Безплатна регистрация

Публикации

6 признака, че бюлетинът не ви носи успех, и съвети как да промените това

Може би на около 90% от маркетолозите се е налагало в някакъв етап от работата си да започнат да изпращат имейл бюлетин.

 

Навярно шефът им ги е убедил, че бюлетинът е универсално решение на всички проблемите, свързани с имейл маркетинга. Заради начина, по който са оформени, бюлетините помагат едновременно да генерирате лийдове, да изградите взаимоотношения с потенциалните клиенти, да осъществите продажби и да отговорите на изискванията на потребителите.

Следователно на маркетолозите не им е оставал друг избор, освен да започнат всеки месец да изпращат бюлетин. След няколко месеца обаче вече са били напълно убедени, че от него няма полза, но не са знаели как да докажат това. Въпросът е коя част от статистиките е наистина важна и как можете да използвате тези статистики, за да промените постигнатите резултати.

В интерес на истината има доста неща, които ще ви подскажат дали бюлетинът ви е успешен, но следните шест признака са сред най-важните. Имайте предвид, че те са признак за някакъв проблем само когато вече са се превърнали в норма. Така че ако ги забелязвате в продължение на няколко месеца, би било добре да се замислите дали имейл бюлетинът е най-удачното решение във вашия случай и дали не е време да спрете да го изпращате.


1) Никой не се абонира за бюлетина ви или много хора се отписват от него

Ако списъкът ви с абонати не се разраства, определено имате проблем. Независимо какво целите – да генерирате лийдове, да осъществите продажби или да създадете общност от щастливи и ентусиазирани потребители, с всеки изминал месец списъкът ви трябва да става все по-дълъг.

По-големият списък е равносилен на по-големи възможности да постигнете целите си. Затова, ако забележите, че от изпращането на първия бюлетин досега списъкът ви е в застой или дори е започнал да птънява, се замислите дали да продължите да изпращате бюлетин.

Ако не се чувствате готови да сложите край на бюлетин, можете да направите още един опит за увеличаване на броя абонирани потребители. Помислете за нови начини, с които да накарате хората да се абонират за новини от блога ви – навярно един уиджет на страничната лента на сайта ви или отметка на целевата страница ще ви бъдат от полза. А може би ще предпочетете кампания в Twitter, с която да привлечете повече последователи. Важното е да използвате въображението си. Но ако все пак многобройните ви опити не дадат резултат, прекратете изпращането на имейл бюлетина.

И още един съвет – не би било добре да купувате списъци с имейл адреси, за да компенсирате стагнацията или намаляването на броя абонирани потребители. Наистина, по този начин списъкът ви мигновено ще стане по-дълъг, но броят отворени писма и кликвания върху линковете драстично ще намалеят. Да не говорим, че хората, които отбелязват писмата ви като спам, също ще се увеличат. Затова е изключително важно списъкът ви да се разраства по естествен начин.


2) Броят отворени писма намалява

Друг важен признак за бюлетин, който не дава резултат, е това, че хората дори не го отварят. В този случай усилията, вложени в съдържанието и дизайна на бюлетина, се оказват напразни. Има много причини потребителите да не отварят писмата ви: непознат подател, безинтересна тема на имейла, скучно съдържание в предишните имейли. Когато спадът в броя отворени писма се превръща в норма, въпреки че сте изпробвали най-различни тактики, е време да спрете да изпращате бюлетин.

А може би не сте изпробвали абсолютно всички възможности? Ако все още не сте напълно готови да се откажете, пробвайте нови тактики с онези елементи, които хората виждат, без да отворят имейла, а именно темата и името на подателя.

Другият вариант е проблемът да се дължи на съдържанието. Опитайте се да стесните фокуса, за да се харесате на нишова група от потребители – примерно на конкретен бранш или тип хора. Ако решите да изпробвате този вариант, изпратите бюлетина само на нишовата група. Колкото по-уместен се стори имейлът на абонатите, толкова по-голям шанс има да го отворят.


3) Общият брой кликвания на линковете е незадоволителен

Задържа ли се съотношението между показването на един линк и кликванията върху него (CTR) под 4.3%? Според проучване на Epsilon, това е средния процент кликвания. Средната стойност за вашия бранш може да е различна, но тази цифра ще ви послужи за ориентир. Ако процентът, който самите вие отчитате, е доста по-нисък, значи имате проблем. А ако проблемът съществува от известно време, по-добре се концентрирайте върху създаването на имейли, таргетиращи по-малка група от хора, и включете в тях линкове, на които да си заслужава да се кликне.

Ако сте готови да направите всичко възможно, за да подобрите CTR, вижте една статия със страхотни съвети. В случай, че четете този абзац, има голяма вероятност да прочетете и статията, така че няма смисъл да й отделяме кой знае колко внимание. И все пак, една от препоръките гласи да "ударите потребителите по главата" с призива към действие, защото само така ще можете да постигнете положителен резултат на момента.


4) Кликванията на основния призив към действие (CTA) клонят към нула

Добре е да обърнете внимание на съотношението между отделните линкове и кликванията върху тях, за да видите кои части от съдържанието се оказват най-успешни. Сполучливите бюлетини имат един основен призив към действие, който ясно показва на потребителите какво се очаква от тях и помага да се увеличи общият брой кликвания. Но ако основният призив, на който разчитате, не дава резултат, помислете дали изобщо си струва да изпращате бюлетина.

И все пак, преди да вземете окончателно решение, можете да изпробвате следните две неща. Първо, променете дизайна на призива към действие. Възможно е хората просто да не го забелязват. Сменете цветовете, шрифта, формата на бутона – идеята е призивът към действие да изпъкне на фона на останалата част от писмото. Ако се чудите откъде да започнете, погледнете този темплейт.

Второ, пробвайте да махнете част от съдържанието. Възможно е бюлетинът да съдържа прекалено много информация. Така ще помогнете на хората да се фокусират върху кликването на линковете.


5) Все повече хора отбелязват писмото ви като спам

Ако купувате списъците с имейл адреси, напълно сте си заслужили негативния резултат, но ако ги допълвате по естествен начин, подобно нещо би било меко казано смущаващо. Колкото по-стар е списъкът ви и колкото по-малко сте комуникирали с потребителите, толкова по-вероятно е писмата да бъдат маркирани като спам. Ето защо трябва да оставите в списъка си само по-новите потребители, които наистина проявяват интерес.

Но ако списъкът, който таргетирате, е сравнително нов и въпреки това писмата ви се отбелязват като спам, явно потребителите имат желание да получават информация, но бюлетинът не е правилното решение в конкретния случай.

Преди да се откажете от него обаче, можете да направите последен опит. Ако смятате, че потребителите са се абонирали за бюлетина по грешка и искате да сте сигурни, че хората наистина имат желание да го получават, пробвайте с двойна регистрация на новите абонати. При повечето имейл доставчици тази функционалност е вградена и сами трябва да си направите настройките.


6) Не постигате маркетинговите си цели

И не на последно място, абстрахирайте се за секунда от всички статистики. Ако сте толкова вглъбени в процента отворени писма, съотношението между линковете и кликванията, процента на хората, отбелязващи писмата ви като спам, както и броя имейл адреси в списъка ви, навярно забравяте какъв е смисълът от изпращане на имейли.

Независимо за какви цели използвате бюлетина (за генериране на лийдове, привличане на клиенти и т.н.), винаги трябва да се връщате стъпка назад, за да видите дали сте постигнали целите. Ако като цяло бюлетинът не ви носи кой знае какъв успех, битката все още не е напълно загубена.

Опитайте се по-тясно да обвържете съдържанието с маркетинговите си цели. Например, ако се стремите към повече лийдове, трябва да сте сигурни, че всеки компонент от бюлетина работи в тази посока. Внимателно анализирайте съдържанието и статистиките, за да видите до каква степен успявате да осъществите намеренията си, след което включете само онази част от съдържание, която ви носи положителен резултат.

И накрая, ето трите основни извода от статията:

1) Винаги следете какъв успех постигате с бюлетина.

2) Ако забележите някой от гореспоменатите признаци за неуспех, пробвайте различни стратегии, за да видите дали няма да ви донесат успех.

3) Ако и след това нищо не се е променило, се откажете от бюлетина.

Истината е, че няма смисъл от бюлетин, ако той не дава резултати. По-добре заложете на друга, по-успешна маркетингова стратегия.





Публикувано на 05.11.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация