Безплатна регистрация

Публикации

Как да пишете по 8 блог публикации на седмица, докато управлявате 2 фирми

Няма как да постигнете успех с маркетинга на съдържанието, без редовно да създавате съдържание. За целта трябва да се научите да организирате процеса по писане.

 

Добрата новина е, че това не е чак толкова трудно и в същото време носи много добри резултати. Нийл Пател от Quick Sprout например успява да пише по 8 блог публикации на седмица. Три пъти в седмицата той публикува статия в Quick Sprout, а пет пъти – гост публикации.

Ето няколко съвета как да организирате процеса по създаване на съдържание.


Стъпка 1: Създайте списък с възможни теми

Първата стъпка е да намерите теми, по които да пишете. Най-лесният начин е да откриете блогове във вашата сфера и да видите какъв тип съдържание им е донесъл успех.

От вас се иска единствено да пуснете URL адреса на конкурентния блог в Quick Sprout Analyzer, където ще ви излезе списък с резултати, който ще изглежда горе-долу така:



В конкретния случай е анализиран сайтът на Copyblogger. На горното изображение се вижда списък с всички блог публикации на Copyblogger. Инструментът на Quick Sprout подрежда резултатите в зависимост от споделянията в социалните мрежи, като най-популярните публикации излизат най-отгоре.

Една от най-популярните блог публикации на Copyblogger е http://www.copyblogger.com/ingredients. Ако копирате URL адреса в своя барузър, ще видите цялото заглавие на публикацията – "11 Essential Ingredients Every Blog Post Needs [Infographic]".

Ако имате блог, насочен към подобна аудитория, и напишете публикация на същата тема, навярно тя също ще се радва на популярност. Но целта не е да копирате другите – все пак едва ли искате блогът ви да си спечели славата на такъв, който само преповтаря стара информация.

Вместо това можете да спиннете заглавието. Ако имате блог за маркетинг, "11 Essential Ingredients Every Blog Post Needs [Infographic]" може да се спинне като:

•    11 Essential Ingredients Every Landing Page Needs [Infographic]
•    11 Essential Ingredients Every Landing Page Needs
•    11 Essential Ingredients Every E-Commerce Site Needs
•    11 Essential Ingredients Every SEO Campaign Needs

Виждате, че първият вариант е подобен на оригиналното заглавие, с тази разлика, че фразата "blog post" е заменена с "landing page". Но ако прецените, че създаването на инфографика ще отнеме много време, можете да махнете думата "infographic" и да стигнете до втория вариант. В третия и четвъртия вариант фразата "blog post" е заменена съответно с "e-commerce site" и "SEO campaign".

Тъй като оригиналната статия на Copyblogger е дала доста добри резултати, ако вашият блог таргетира същата аудитория, който и вариант да изберете, статията ще се окаже успешна. Може би не чак толкова, колкото оригиналната, но все пак ще е успешна.  

И вие можете да намерите добри заглавия, използвани от други блогъри, и да заместите една-две от думите с други, така че да се получи уникално заглавие.

Максимално време: Когато измисляте идеи за съдържание, трябва да отделяте не повече от 10 минути.


Стъпка 2: Направете си план

След като вече сте решили на каква тема ще пишете, трябва да си създадете план, включващ увод, изложение и заключение.

Препоръчително е още на този етап да напишете увода и заключението и под формата на булети да изброите основните идеи, върху които възнамерявате да се спрете в изложението.

Уводът трябва да е не по-дълъг от няколко абзаца и да информира читателите какво ще научат в статията, както и да е достатъчно убедителен, за да ги накара да прочетат текста до края.

Както вече споменахме, по отношение на изложението трябва само да изброите в няколко булета идеите, които ще разглеждате. Дори не е необходимо да използвате цели изречения – това е част от следващата стъпка. На този етап просто запишете 3-4 основни идеи, върху които възнамерявате да се спрете.

В заключението обобщете това, което читателите са научили от публикацията. Така, ако те решат просто да хвърлят един бърз поглед на текста, заключението ще им помогне да добият представа за съдържанието.

Максимално време: Трябва да отделяте най-много 20 минути. Ако създаването на план ви отнема повече време, явно избирате теми, които не са ви особено познати.


Стъпка 3: Писане

След като сте си съставили план, е време да напишете блог публикацията. Хубавото е, че уводът и заключението вече са готови. Остава само да напишете изложението – в него ще обсъдите в дълбочина идеите, които сте си нахвърлили.

Когато пишете публикацията, обръщайте внимание на следните неща:
•    Нека публикацията да е под 1,500 думи – това може да не е идеалната дължина от гледна точка на търсачките, но ако съдържанието е сравнително кратко и по същество, има по-голяма вероятност читателите да го прочетат.
•    Създайте диалог с читателя – използвайте "вие" и "аз", за да създадете диалог с четящия и да задържите вниманието му.
•    Позовавайте се на факти – мненията са страхотно нещо, но фактите са по-важни. Ето защо, ако искате да увеличите трафика си, подкрепяйте твърденията с факти. По този начин ще постигнете по-добра ангажираност от потребителите. "Should You Write Controversial Blog Posts? A Data Driven Answer" е базирана на факти статия на Нийл Пател, която получила над 200 коментара.
•    Придържайте се към опростеност – не се опитвайте да използвате засукани думи, които никой няма да разбере. Вместо това се придържайте към простичко послание. Ако един ученик може да разбере написаното, значи сте свършили добра работа. Използвайте изображения, в случай че така ще предадете идеите по по-достъпен начин.

В процеса на писане не се старайте да поправяте грешки. Винаги можете по-късно отново да прочетете статията и да нанесете нужните промени. На този етап целта е просто да пишете.

Максимално време:  Пишете статията за не повече от час. Добре е да отделяте 45 минути за самото писане и 15 минути за редакция.


Стъпка 4: Нанесете корекции, добавете снимка и направете график за публикуване

В идеалния случай стъпка 4 ще свърши някой, който сте наели, а не вие самите.

Нещата стават по-бързо, когато пишете публикацията в Google docs или в Word, а някой друг проверява текста, публикува го и дори добавя снимки.

Вашето време е ценно и трябва да насочите вниманието си изцяло към създаване на съдържание. Ако се налага да добавяте снимки и да публикувате статията, това ще ви отнеме 20 до 30 минути повече. Наемайки някого обаче, ще си спестите време.

Що се отнася до графика за публикуване, според HubSpot, най-подходящите дни са понеделник и вторник, а идеалното време от деня – сутрин.

Максимално време: Не отделяйте от своето време, а наемете някого, който ще свърши нужната работа.


Заключение

Не е чак толкова трудно да планирате процеса по създаване на съдържание. Просто трябва да прецените колко пъти в седмицата или в месеца ще публикувате текстове, след което да спазвате графика.  

След като вече сте наясно с честотата на публикуване, създайте няколко публикации в повече. По този начин ще разполагате с резервни статии и дори да се появят спънки при създаването на съдържание, ще оставите у читателите впечатлението, че сте последователни в това, което правите.





Публикувано на 14.07.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация