Безплатна регистрация

Публикации

6 често срещани грешки при сайтовете за електронна търговия, които убиват конверсиите

Pratik Dholakiya, който е специалист SEO и маркетинг директор на E2M Solutions и гост блогър в Econsultancy, споделя шест от най-често срещаните грешки при онлайн магазините, които убиват конверсиите.

 

Погрешната стратегия може да струва скъпо на един сайт за електронна търговия, но някои онлайн магазини все още допускат основни грешки.

Опитайте се да избегнете тези шест често срещани грешки на сайта си за електронна търговия, за да не отблъснете потенциални клиенти и да отчетете повече конверсии.

На хората, които по цял ден се занимават с маркетинг, няма как да не им направят впечатление някои доста често срещани грешки, които се набиват на очи във виртуалното пространство. Един банер, който изглежда някак самотен, ги кара да се запитат дали изобщо някой му обръща внимание; един недобре направен електронен магазин отблъсква потребителите, но предизвиква съчувствие у специалистите по маркетинг; а неактивният профил в Twitter или Facebook страницата, която не се отваря, направо ги вбесяват.

В свят, в който фирмите използват коментарите на потребителите като основа за дискусии, брандовете се надпреварват да си създадат профил в социалните мрежи, а електронните магазини бързат да направят промени по сайтовете си, за да се зареждат по-бързо и да са с отзивчив дизайн, все още има много сайтове за електронна търговия, които не функционират както трябва.

И така собствениците на тези сайтове търпят парични загуби, а специалистите по маркетинг и разумните предприемачи научават ценни уроци.

Да вземем за пример ползваемостта на сайтовете за електронна търговия. Според едно проучване на Neilsen Normal Group, функцията за търсене е един от основните проблеми при електронните магазини, защото само 51% от потребителите успяват да намерят това, което търсят.

Ето шест често срещани грешки, които трябва да избягвате:


Грешка при избора на цветове

Когато се прави дизайнът на електронния ви магазин, трябва да се възползвате от пълния пакет услуги, за да можете спокойно да се занимавате само с поръчки и да отчитате финансова печалба.

За съжаление, при някои сайтове за електронна търговия ситуацията е по-различна. Но в крайна сметка не може да се очаква друго, ако още в самото начало дизайнът не е бил както трябва. Психологията на цветовете играе важна роля при дизайна и причината за това е, че цветовете наистина оказват влияние върху човешките възприятия.

Според една инфографика в блога на KISSmetrics, над 93% от потребителите се повлияват от визуалното представяне на даден продукт, а над 85% от купувачите са привлечени от цвета на продукта.

Оказва се, че около 80% от разпознаваемостта на бранда се дължи на цветовете, с които се асоциира той.


Незадоволително описание на продуктите

При сайтовете за електронна търговия понякога текстът е по-важен от изображенията, например когато става въпрос за телевизори с плосък екран, електроника и т.н., тъй като повечето потребители са наясно как изглеждат тези продукти.

При други стоки, например тениски, дрехи, обувки и аксесоари, изображенията са най-важни.

Във всички случаи, когато съдържанието трябва да е на първо място, повечето сайтове за електронна търговия не успяват да се справят добре. Основният проблем при продуктовите описания е свързан с броя думи и шрифта или размера на шрифта, който трудно се чете.


Отсъствие от социалните мрежи

И докато повечето хора прекарват доста голяма част от времето си в социалните мрежи, има сайтове за електронна търговия, които са напълно изолирани от Facebook, Twitter и т.н., а това е сериозна грешка.

При някои сайтове се наблюдава липса на ангажираност. Освен това не се провеждат дискусии и липсват отговори на коментарите за продуктите, бранда или самата фирма.

Никой не обръща внимание на потребителските коментари, когато управителите или собствениците на електронните магазини не се включват в дискусиите.

При такива условия дори Walmart, най-голямата корпорация и верига магазини на дребно в света, няма да постигне успех с продажбите по интернет. От Amazon все още обръщат сериозно внимание на потребителските отзиви и препоръки. Точно затова повечето електронни магазини, които се радват на успех, се стремят да достигнат до колкото се може повече хора.

На всички страници с продукти трябва да има бутони за споделяне в социалните мрежи. Независимо дали вашата фирма се занимава с електронна търговия или не, трябва да се стремите към ангажираност на потребителите, изграждане на връзки с тях и дискусии.

 



Затова не е разумно сами да си препречвате пътищата към успеха.


Съвременните технологии напредват, а вие изоставате

В някои случаи съвременните технологии са навлезли във всеки аспект от работата на една фирма, като това важи и за електронните магазини. Самият факт, че имате онлайн магазин, е показателен за ролята на технологиите.

За дизайна на електронните магазини се използват различни инструменти или платформи, като съществуват и специални общности, чиято цел е да помогнат на бизнеса ви да поеме в правилната посока.

От NetSuite разполагат със собствена платформа, инструменти и общност, като целта е да се улеснят фирмите, избрали тяхната платформа. От Shopify.com пък имат екип от професионални уеб дизайнери и разработчици.

Маркетингът, финансите, счетоводството, операциите, продажбите, а и всичко останало, показват как технологиите са навлезли във всички аспекти на вашата бизнес стратегия.

В днешно време дизайнът на вашия електронен магазин има пряка връзка с рентабилността; потребителският опит и потребителският интерфейс показват каква е връзката на потребителите с вас; технологиите са заложени в основата на бизнеса; а различни тенденции като игровите елементи например правят електронната търговия по-забавна.


Ако не сте в центъра на вниманието, хората няма да ви открият

Маркетингът е много важен за оцеляването на една фирма и това важи с още по-голяма сила за електронните магазини. При положение че има милиони уебсайтове, никой няма да открие вашия, ако не рекламирате.

Броят на електронните магазини расте с всяка изминала минута и единственото решение е да заложите на всеобхватна, добре развита и целенасочена маркетингова стратегия. При електронните магазини се променят само средствата за информация, а всички останали бизнес принципи си остават същите.

В днешно време хората правят бизнес по различен начин. Те използват интересни методи за продажба и ангажиращи платформи за връзка с потребителите (като социалните медии например) и прибягват до директна връзка с потребителите чрез имейл и т.н.

Днес маркетингът е също толкова важен, колкото е била размяната на стоки в древността.


Работа на пълни обороти

И така, нуждаете се от ефективен дизайн, от страхотен рекламен текст, отлични изображения или снимки, страници с бутони към социалните мрежи, както и от маркетингова стратегия, работеща на пълни обороти. Но докато стигнете до този етап, трябва да сте свършили всичко както трябва.

По отношение на маркетинга трябва да използвате многостранен подход, който ви позволява да управлявате кампаниите си във всички комуникационни канали. Една фирма трябва да се фокусира върху гладкото протичане на работния процес, върху набирането на фенове в социалните мрежи, онлайн сътрудничеството, уеб базираните счетоводни услуги и добре организирания финансов мениджмънт. Не на последно място, тя трябва да взима предвид и извършваните анализи.

В крайна сметка се оказва, че не е никак лесно човек да се занимава с електронна търговия, нали?





Публикувано на 13.01.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация