Безплатна регистрация

Публикации

Как да пишем за интернет? - втора част

Много е лесно да забравим факта, че нито оформлението, нито изображенията или пък най-новите скриптове ще привлекат хората във Вашия сайт. Това, което привлича посетителите, е именно съдържанието. Графиките, оформлението и останалите неща са само помощни средства за представяне на това съдържание. Следвайки тези 10 препоръки, можете значително да подобрите четливостта на това, което пишете за интернет.

 

Вижте: Как да пишем за интернет? - първа част

6. Черно или бяло


Често срещана грешка е използването на шарен фон, който разсейва погледа от текста. Ако ще използвате фоново изображение, направете го много бледо, така че да не отклонява вниманието на читателя от текста. Класическият бял фон с черен текст все още е най-добрият избор за страници с повече текст.

7. Глобалният фактор


Интернет е наистина глобален феномен и сайтът Ви не трябва да е затворен само за потребителите във Вашата страна. От вежливост към международните посетители създайте други езикови версии на сайта си, отбележете на основната страница, ако продуктите или услугите, които предлагате, са предназначени само за жителите на определена страна. Можете да посочите в каква валута са дадени цените и т.н.

8. Шрифтове


Има два шрифта, които са специално създадени за най-добра четимост на екрана – това са Verdana и Georgia. Недостатъкът на тези два шрифта обаче е, че те не изглеждат така добре при отпечатване. Arial и Times Roman са четливи както на компютърния екран, така и на хартия. Ако нямате някакви други съображения, придържайте се към тези четири шрифта.

9. Избягвайте писане само с главни букви


Хората четат, разпознавайки общия вид на думите. Думите, изписани изцяло с главни букви, забавят читателя при разпознаването на знаците и четенето като цяло. Затова писането с главни букви трябва напълно да се избягва, дори и в заглавията.

10. Актуализирайте постоянно съдържанието


Много сайтове обхващат тематика, която постоянно се обновява. Ако сайтът Ви е един от тях, отделете достатъчно време за преразглеждане и актуализиране на съдържанието. Актуализирането не само увеличава стойността на Вашия сайт, но и го превръща в ценна услуга за посетителите.





Публикувано на 21.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация