Безплатна регистрация

Публикации

Как да привлечете първите 100 имейл абонати

Навярно имате приятели или познати, за които сте абсолютно сигурни, че ще успеят.

 

В тази категория попадат хора като Браян Харис – един от първите членове на Monthly1k и машина за създаване на съдържание, който успешно развива своя бизнес и си гради авторитет. Ето неговите съвети за привличане на първите 100 имейл абонати.


Още при създаването на Videofruit, Харис знаел, че успехът на блога до голяма степен ще зависи от списъка с абонати.

Преди това, в продължение на три години той слушал подкастове и четял блог публикации за това как се стартира нов бизнес. Едно нещо определено се набивало на очи – много хора съжалявали, че не са започнали по-рано да създават списъка си с имейл адреси. Ето защо Браян решил да не допуска същата грешка.

Пет месеца след стартирането на блога, имейл списъкът на Харис нараснал от 0 на 1,573 потребители, а уеб трафикът – на 19,344 посетители. Ето как било постигнато всичко това:

 



Фокусирайте се основно върху имейлите

В сравнение със социалните мрежи, имейлите дават по-добра възможност да накарате един посетител да се връща на сайта ви отново и отново.

Още със създаването на сайта си, Харис имал една-единствена цел – хората да се абонират за имейли, затова постоянно търси нови начини за постигането й, без обаче да става досаден.

Ето и 10-те най-ефективни метода за привличане на първите 100 имейл абонати и 3 стратегии за привличане на първите 10,000 посетители.

Ще се разгледат и следните неща:

1. Какъв е процентът на абонираните потребители за всеки метод.
2. Колко имейл адреса са събрани чрез всеки метод за последните 30 дни.
3. Колко трафик е донесла всяка стратегия.

10-те най-ефективни метода за привличане на повече имейл абонати

Метод 1. Осигурете нещо безплатно

Преди да си направи блог, Харис създал курс с поредица от видео уроци, показващи на хората как сами да създават видео уроци за сайта си.

Курсът е безплатен и Харис поставил уиджет за абонамент на страничната лента на блога си. Този уиджет бил взаимстван от Quicksprout.com, като за целта естествено Харис получил разрешение. Той знаел, че трябва да използва набиващ се на очи призив към действие, но нямал достатъчно трафик, за да тества кой дизайн ще донесе най-много конверсии.

 



Вместо това решил да използва дизайна на някой, който го е тествал както трябва. Точно затова се насочил към блога на Нийл Пател.

Преди да използва дизайна, Харис:

1. Изпратил писмо на Пател, в което го пита дали има проблем да използва дизайна му.
2. Направил скрийншот на уиджета.
3. Направил дизайна в Keynote и го персонализирал спрямо своите нужди.
4. Наел дизайнер от Swiftly.com, който да го направи.

Всичко това излязло около 15 долара, благодарение на сделка в Appsumo.

Процент конверсии: 2,7% (107 имейл адреса за последните 30 дни).

Източници: Ако имате проблем с инсталирането на уиджета на сайт, правен на WordPress, можете безплатно да си свалите кода, както и всички източници, които Харис използвал.

Метод 2. Използвайте реда, където се вписва името на автора

Редът в началото на всяка статия, където се вписва името на автора, е едно от нещата в една блог публикация, които се виждат от най-много хора.

На Jamesclear.com се вижда как този ред може да се използва по страхотен начин, затова и Харис решил да направи същото. Тъй като не знаел откъде да направи съответната редакция, той решил да потърси информация в Google, но след 20 минути нищо не открил. Ето защо решил да потърси помощ на Swiftly и резултатът дошъл след по-малко от 30 минути.

 



Харис сложил линк към LeadBoxes от LeadPages. Когато човек кликне на линка, се показва изскачащ прозорец, където потребителят да попълни имейл адреса си. Оттам адресите автоматично се записват в акаунта към използвания доставчик на електронни услуги, например  Mailchimp, Aweber и т.н., откъдето можете да ги пренасочвате, накъдето пожелаете.

Ето как става това:

 



Процент конверсии: 0,6% (23 имейл адреса за 14 дни).

Полезно: Харис смята, че може да постигне над 1% конверсии, ако промени цвета на линка и подчертае текста, така че хипервръзката да се набива на очи още повече.

Метод 3. Уиджет, който не се скрива при скролиране

Уиджетът на страничната лента давал страхотни резултати, но съществувал един проблем: много от публикациите на Харис надхвърляли 1000 думи и когато читателят стигне до края на статията, от дясната страна на текста оставало бяло поле.

Ето защо Харис започнал да търси начини за разрешаването на този проблем и не след дълго попаднал на страхотна техника за оползотворяване на това пространство – на сайта Baeldung.com има уиджет за страничната лента, който не се скрива при скролиране надолу.

 



Харис отново използвал Swiftly и:

1. Направил скрийншот;
2. Направил дизайна в Keynote;
3. Обяснил на дивелъпъра какво иска;
4. След 20 минути всичко било готово.

 



Процент конверсии: 0,8% (34 имейл адреса за последните 30 дни).

Полезно: С помощта на по-добър рекламен текст и хващащ окото цвят на бутона, конверсиите можели да се увеличат с около 1-1,5%.

Метод 4: SumoMe

От SumoMe наскоро са пуснали безплатни инструменти, с помощта на които човек да развие сайта си.

Един от тях е SumoMe Listbuilder – той цели да накарате потребителите да станат част от списъка ви с адреси. При предишните три метода се разчита на това потребителите сами да кликнат на линк или на бутон, но SumoMe Listbuilder прави това вместо тях.

 



Забележка: Когато използвате проактивни инструменти, внимавайте да не се натрапвате и да не досаждате на потребителя. Това обаче не означава да пренебрегвате тези инструменти, защото, ако не използвате Listbuilder или друг подобен инструмент, губите потребители, на които им трябва едно малко побутване.

Процент конверсии: 5,2% (29 имейл адреса за първите 7 дни).

Източници: SumoMe Listbuilder е напълно безплатен.

Метод 5. Набиране на имейл адреси през хедъра

Посетителите на сайта на Харис кликат най-много на лентата с менюто. Харис разбрал това с помощта на Crazyegg.com.

Ето защо сложил линк към безплатния си курс в главното навигационно меню на сайта.

 



Процент конверсии: 28% (95 нови имейл адреса за последните 30 дни от общо 342 кликвания).

Метод 6. Изскачащ прозорец преди затваряне на страницата

В блога на Харис, когато потребителят тръгне да затваря страницата, се появява изскачащ прозорец. За целта движенията на мишката и действията по клавиатурата се следят с джаваскрипт и така се вижда кога потребителят се кани да затвори сайта. Тогава, точно в подходящия момент, се появява призив към действие.

 



Този изскачащ прозорец е направен с Optinmonster.com.

Наскоро пуснатият инструмент SumoMe Listbuilder е с доста сходна функционалност. И двата инструмента са добри и имат лесни за инсталиране плъгини за WordPress. Разликата е, че цените за Optinmonster.com започват от 199 долара, докато Listbuilder е безплатен.

Процент конверсии: 3,3% (42 имейл адреса за последните 30 дни).

Полезно: Добре е човек да направи индивидуални изскачащи прозорци за всяка публикация. Това ще увеличи конверсиите с 5-6%.

Метод 7. Използвайте бонуси, съобразени с конкретната публикация

Най-ефективната стратегия, която Харис е използвал, включва предлагането на бонуси, съобразени с темата на съответната публикация.

Харис първо формулира тема, по която читателите имат нужда от практическа информация, след което използва Buzzsumo, за да се запознае с най-популярните статии, писани досега.

После пише още по-добър материал, в началото и в края на който предлага безплатни бонуси и източници, които потребителят може да свали, ако предостави своя имейл адрес.

 



Показаните примери носят успех, защото се предлагат уместни бонуси, които имат връзка с разглежданата тема.

Да вземем за пример и статията на Пат Флинт, озаглавена „Как увеличих имейл абонатите си с 315%“. Вместо в края на статията Флинт да използва съобразен с темата призив към действие, той предлага на потребителите да си свалят електронната му книга, посветена на това как се пишат електронни книги.

Само се замислете – ако сте дошли на сайта му, за да прочетете материал за имейл абонати, дали наистина ще се интересувате от електронна книга за това как се пишат електронни книги? Най-вероятно не.

Вместо това Флинт е могъл да предложи кратък списък от две страници за това как да се използват описаните в статията му стратегии. В този случай процентът на абонираните потребители е щял да бъде доста по-висок.

Харис знае това от личен опит, защото е изпробвал и двата варианта.

 



Конверсиите за по-общ призив към действие в края на статията били 1,8% за период от 60 дни, но когато започнал да използва конкретни и свързани със статията призиви към действие, конверсиите скочили на 14%.

Наскоро Харис написал статия за това как да превърнете отрицателната публичност на своя бизнес в трафик. В края на статията той предложил наръчник по темата. Публикацията била прочетена от 352-ма потребители, от които 74 се абонирали за получаване на писма. Това означава конверсии в размер на 21%.

Процент конверсии: 21% (74 имейл адреса).

Метод 8. Welcome gate

На всеки нов посетител на Mixergy се отваря прозорец за добре дошъл, където потребителят да напише имейл адреса си.

Такъв прозорец обикновено се появява само на потребители, които отварят сайта за първи път, и ги подканва да оставят имейл адреса си, за да получат достъп до информацията на сайта.

Ето и скрийншот от OkDork:

 




Харис използвал съвсем малко по-различен welcome gate, който да се показва на всеки, който изпише http://videofruit.com, докато потребителите, които кликнат на линк към конкретна страница на блога, получават директен достъп до съдържанието.

Ето един пример:

 




Процент конверсии: 14,89% (223 имейл адреса за последните 30 дни).

Метод 9. Целеви страници от блог публикации

1 от 50 туита от профила на автора Ramit Sethi са с линк към целева страница с поле за попълване на име и имейл адрес, в замяна на което потребителят получава електронна книга или безплатен курс.

Ето един пример за такава целева страница:

 



Харис също решил да изпробва тази техника. Той конвертирал публикацията в електронна книга и създал целева страница. После в продължение на 5 дни пускал туитове с линк към страницата.

Преди това блогът имал 2,120 последователи в Twitter. Туитовете довели 95 нови посетители на целевата страница, от които 42-ма оставили имейл адреса си. Това означава 1,9% конверсии.

Процент конверсии: 1,9% (42 имейл адреса за 14 дни).

Метод 10. Състезание

Кой начин на показване на видео клипове кара повече хора да кликнат на бутона „Play“? Това е доста обсъждан въпрос на сайта на Харис, затова той решил да направи експеримент: потребителите имали възможност да гласуват, като преди това въведат имейл адреса си. Освен че щели да разберат резултата от експеримента, те получавали и безплатен видео темплейт, който да използват в бъдеще.

 



Процент конверсии: 39% (95 нови имейл адреса).

Трафик + конверсии = бизнес

Тези техники са страхотни, но в никакъв случай не са достатъчни, защото за да накарате хората да се присъединят към вашия мейлинг лист, първо трябва да си осигурите трафик към сайта си.

Всеки бизнес работи на един и същи принцип, независимо дали става въпрос за плод и зеленчук, будка за хотдог или за блог.

На първо място се нуждаете от трафик, а след това е необходимо посетителите да се превърнат в клиенти, т.е. да отчетете конверсии.

Продавачът на хотдог търси ключово място и по този начин си осигурява трафик. Хората, които излизат от съда например, са гладни и затова решават да си купят хотдог.

Въпросът е откъде един нов онлайн бизнес да привлече трафик?

 



Как да привлечете трафик към сайта си

Ето 3-те най-добри метода за привличане на трафик.

Метод 1. Формулата с ученика за пример

Всеки учител дава за пример някой ученик, който винаги си е писал домашните. Колкото и да сте мразели този ученик в училище, сега е време вие самите да се превърнете в пример за подражание, защото най-бързият начин трафикът ви да скочи от 0 на 10,000 е като започнат да ви дават за пример.

Така например от Lifehacker дали за пример Браян:

 



Най-хубавото е, че по този начин ти правят реклама.

Важно е, когато следвате съветите на някого, да му покажете резултатите, които сте постигнали.

Така например Браян показва трафика си от Lifehacker:

 




Ето какво да направите: вижте какви продукти използвате, чии съвети следвате и какво постигате в резултат на това. Следвайте тези стъпки:

Стъпка 1. Създайте документ в Google docs, озаглавен „Приложими съвети“.

 



Стъпка 2. В следващите 5 дни записвайте URL и име на автора за всяка полезна статия.

Използвайте search.twitter.com или Buzzsumo.com, за да намерите уместни статии.

Стъпка 3. Изберете статиите, които са най-уместни и приложими за вашия бизнес.

Стъпка 4. Стриктно следвайте инструкциите и съветите, описани в тях.

Пример: Ако се готвите да пуснете подкаст, James Schramko наскоро е написал гост публикация за OkDork.com, в която описва подробно как да форматирате подкаста. От вас се иска да следвате съветите и да записвате всяка стъпка от процеса.

Стъпка 5. Напишете писмо до автора, в което описвате какво сте направили, как сте го направили и какви са били резултатите. Можете да използвате следния темплейт:

    Тема: re: Вашата публикация относно [тема на публикацията].

    Текст: Прочетох Вашата статия на тема [тема на статията].

    Тъй като се интересувам от темата, прочетох Вашата статия, публикувана преди [брой] дни и стриктно последвах описаните в нея съвети.

   Ето какви резултати постигнах: [избройте ги, използвайки булети]

    [скрийншотове, илюстриращи резултатите]

    Благодаря за полезната информация.

    [Вашето име]

Стъпка 6. Напишете статия, в която описвате действията си и постигнатите резултати.

Стъпка 7. Отново пишете на автора и го помолете за коментар на статията. Използвайте този темплейт:

    Тема: [тема на статията]

    Текст: Благодаря за отговора на предишното ми писмо.

    Написах статия за постигнатите резултати и реших да ви информирам за това.

    [име на статията и линк]

    Отново благодаря за огромната помощ.

    [Вашето име]

Резултати: 7 от 10 човека ще споделят създаденото от вас съдържание.

По този начин Харис е успял да получи покани за писане на гост публикации, появил се е в няколко платени реклами и е бил поканен да даде интервю за подкаст.

Метод 2. Формула „вакуум“

Ето как работи тя:

Стъпка 1. Напишете първата публикация

Ключът към успех е в това да напишете наистина хубава и дълга статия, за която да отделите една седмица.

Потърсете в Google темата, по която ще пишете, и прегледайте първите 5 резултата. От тях ще ви стане ясно какво би следвало да е качеството на вашия текст. Прегледайте коментарите към тези статии и в своята статия задължително отговорете на въпросите, които хората са задали.

Стъпка 2. Направете списък

В Buzzsumo.com потърсете най-споделяните статии по темата. Ако човек пише статия „How to get your first 100 email subscribers“, ще потърси следните думи:

    “email list”
    “how to get traffic”
    “email subscribers”
    “build a blog”

Ето какво излиза при търсене на „email list“:

 



След това кликнете на „View Shares“ и експортирайте споделянията в Twitter в CSV.

Вече имате списък с 931 човека, които се интересуват от темата ви и на които следва да информирате за статията си. Ето как да го направите:

Стъпка 1. Намерете имейл адреса им

•    Ето 7 начина да го направите
•    Ето още 9 начина
•    И един последен вариант, ако предните 16 не са дали резултат

Стъпка 2. Изпратете писмо на всеки човек от списъка, използвайки следния темплейт:

    Тема: [Име на автора и заглавие на статията]

    Текст: Здравейте [първо име],

Видях, че сте споделили в Twitter една от любимите ми статии: [име на статията и линк].

    Аз съм голям почитател/ка на [име на автора]

    Моите последователи харесаха статията, но искаха да научат повече по темата.

    Затова наскоро публикувах един материал и ще се радвам да дадете своето мнение за него.

    [Заглавие на статията и линк]

    Благодаря!

    [Вашето име]

Изпратете писмото най-малко на 500 човека за първата си публикация. Дори можете да наемете някого да свърши тази работа вместо вас.

Резултати: Харис отчита, че процентът на отворените писма е около 80%, честотата на кликване – около 20-30%, а споделянията – около 3-5%.

С помощта на тази тактика, трафикът от една нова публикация без проблем може да достигне 200-300 посещения.

Метод 3. Активност в групи в социалните мрежи

Навярно често чувате колко е важно човек да оставя коментари в блогове и да се присъединява към форуми и групи във Facebook.

Към момента най-голяма част от трафика към блога на Харис идва от Facebook. За последните 30 дни само от Facebook на блога са дошли 925 потребители, така че над 90% от целия трафик идват от тази социална мрежа.

 



Има 3 неща, които човек може да направи, за да постигне същия резултат:

Стъпка 1. Намерете 3 подходящи групи

Разберете към кои групи са се присъединили потребителите ви, за да направите същото и вие.

Харис има клиент, който предлага продукт за собственици на фитнеси Crossfit. Една бърза проверка във Facebook показва 100 локални групи, както и няколко национални групи.

 



Стъпка 2. Отделяйте по 5 минути на ден за всяка група

Някои хора се присъединяват към огромен брой групи, но ако това ви се струва непосилно, и няколко са достатъчни, стига всеки ден да отделяте по 5 минути за всяка от тях.

Обикновено през това време Харис преглежда набързо последно публикуваните 10-15 статии и винаги харесва най-добрите публикации и коментари към тях. Добре е също така всеки ден да оставяте коментари на 4-5 публикации.

Стъпка 3. Публикувайте 2 пъти в седмицата

Харис си е създал навика в една от групите всеки петък да публикува видео. В групата има много хора, които току-що са започнали свой бизнес или пък им предстои да го направят. Затова Харис прави кратък клип и насърчава потребителите да споделят какво са постигнали през седмицата.

 



Обикновено тази публикация се нарежда сред първите 3-5 публикации, които са породили най-голяма активност сред потребителите. По този начин хората постоянно се сещат за Харис и това води до увеличение в трафика към сайта му.

При този метод обаче е важно човек да не прекалява с публикациите. Когато се присъедините към дадена група, трябва наистина да помагате на останалите потребители.

Накратко:

1. Открийте три подходящи групи.
2. Отделяйте по 5 минути на ден във всяка от тях.
3. Публикувайте в групата по два пъти в седмицата.

Всичко това звучи добре, но дали ще свърши работа и на вас?

Да кажем, че още днес си правите блог и прилагате всички 10 метода за събиране на имейл адреси и 3-те тактики за привличане на трафик. Какво ще ви коства набирането на първите 100 имейл абонати?

Ето ги и конкретните цифри:

•    Формулата с ученика за пример: 50 посетители;
•    Формула „вакуум“ (за 4 публикации в блог): 175 посетители;
•    Активност в групи в социалните мрежи: 75 посетители.

Общ трафик: 300 посетители.

 



Колко от тези 300 нови посетители ще се присъединят към списъка ви с абонати?

Общ трафик: 300.

Общ % конверсии (при използване на всички методи): 34,6%.

Абонирани потребители: 100.

Оказва се, че ако използвате описаните по-горе методи, за да събирате имейл адреси и да привличате трафик към сайта си, можете много бързо да привлечете първите 100 абонирани потребители.





Публикувано на 22.04.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация