайте се безплатно" е стандартен призив към действие на началната страница, но за какво точно се регистрират потребителите? Какво ще спечелят от това? Защо трябва да си правят труда да се регистрират?

Първо "разходете" потребителя, като му дадете информация за предлагания продукт или услуга, защото така ще е по-вероятно той да направи потъчка или да се регистрира, когато види призива към действие. Ето 10 изключително полезни съвета за призивите към действие на сайтовете за електронна търговия.





Публикувано на 05.11.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация