Безплатна регистрация

Публикации

Техники за AdWords, които e добре да се прилагат за отличен резултат

Представяме ви 5 техники за Google adwords. Някои от тях може изобщо да не сте чували, тъй като са съвсем нови, а за други може би просто сте изчаквали подходящия момент. Но най-добре би било да се възползвате от новостите, още щом излязат.

 

Ето и въпросните техники:

•    Динамичен ремаркетинг
•    Разширения за ревюта
•    Оптимизирани за мобилни устройства реклами
•    Проследяване на обажданията
•    Attribution Modelling за платено търсене


Динамичен ремаркетинг

Какво представлява той?

Динамичният ремаркетинг е продукт, стартирал едва през юни 2013 г. Той е една идея по-добър от обикновения ремаркетинг, който позволява на рекламодателите да ретаргетират потребители, които вече са посетили сайта им или са предприели някаква активност спрямо него.

Динамичният ремаркетинг дава възможност на рекламодателите автоматично да създават персонализирани реклами, базирани на разгледаните от посетителите продукти.

Какво да направите, за да започнете да използвате динамичен ремаркетинг

•    Направете си регистрация в Google Merchant Centre, която да е свързана с акаунта ви в AdWords.
•    Използвайте нова версия на фрагмента с проследяващ код на Google Analytics.
•    Създайте специална кампания за динамичен ремаркетинг в AdWords.
•    Използвайте инструмент за динамични реклами, за да създадете реклами, базирани на продукти и комбиниращи текст и снимка.
•    Персонализирайте настройките за кампанията.

 



Защо да използвате динамичен ремаркетинг

•    Динамичният ремаркетинг дава фантастични резултати, тъй като показвате на потребителя информация за продукти, които са го заинтригували. Този вид ремаркетинг вече не се свързва толкова с брандиране.
•    Съществуват 5 предварително създадени списъка, по които да сегментирате потребителите, като могат да се добавят и други списъци.
•    Съществуват предварително създадени темплейти за реклами.
•    Постигат се по-добри резултати, отколкото с обикновен ремаркетинг. Според Google, рекламодателите отчитат 450% по-висока честота на кликване в сравнение с обикновените кампании за ремаркетинг.

Недостатъци

•    Изисква се регистрация в Merchant Centre с функционален продуктов каталог.
•    Трябва да актуализирате каталога, тъй като информацията за динамичните реклами се взима оттам.

Допълнителна информация ще намерите в:

•    Google
•    Setting up Dynamic Remarketing
•    Best Practices


Разширения за ревюта

Какво представляват?

Разширенията за ревюта бяха пуснати за всички акаунти едва през месец октомври. Те позволяват на рекламодателите да добавят един ред рекламен текст, в който да се позоват на положителна статия, награда или класиране, в което са включени от трети, надежден сайт. Ако сте попадали на статия, в която пише положителни неща за вас, или пък някъде се споменава нещо добро за сайта ви, можете да го цитирате или преразкажете в рекламата.

Как да направите настройките?

Влезте в AdWords, отидете на таба за добавяне на разширения ("ad extensions"), изберете "review extensions" и оттам нататък всичко е ясно – от вас се иска да цитирате или преразкажете ревюто и да посочите източника.

 



Ето един пример как изглежда това на практика:

 





Защо да използвате разширения за ревюта

Най-добрата реклама е тази от уста на уста, а разширените ревюта най-много се доближават до нея. Ако имате пицария и точно под рекламата ви пише, че според водещото списание за заведения вашата пицария е най-добрата в града, това ще ви донесе огромна полза. Колкото по-влиятелен е цитираният източник, толкова по-добре. Google отчита около 10% увеличение в CTR за реклами, използващи разширения за ревюта.

Проблеми

Има най-различни политики и критерии, на които трябва да отговорите, преди разширенията да бъдат одобрени. С условията можете да се запознаете тук. Тъй като одобренията се правят ръчно, не се знае точно колко време отнемат.

Освен това е необходимо първо някой да се изкаже положително за вас. Марк Мейерсън споделя, че някои рекламодатели може да си платят за положителни ревюта, които да се публикуват на сайтовете на трети лица, и след това да използват ревютата в разширения. Следователно Мейерсън оставя отворен въпроса за купуването на ревюта.


Оптимизирани за мобилни устройства реклами

Какво представляват?

Оптимизацията за мобилни устройства е нещо, което хората пренебрегват твърде често в профилите си в AdWords. Но ако проверите трафика си от мобилни телефони и таблети в Google Analytics (GA), ще видите, че той е поне 20% от общия трафик. Почти същите ще са резултатите и за платения трафик.

Преди човек можеше да си позволи да пренебрегва оптимизацията за мобилни устройства, защото не беше задължително да избира реклами за мобилни телефони в AdWords, но вече не е така. А щом плащате за тези кликове, трябва да оптимизирате рекламите за мобилни устройства.

На базата на събирани в продължение на шест месеца данни за клиенти в различни браншове, Мейерсън изчислил, че трафикът от телефони и таблети е 28% от общия трафик. По отношение на платения трафик, той е 25% от общия трафик, като тенденцията е тази цифра да се увеличава.

За да оптимизирате рекламите за мобилни устройства:

1. Пишете въздействащи и по-кратки рекламни текстове, които се четат лесно.
2. Използвайте сбити текстови линкове, препращащи към страниците, които потребителите ще искат набързо да погледнат. Обикновено това са "За нас" и "Контакти".
3. Задължително трябва да имате разширения за местоположение и разширения за обаждане, които позволяват да включите адреса и телефона си.
4. Използвайте URL адреси за мобилни телефони.
5. Използвайте призиви към действие, насочени специално към потребители на мобилни устройства, например: "обадете се, за да направите резервация", "купете през телефона си", "пазарувайте през мобилен сайт" и т.н.

Можете да изберете коя реклама да се показва на мобилните потребители, като й сложите отметка.

 



Защо е необходим този тип оптимизация

Различни проучвания показват, че оптимизираните за мобилни устройства реклами дават по-добри резултати и водят до повече конверсии. Ето няколко примера:

•    Според Schuurman Schoenen оптимизираните за мобилни устройства реклами са помогнали за увеличаване на CTR с около 50% и за намаляване на CPC с над 10%.
•    ProFlower увеличили конверсиите през мобилни устройства с 20%-30%, използвайки мобилни реклами и мобилни сайтове.

Проблеми

Ако сайтът или поне началната ви страница не е оптимизирана за мобилни устройства, значи имате проблем. Може потребителят да види страхотна мобилна реклама, но след като отиде на сайта, ще се разочарова, така че нещата са свързани.


Attribution Modelling

Какво представлява?

Всъщност това изобщо не е специфична за AdWords техника, а отчет в Google Analytics, който показва конверсии, дошли чрез AdWords, за които не сте знаели досега.  

Attribution modeling е доста сложно нещо. Това, което трябва да знаете, е, че в Google Analytics последният източник, който е довел потребителя на сайта преди конверсията, е всъщност източникът, на който се приписва конверсията.

Да кажем, че търсите конкретно нещо в Google, кликвате на платена реклама и тя ви препраща към сайт, който ви харесва, но се налага да го затворите, преди да направите поръчка, защото трябва да вземете децата от училище. На следващия ден отново търсите същото нещо и сайтът се показва сред естествените резултати. Вие си спомняте, че ви е харесал, затова кликвате на резултата, идвате на сайта и правите поръчка. В Google Analytics конверсионната фуния ще изглежда по следния начин:

 




Когато към края на месеца собственикът на сайта провери в Google Analytics информацията за конверсиите, ще види, че конверсията е приписана на органичния резултат. Това не е честно, тъй като всъщност интересът на потребителя се е породил при първоначалния клик на платената реклама.

Естествено във всяка конверсионна фуния ще присъстват различни канали и невинаги ще е толкова лесно да се каже дали един клиент е бил привлечен чрез AdWords. Някои потребители може да са кликнали на платената реклама прекалено рано, а интересът им да се е зародил по-късно посредством друг канал. Важното е да се взимат предвид всички случаи, в които кликът върху AdWords реклама е бил част от конверсионната фуния.

Как да се сдобиете с необходимата информация?

В GA отидете на Conversions --> Attribution --> Model Comparison

Сините балончета показват отделните стъпки, а оранжевите посочват важната информация, която ще ви помогне да си направите изводи. Под изображението ще откриете и по-подробни обяснения:

 



1. Изберете конверсиите, които искате да анализирате. Можете да разгледате конверсиите като цяло или да изберете конкретен тип, да кажем сделки от електронна търговия.
2. Изберете модела "Last AdWords Click".
3. На по-късен етап можете да добавите и други модели.
4. Можете да изберете отчета в AdWords, ако искате да получите по-конкретна информация за подпомогнатите реализации за всяка кампания.
5. В модела "Last AdWords Click" има 787 конверсии, а в "Last Interaction" – 696 конверсии. Това означава, че в обикновения отчет в AdWords не се вземат предвид останалите 91 конверсии, при които AdWords присъства в конверсионната фуния.
6. Ако погледнем естествените търсения, виждаме, че 103 – 86 = 17, следователно 17 от подпомогнатите реализации се приписват на SEO. Същите изчисления могат да се направят и за останалите канали.
7. Същият анализ може да се направи и за реалните приходи от продукти, ако сте направили настройки за проследяване при електронна търговия, каквито в конкретния случай не са направени.
8. Когато бъдат включени и подпомогнатите реализации, се отчитат 13% повече конверсии от AdWords, отколкото са посочени в обикновения отчет.

Тези резултати са удивителни и клиентите ви много ще се зарадват, когато разберат, че конверсиите от рекламите в AdWords са с 13% по-високи, отколкото първоначално сте им казали.


"GDN impression sharing"

Attribution modeling помага да се види дали кликовете от кампаниите с дисплейните реклами водят до конверсии в други канали. С "GDN Impression Reporting" можете да видите кои импресии от GDN са довели до конверсии в други канали.

Настройки за "GDN impression sharing"

Ето какво трябва да направите:

•    Постарайте се Google да ви включи в белите си списъци;
•    Обновете GA snippet на сайта си (също като при обикновения ремаркетинг);
•    Свържете AdWords и Analytics;
•    Редактирайте разрешенията в GA.

Проблеми

Моделът с последния клик е противоречив, защото, ако искате да добиете цялостна представа за приноса на всички източници, attribution modelling няма да ви даде пълната картина. Вместо това моделът е интересен от гледна точка на това, че ви показва приноса на AdWords рекламите за конверсии, постигнати чрез други канали.

Препоръчани източници:

•    GDN impression sharing setup
•    On GA attribution modelling


Проследяване на обажданията

Какво представлява?

Марк Мейерсън се чуди на някои фирми, най-вече от малкия бизнес, които не се занимават с електронна търговия, и въпреки това всеки месец харчат големи суми за реклами в AdWords, като целта е да проследяват единствено запитванията през контактната форма. Ако предлагате някаква услуга, повечето клиенти ви се обаждат по телефона и освен това всеки месец харчите хиляди долари за платени реклами, значи си заслужава да отделите част от бюджета си за проследяване на обажданията и подобряване на кампаниите като цяло. Накрая може да се окаже, че нито един от лийдовете не идва от платените реклами.

Както навярно се досещате, проследяването на обажданията работи чрез поставяне на динамичен телефонен номер на сайта. Когато потребителят дойде на сайта, вижда конкретен телефонен номер и когато се обади на него, обаждането ще бъде проследено и информацията ще бъде изпратена на GA. Можете да получите всякаква информация, която се приписва на канала и дори на цялата кампания, от която идва потребителят. Това ви позволява лесно да съпоставите разходите и конверсиите в AdWords.

Как да направите настройки?

Настройките се правят от външни фирми и процесът в една фирма може да е различен от този в друга, но ще изисква горе-долу следното:

•    Да намерите фирма, която отговаря на вашите нужди и бюджет.
•    Да добавите кода на сайта си и разширение за проследяване на обажданията в AdWords (ако това е възможно).
•    Да инсталирате функционалността за преглед на отчети в AdWords или GA.

Кой е добре да използва проследяване на обажданията?

От проследяване на обажданията не се нуждаят сайтове, които не продават продукти или услуги по телефона. Такива са онлайн магазините, партньорските сайтове, информационните сайтове и т.н. Повечето фирми, които продават услуги или по-скъпи продукти, е добре да използват проследяване на обажданията. Те ще могат да се сдобият с информация за:

•    Каналите, от които идват клиентите. Така ще се види дали фирмите не си губят времето с Facebook например.
•    Лийдовете, които идват от платените кампании. Така ще се види кои продукти/услуги е добре да се рекламират повече.
•    Страниците на сайта, за които се отчитат най-много конверсии. Така ще се види дали не трябва да се направят промени по останалите страници.

Можете да получите още доста информация, която бихте могли да използвате.

Проблеми

•    Необходимо е да се направят настройки и да плащате текущи такси, включително за телефон.
•    Ще се наложи да работите с външна фирма и това има своите плюсове и минуси.
•    Трябва да добавите кода.
•    Да имате динамичен телефонен номер означава да разполагате с различни служебни номера, а това може да се окаже объркващо за потребителя.


Финални думи

За да не изоставате в това, което правите, винаги трябва да сте готови да изпробвате нови и нови неща. Ето защо можете да приложите горепосочените пет техники, за да видите дали няма да постигнете по-добри резултати с тяхна помощ.





Публикувано на 25.02.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация