Безплатна регистрация

Публикации

Основни съвети за работа с клиенти с малък бюджет

Навярно вече сте прочели много публикации за факторите за класиране в Google, създаването на съдържание, социалните медии и т.н. В повечето случаи обаче тези съвети са приложими само за клиенти, чийто бюджет надхвърля определен минимум. Как е възможно да подсигурите работа по сайта, създаване на съдържание, реклама в социалните мрежи, линк билдинг, създаване и оптимизация на целеви страници и разширения за ревюта за локален клиент, който разполага с малък бюджет? Отговорът е, че няма как това да се случи, поне не с един замах. Затова е много важно да накарате и клиента да осъзнае това.

 

Ето няколко полезни съвета:


Винаги започвайте с най-важното

Наистина е много важно нещата от първостепенно значение да са с приоритет. Ако приемем, че клиентът вече има сайт, приоритетите трябва да са степенувани горе-долу по следния начин (може би ще ви е от полза да погледнете и статията "Top 20 Local Search Ranking Factors: An Illustrated Guide"):

1. Работа по сайта
•    Схема
•    Една или повече базирани на локация целеви страници
•    Призиви към действие
2. Създаване на локална страница в Google+ (и потвърждение)
3. Създаване на разширения за ревюта
4. Профили в социалните мрежи
5. Популяризиране на бранда/линк билдинг

И така нататък, докато накрая отново не стигнете до добавяне на ново съдържание на сайта, контакт през социалните мрежи с клиенти, за които социалните медии са единствен начин за връзка с вас, геотаргетирани PPC реклами и т.н. Вместо да повтаря съветите относно факторите за класиране при локално търсене, които и сами можете да прочетете, Kalee Raisor обобщава само най-важното.

 




Свършете колкото се може по-скоро работата по сайта и създайте локална страница в Google+

- Ще глътне ли това бюджета за един-два месеца?
- Да.

- А заслужава ли си?
- Определено.

След това създайте профили в социалните мрежи (за поддръжката им използвайте инструменти като HootSuite, които пестят време), направете настройки за бъдещи публикации (можете да използвате NextScripts: Social Networks Auto-Poster, ако клиентите имат блог на Wordpress и ако можете да ги накарате сами да публикуват съдържание) и се опитайте да автоматизирате дейностите колкото се може повече, защото, ако разполагате с малък бюджет, ще трябва да свършите редица неща и няма да имате време за всичко.


Разширения за ревюта, местни директории за фирми и защо другите се справят по-добре от вас

Подходът на Kalee Raisor е малко по-различен. Обикновено, след като покрие по-приоритетните неща, при клиенти с малък бюджет Raisor всеки месец отделя част от средствата и използва Whitespark. Първоначално се фокусира върху по-големите директории като Yelp, YP, Manta и т.н. След като покрие достатъчно от тях, за да се гарантира уеб синдикация, той започва да използва все по-голяма част от този бюджет за цитати в нишови области. Задължително обаче трябва да предупредите клиентите си да потвърждават направените регистрации.

И тук възниква въпросът не може ли Kalee Raisor сам да напише ревюта? Естествено, че може, но когато работите с ограничен бюджет и вие самите влагате голяма част от времето си в работата за конкретния клиент, излиза по-евтино някой друг да ги напише.


Популяризиране на бранда/линк билдинг

Както забелязвате, за Kalee Raisor линк билдигът и популяризирането на бранда вървят ръка за ръка. Raisor е напълно съгласен с хората, които твърдят, че когато линк билдингът се превърне в самоцел, усилията не си заслужават. Това важи особено за малките локални клиенти. Но ако искате да популяризирате бранда и в същото време да се сдобиете с линкове, има начини да постигнете това.

Просто се придържайте към следните съвети:
•    Залагайте на разнообразие: не създавайте еднотипни линове всеки месец.
•    Постигайте реални резултати: ако това, което правите, не носи реални резултати, по-добре не си губете времето.
•    Тъй като не можете да си позволите гост публикации, трябва да проявявате креативност.


Коментари в блогове

Намерете местни блогове и оставете уместни коментари от името на клиента си. Ако ще оставяте спам коментари, по-добре изобщо не го правете, но ако целта е да достигнете до потенциални клиенти и да ги запознаете с фирмата на клиента си, значи сте на прав път. Ето какво казва Мат Кътс по повод коментарите в блогове:



Много е важно да подредите приоритетите си. Самоцелният линк билдинг не си заслужава.


Профили

Не всички профили са спам. Добре е да направите профили на клиента си в сайтове като About.me и да отделите достатъчно време, за да ги попълните както трябва. Все пак, ако фирмата беше ваша, щяхте да се постараете информацията да изглеждат подредено, нали? Освен това трябва да отделите време да намерите фирми, които имат някаква връзка с дейността на клиента ви, за да ги последвате или добавите към профила. Опитайте се да откриете и профили на местни фирми, които можете да добавите към колекции или да последвате.


Блогове

Тук не става въпрос само за блога на сайта на клиента. Създайте блогове, добавете съдържание и не се колебайте да споменете клиента си, все пак човекът за това си плаща. Просто избягвайте ключовите думи в анкор текста и внимавайте съдържанието, което добавяте, да е качествено. Ако клиентът се занимава с озеленяване, го помолете да състави списък с пет съвета как човек да поддържа двора си и редактирайте текста. Ако използвате Wordpress или Blogspot, можете да последвате блогове, които имат връзка със създадения от вас. Прочетете някои от публикациите в тях, добавете коментари, включете се в дискусии – така ще накарате хората, които сте последвали, да направят същото, а блогът на клиента ви ще стане по-авторитетен.


Контент курация

Навярно повечето хора са наясно какво правят големите риби.От вас се иска просто да отворите Rebel Mouse, Paper.li, и/ или Scoop.it, да създадете уместна тема, да потърсите качествени източници и да ги добавите. Отделете малко повече време, за да намерите авторитети в областта, в която работи клиентът ви (но от друг град например), за да можете да съберете на едно място информация, която наистина да е полезна. Storify и PressJack са други полезни сайтове.

 




Съобщения за медиите

В днешно време много съобщения за пресата са с линк "nofollow". Освен това трябва да видите дали клиентът ви наистина прави нещо, което ще оправдае съобщение за медиите. Например около Хелуин на много места в САЩ се организират различни промоции и в зависимост от това колко е голям градът, където фирмата на клиента извършва дейност, може да е от полза да информирате хората за тези промоции. И отново е добре да се отбележи, че трябва да избягвате ключовите думи в анкор текста.


Дарения

Даренията дават отлична възможност да помогнете не само на клиента, но и на местната общност. Съществуват неправителствени организации, които например изграждат приюти за животни. Тези организации приемат дарения и изброяват дарителите на сайта си, в рекламните си брошури, в офиса си и т.н. Това е отлична възможност да популяризирате фирмата на своя клиент.

Очевидно няма как да направите всички неща, изброени в статията, наведнъж. Ще ви отнеме известно време да проучите областта, в която работи клиентът ви, но би било добре да си изградите и дългосрочна стратегия.





Публикувано на 25.02.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация