Безплатна регистрация

Публикации

Януари – идеалното време за пролетно почистване на AdWords

Ако сте от хората, които сами управляват профила си в Google AdWords, следният списък с 5 точки, които да следите, ще ви бъде от голяма полза.

 

Няма по-подходящо време за пролетно почистване на профила в AdWords от началото на новата година, така че не губете време.

Една кампания в AdWords никога не е завършена. Дори най-успешните кампании редовно биват променяни, като целта е да се постигне максимална възвръщаемост на инвестициите.

PPC рекламите стават все по-конкурентни, така че успешната кампания ще ви коства доста усилия.


1. Прегледайте ръчните оферти

Има много ниши, при които цената на офертите за ключови думи постепенно се увеличава през цялата година до Коледа, а след празниците CPC спада драстично.

Ето защо човек трябва да си зададе въпроса дали не плаща прекалено много за някоя от ключовите думи.

Ако не преглеждате ръчните оферти, може изобщо да не откриете отговора на този въпрос. Затова разгледайте информацията в своя контролен панел на AdWords. Имайте предвид, че имате възможност да анализирате различни отрязъци от време – днес, вчера или пък целия период.

Прегледайте какъв е бил вашият CPC през празничния сезон, а след вижте стойностите за тази година. Ако CPC рязко е спаднал след празниците, може би е време да намалите цената на някои от ръчните оферти.


2. Проверете дълбоките линкове

Много е важно да проверявате по няколко пъти дали страниците, към които е насочен трафикът от AdWords, наистина съществуват. Няма нищо по-дразнещо от това човек да търси нещо в Google, да кликне на реклама и да му се отвори страница с грешка 404.

Както сами ще забележите, при страниците с грешка 404 се отчита bounce rate от почти 100%. Посетителите няма да останат на сайта и да се опитат да намерят страницата, която им трябва, а просто ще се върнат назад и ще кликнат да друг резултат.

С течение на времето сайтовете се развиват и променят. Някои страници биват премествани, а някои линкове – махани. Това е съвсем нормално, но човек трябва да бъде внимателен и да следи за промените, защото в противен случай ще хвърли доста пари на вятъра за трафик, който насочва към несъществуващи страници.

А трафикът, който не води до конверсии, ще окаже голямо влияние на очакванията ви за възвръщаемост на инвестициите. Затова внимателно прегледайте информацията за трафика и вижте дали има потребители, които са търсили несъществуващи страници.

Отговорете си на въпроса дали тези потребители идват от PPC кампаниите. Ако отговорът е положителен, трябва да оправите нещата колкото се може по-скоро, за да намалите до минимум загубите, които търпите. В случай че препращате платени кликове към несъществуващи страници, значи хвърляте парите си на вятъра.


3. Използвайте инструмент за изследване на ключови думи

Изследването на ключови думи трябва да се прави само когато започвате една PPC кампания, нали? Всъщност се оказва, че човек трябва непрекъснато да влага усилия в тази насока.

Не е необходимо да го правите ежедневно, а поне веднъж на всяко тримесечие.

Тенденциите сред потребителите непрекъснато се променят и най-конкурентните ключови думи за дадена ниша скоро може да не са толкова конкурентни. Ако искате да подходите сериозно към PPC рекламите, не бива да лежите на стари лаври, а активно да търсите най-конкурентните към момента ключови думи.

Изключително важно е да намирате нови ключови думи, около които да организирате кампаниите си, независимо дали ще използвате Google Keyword Planner, който, въпреки недостатъците си, е доста ефективен, или ще заложите на друг инструмент.

 



Ако не го направите, кампанията ви ще е в застой, или, което е по-лошо, ще започне да дава по-незадоволителни резултати, докато конкуренцията ви набира скорост.

Не на последно място, добре е да инвестирате в някой от инструментите, показващи ключовите думи на конкуренцията – те обикновено ще ви дадат предложения за полезни ключови думи, които можете да включите в своите кампании.


4. Проявете творчество по отношение на рекламния текст

За някои хора писането на рекламни текстове не е най-приятното нещо на света, но ако наистина искате вашите PPC кампании да са доходоносни, не бива да пренебрегвате рекламния текст.

Не е необходимо да измисляте 3-4 нови реклами за всяка рекламна група, по която работите. Вместо това можете да създадете 3 нови реклами за цялата кампания, а след това леко да ги промените за отделните рекламни групи. По този начин имате възможност да използвате информацията за рекламите в цялата кампания и да видите как можете да ги доразвиете.

Рекламните текстове, които не носят успех, трябва да отпаднат, докато други, с които се отчитат добри резултати, е добре да бъдат доусъвършенствани.

Важно е да се отбележи, че да проявите творчество не означава да откраднете рекламните текстове на конкуренцията – рекламният текст е един от най-важните фактори за всяка AdWords кампания, защото именно той позволява да се откроите от всички останали.

Ето защо от вас се иска да вземете лист и химикалка, да се настаните удобно и да дадете воля на въображението си. Колкото по-свежа и креативна е една реклама, толкова по-голям е шансът да постигнете желаните резултати.


5. Използвайте конверсионно проследяване

Към днешна дата някои хора, които имат профил в Google AdWords, все още отлагат настройките за конверсионно проследяване за утре.

Но е крайно време най-накрая да инсталират конверсионното проследяване. Тези, които не могат сами да инсталират кода, могат да помолят дизайнера или програмиста да го направи вместо тях. Инсталацията отнема по-малко от час.

Конверсионното проследяване е от първостепенно значение, защото показва кои от вашите реклами и ключови думи се приемат най-добре от потребителите и за кои реклами и ключови думи потребителите харчат пари или предприемат други желателни действия. Ето защо без него сте като с вързани очи.

Няма извинение за хората, които не са инсталирали конверсионно проследяване, защото, ако го направят, информацията и статистиките в профила им в AdWords ще добият ново измерение.

Човек трябва да се възползва максимално от започващата година. Същото важи за бюджета в AdWords – не се задоволявайте с посредствени резултати, а го използвайте възможно най-добре. Просто направете няколко промени и възвръщаемостта на инвестициите значително ще се подобри.





Публикувано на 28.01.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация