Безплатна регистрация

Публикации

Основни стратегии за автоматични имейли, задължителни за всяка фирма в туристическия бранш

Филип Стори, международен ръководител "Стратегическо управление" на Lyris за Лондон и гост блогър в Econsultancy, изброява следните стратегии за автоматични писма, които всяка фирма в туристическия бранш трябва да прилага.

 

Ако имате малък или среден бизнес в сферата на туризма, следните три стратегии със сигурност ще ви помогнат да увеличите конверсиите и да задържите повече клиенти.

Тези съвети обаче могат да помогнат и на големи компании в сектора, които все още има какво да доусъвършенстват или просто имат нужда от вдъхновение.


Програма за годишнина от резервация

Има потребители, които правят резервации горе-долу по едно и също време на годината и тази стратегия е насочена именно към тях.

Създаването на напълно автоматична програма дава възможност да изградите контакти и стратегия за съдържание, специално насочено към потребители, които вече са ползвали услугите ви. Целта е отново да го привлечете като клиенти по онова време на годината, когато е най-вероятно да обмислят резервацията за следващата си почивка.

При тази стратегия най-често се допуска грешката да се гледат реалните дати на ваканцията, а не датите на регистрация. Вие обаче не бива да се подвеждате по същия начин.

Горе-долу колко време човек разглежда оферти, преди да направи резервация? Именно с отговора на този въпрос трябва да обвържете стратегията си, така че да осъществите контакт с потребителя, преди да е твърде късно.

По отношение на най-ценните си клиенти е добре да предвидите и други средства за връзка като директен мейлинг и дори обаждане по телефона. Изпробвайте двата варианта, за да прецените кой от тях дава по-добри резултати, и след това стартирайте кампанията. Продължете с наблюденията и анализите най-малко 3 месеца, за да можете да доусъвършенствате програмата.


Програма за изпращане на имейли на потребители, които са кликнали на страници по сайта ви или върху получено писмо

Тази програма ви дава възможност бързо да реагирате на получени имейли или при интерес от страна на потребителите, като им изпратите имейл с динамично и уместно съдържание. А най-хубавото е, че всичко това може да стане напълно автоматично.

Тази тактика е учудващо лесна и, по думите на Филип Стори, някои брандове отчитат огромно увеличение в приходите от резервации, стига за стратегията да се използват контролни групи и да се тестват различни варианти, преди да се избере най-подходящият.

Подобни програми дават най-добри резултати, когато се изпраща поредица от имейли. Трябва да промените начина си на мислене, да започнете да възприемате поредицата от писма като едно цяло и скоро ще постигнете желаните резултати.

Най-често допусканата грешка е да пренебрегнете бизнес правилата по отношение на това колко често ще изпращате съобщения на ден, на седмица и на месец.

Помнете, че ако едно писмо не е полезно, навременно и уместно за потребителя, е по-добре да не го изпращате.

 




Програма за клиенти, които току-що са се върнали от почивка

Трябва ли да предприемете някакъв ход по отношение на клиенти, които току-що са се върнали от организирана от вас почивка?

За съжаление отговорът на този въпрос доста често е отрицателен, а в никакъв случай не би трябвало да е така, особено ако клиентите са останали доволни.

Съществуват три възможности:

1. Брандът да не се свърже с тези потребители.
2. Брандът да използва бонуси, за да накара потребителите да направят нова резервация.
3. Брандът да си изгради отношения с потребителите, така че те да запазят за по-дълго добрите впечатления от ваканцията и да се превърнат в лоялни клиенти.

Съвсем естествено е първият вариант да не ви донесе желаните резултати. Ако не направите нищо, значи просто се надявате, че потребителите отново ще направят резервация. А това не е стратегия.

Вторият вариант може да е много ефективен и при него като цяло не се изисква да предлагате кой знае какви бонуси. Обикновено работа върши и съвсем малък бонус в едно от посланията, които изпращате чрез различни комуникационни канали.  

Третата опция е любима на Филип Стори, но всичко зависи от бранда. Туристическите фирми обикновено трябва да положат повече усилия от фирмите в други браншове, за да си спечелят лоялни клиенти.

По тази причина, ако брандовете разработят полезна програма за задържане на настоящите клиенти, която въздейства на емоционално ниво, и ако за тях тази стратегия е почти толкова важна, колкото и самият продукт, няма как да не се постигне огромен успех.

Естествено, съществуват и други стратегии за автоматични имейли, но гореизброените са лесно приложими и могат да бъдат доста ефективни.





Публикувано на 11.02.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация