Безплатна регистрация

Публикации

5 лесни стъпки за създаване на бизнес профил във Facebook

Ето няколко съвета как да си създадете бизнес профил в социалната мрежа.

 

За тази цел трябва да имате личен профил. Фирмените страници са подобни на личните, но основната разлика е, че разполагат с инструменти за извършване на анализи, осигуряващи задълбочена информация, която показва доколко успешно се свързвате с общността от свои последователи.  

А ето и самите стъпки, които трябва да следвате при създаване на бизнес профил. Имайте предвид обаче, че по социалната мрежа непрекъснато се правят промени, затова е добре да знаете, че винаги можете да посетите Помощния център на Facebook, където ще намерите най-актуалните инструкции.


1. Създайте си личен профил

Както вече споменахме, за да създадете страница на фирмата си, трябва да имате личен профил. Това е необходимо, защото иначе Facebook няма да ви даде достъп до създаване на бизнес профил.

Хубавото е, че фирмената страница не влияе на личния профил и личната ви информация не се показва на нея. А и Facebook дава възможност лесно да преминавате от единия профил в другия.

Освен това съществува възможност фирмената страница да се администрира от различни хора, ако е необходимо. След като се зададат допълнителни администратори, всеки от тях трябва просто да влезе в личния си профил, откъдето ще има достъп до контролния панел на фирмената страница.

 
2. Изберете "Създай страница"

Такава опция ще намерите най-долу на началната страница на личния си профил.


3. Изберете страница

Чудите ли се каква категория да изберете? Facebook разделя фирмите в 6 основни групи. Ето повече информация за всяка от тях, така че да можете да изберете най-подходящата:

 



Местен бизнес или място
Тази опция е подходяща в случай че имате реален магазин, който клиентите да посетят.

Фирма, организация или институция
Ако фирмата ви работи предимно онлайн или имате магазини на различни места, е добре да изберете "Фирма, организация или институция".

Бранд или продукт
Този вариант е подходящ, ако продуктите ви се предлагат на различни сайтове или от различни търговци на дребно.

Артист, група или обществена личност
Изберете тази категория, ако сте известна личност и бизнесът ви е фокусиран върху рекламата.

Забавление
Ако искате да рекламирате своето телевизионно шоу, филм, книга, радиостанция, списание или друг вид медия, изберете страница "Забавление".

Кауза или общност
Изберете тази опция, ако вашата организация защитава позиция по конкретни въпроси или подкрепя кампании или неправителствени организации.

Ако на по-късен етап сметнете, че сте избрали неподходящ тип страница или категория, винаги можете да ги промените от административния контролен панел.
 

4. Изберете категория и натиснете "Започнете сега"

Категорията се избира от падащо меню. След като вече сте я избрали, въведете информацията, необходима за създаване на вашата страница, прочетете Условията на Facebook за ползване на страници, сложете отметка, че сте съгласни с тях, и кликнете на бутона "Започнете сега".

След като сте създали страница за своята фирма, значи вече сте се справили с трудната част.


5. Сложете си корица и профилна снимка

Facebook има темплейт със стандартен дизайн, включващ два елемента, които редовно можете да сменяте. Това са:

•    Снимката на корицата
•    Профилната снимка

Тези елементи играят важна роля за начина, по който изглежда страницата, както и за впечатлението, което ще създадете у потребителите. Те представляват безплатен инструмент за реклама на бизнеса ви. Нека да ги разгледаме малко по-подробно поотделно:


Снимки на корицата

Снимката на корицата е голямото изображение, което излиза най-горе в центъра на страницата ви. Тя има различни функции и трябва да е с размери 850 пиксела на 315 пиксела.

 


Да вземем за пример Facebook страницата на Motorola.

От Motorola са комбинирали снимки на свои продукти и текст, с който благодарят на феновете за интереса.

Важно е да се отбележи още, че снимките на корицата могат да бъдат най-разнообразни, като всичко зависи от креативността ви. Чрез тях можете да запознаете посетителите със страницата си, да предложите специална оферта, да осигурите контактна информация и, което е по-важно, да "зададете тона" за цялата си страница.

Дори да не сте дизайнер и да не разполагате с много средства, пак можете да създавате креативни и ефектни снимки за корицата. С помощта на безплатни програми като GIMP и Paint.net имате възможност да изрязвате изображенията, да редактирате размера им и да ги запаметявате.

И още един съвет – опитайте се да покривате най-много 20% от изображението с текст. Това е необходимо, защото в миналото от Facebook са имали специални изисквания относно количеството текст, което можете да слагате в изображенията.

Освен това е препоръчително в самото начало да създадете различни снимки за корицата, след което всяка седмица да ги сменяте. Усилията си струват, защото при всяка смяна в дневника на потребителите ще се появи известие.

Това е най-добрата тактика, с помощта на която редовно ще напомняте на феновете за себе си. Също така по този начин страницата ви ще изглежда по-свежа.


Профилни снимки

Профилната снимка се появява в квадратче в долния ляв ъгъл на корицата и трябва да е с размер 180 на 180 пиксела.

 

 

Основната й функция е, че се появява в дневника на феновете ви с всяка нова публикация.

Тъй като профилната снимка е малък квадрат, е добре да използвате колкото се може по-малко текст, за да се възползвате максимално от ограниченото пространство.

Много брандове слагат логото си като профилна снимка, но няма правилни и грешни решения в това отношение. Както вече споменахме, границите се определят от креативността ви.

Добре е да отделите достатъчно време, за да откриете подходящата профилна снимка, която най-добре изразява същността на вашия бизнес.





Публикувано на 16.12.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация