Безплатна регистрация

Публикации

Как малките промени в писането за уеб могат да доведат до голямо увеличение в конверсиите

Не е трудно човек да подцени значимостта, която копирайтингът играе за уеб дизайна, тъй като има редица други фактори, които трябва да се вземат предвид, като много от тях имат пряка връзка с потребителския опит.

 

Дейвид Мот, заместник главен редактор на Econsultancy, твърди, че като човек, който се занимава с писане, той има силно желание да покаже на хората колко голямо въздействие може да има добрият копирайтинг върху конверсиите и приходите.

Той използва няколко конкретни примера, които показват как дори съвсем малките промени в начина на писане могат да окажат голямо влияние върху конверсиите, и по-конкретно призива към действие.


От Schuh увеличили със 17% добавените в пазарската количка продукти

От Schuh установили, че след като променили текста на призива към действие на продуктовата страница от "Buy now" ("Купете сега") на "Add to bag" ("Добавете в количката"), добавените в пазарската количка продукти се увеличили със 17%.

Заместник началникът на отдела за електронна търговия на Schuh Стюарт Макмилън споделя, че според него "Buy now" се свързва с налагане на контрол и създава неприятно чувство за загуба на пари, докато решението "Add to bag" отлага това за по-късен етап.

 




Две думи в темата на писмото водят до 23% увеличение в отворените писма

Междуметието "Hell yeah" в темата на писмо от ContentVerve довело до 23,88% увеличение на броя отворени писма.

Бил направен експеримент с цел да се види какво е въздействието на това междуметие в темата на писмото. Използваните теми били:

•    How to find long-tail keywords on the fly (Как веднага да намирате ключови фрази)
•    Hell Yeah – How to find long-tail keywords on the fly (О, да – как веднага да намирате ключови фрази)

Отворените писма били доста повече при втория вариант, защото на теория междуметията представляват ефективен начин да привлечете вниманието на читателя към дадено писмо в препълнената поща.

 




Една-единствена дума увеличила конверсиите на MatchOffice с 14,79%

Порталът за недвижими имоти MatchOffice.com изпробвал два варианта, за да се види кой текст за призив към действие на продуктовата страница дава по-добри резултати.

В конкретния случай продуктовата страница съдържа информация за свободни офиси, но потребителите трябва да кликнат на бутона с призив към действие, ако искат да получат на електронната си поща допълнителна информация за цените.

Двата варианта били:

•    Order information and prices (Поискайте повече информация и цени)
•    Get information and prices (Получете повече информация и цени)

С втория вариант било отчетено увеличение на конверсиите с 14,79%, като статистическата точност на тази цифра е 95%. Същият тест довел до 38,26% увеличение в конверсиите на датския сайт на фирмата.

На какво се дължи това голямо увеличение? Michael Lykke Aagaard, който се занимавал с проучването, обяснява, че думата "order" поставя акцент върху това какво трябва да направите, докато при "get" акцентът е върху това какво ще получите.


Промяна на думите в призива към действие води до 39% спад в конверсиите

Ефективността на думата "get" не бива да се преувеличава, защото, както показва едно проучване, контекстът е също толкова важен, колкото и думите.

Сайтът за студенти WriteWork направили тест със следните два текста на призива към действие:

•    Read full essay now (Прочетете пълното есе сега)
•    Get instant access now (Получете пълен достъп сега)

С новия, втори вариант бил отчетен значителен спад от 39,03% в конверсиите. Изводът е, че първият призив към действие изразява и идеята за уместност.

 




Конкретността и личното отношение при общуване водят до 8% увеличение на конверсиите

В последния пример от Roader Studios са изпробвани варианти с различен текст на призива към действие, чиято цел била да накара хората да се включат в нова кампания.

Инициативата била наречена "Famous in Five" и целта й била да се покаже на хората, че могат да наложат името си в своя бранш само за пет дни, стига да се включат в новото предизвикателство на Roader Studios.

Таргетираната имейл кампания насочвала потенциалните кандидати към целева страница, на която имало призив към действие с текст "Click here to continue reading" ("Кликнете тук, за да продължите да четете").

Екипът, занимаващ се с кампанията, решил, че конверсиите могат да се увеличат, ако призивът към действие е по-конкретен и директен, затова била създадена нова страница с бутон с текст "Make me famous" ("Направи ме известен").

 



Експериментът продължил две седмици, като новият вариант изпреварил първоначалния с 8,39%.

Според автора на проучването, увеличението в конверсиите се дължи, от една страна, на факта, че текстът е по-конкретен, и от друга, на силно въздействащата дума "me".





Публикувано на 13.01.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация