Безплатна регистрация

Публикации

7 лъжи за SEO, на които може би вярвате

SEO съществува от толкова години, че би трябвало човек лесно да се ориентира какво да прави и какво да не прави, дали е така?

 

В действителност оптимизацията непрекъснато търпи развитие. Това означава, че голяма част от старата информация вече не е актуална, а също и че съществуват доста погрешни схващания, защото всеки може да си направи блог и да пише за SEO, дори да не е специалист.

Ето 7 лъжи за SEO, на които може би вярвате:

1-ва лъжа: Добре е авторитетните сайтове да препубликуват съдържание от сайта ви

Обикновено е добре авторитетен сайт, който е по-голям от вашия, да препубликува Вашето съдържание. Така вие получавате линк и отчитате повече трафик, а може би дори и продажби.

Проблемът с препубликуването на съдържание се състои в това, че се създава дублирано съдържание. Дори авторитетният сайт да сложи линк към вашия сайт, търсачки като Гугъл ще класират авторитетния сайт по-напред. По-лошото е, че има вероятност да ви бъде наложено наказание от Панда ъпдейта.

Да вземем за пример блога на KISSmetrics, на който е наложено наказание от Пандата за следното:

 



От горната графика се вижда, че е отчетен 29% спад в трафика, защото от KISSmetrics са разрешили на авторитетни сайтове да препубликуват тяхно съдържание.


Въпреки това тази тактика все още дава страхотни резултати, стига да накарате авторитетните сайтове да спазват едно правило, а именно – да използват каноничен таг (canonical tag), който насочва обратно към вашия URL адрес. Само така можете да сте сигурни, че няма да ви накажат за дублирано съдържание.

2-ра лъжа: Лошите линкове ще окажат негативно влияние върху класирането ви

Много от маркетолозите бяха доста ентусиазирани, когато Гугъл пусна Disavow Links Tool. Те си мислеха, че всеки лош линк ще окаже негативно влияние върху класирането им. И до известна степен имаха право, защото лошите линкове наистина могат да повлияят на класирането, но това се случва рядко.

Гугъл просто се опитва да спре манипулирането на алгоритъма чрез линк билдинг.

Много от нискокачествените линкове към вашия сайт ще са от нискокачествени агрегаторни сайтове. Някои от тези сайтове могат да бъдат спрени с услуги като Cloudflare, но не бива да позволявате да ви обземе параноя и да се отказвате от всеки линк, който не ви харесва.

Колкото по-голям е вашият сайт, толкова повече нискокачествени сайтове ще слагат линк към него по естествен начин. По принцип не бива да насърчавате тези линкове, но като цяло не можете да направите кой знае какво. Разбира се, можете да се откажете от всички подобни линкове, но едва ли тези агрегаторни сайтове ще станат причина да ви бъде наложено наказание.

Да вземем за пример Quick Sprout. Блогът има над 144,000 беклинка от 10,000 уникални домейна. От тях 581 са от нискокачествени агрегаторни сайтове. За 7-годишната си история, Quick Sprout досега не е бил наказван заради тези линкове.

Вместо да се тревожите за нискокачествените линкове, отделете повече време за създаването на добър продукт/услуга и за писане на хубаво съдържание.

3-та лъжа: Колкото повече страници със съдържание имате, толкова по-добре

Понякога маркетингът на съдържанието не е подходящ вариант, например при хедж фондовете. В тези случаи човек прави пари, като убеждава хора да инвестират стотици милиони долари във фонда в замяна на процент от печалбите.

Проблемът с воденето на блог и създаването на голям брой страници със съдържание, описващо дейността на хедж фонда, се състои в това, че темата е доста суха и скучна. Това означава, че много малко хора ще споделят съдържанието в социалните мрежи и/или ще сложат линк към него.

Преди да добавите страници със съдържание към своя сайт, помислете дали хората наистина ще искат да го споделят и да сложат линк към страниците. Независимо колко добро е съдържанието, ако добавите страници, към които хората не слагат линкове и които не споделят, като цяло трафикът от търсене няма да се увеличи и дори може да намалее.

Един от първите сайтове на Нийл Пател е Advice Monkey. Освен че сложил към него блог, който никой не чете, Пател добавил над 1,000 страници съдържание. Качеството на текстовете било доста добро, но много малко хора слагали линк към статиите. В крайна сметка трафикът от търсене намалял. След като Пател махнал съдържанието, трафикът от търсене отново започнал да се увеличава бавно.

4-та лъжа: Не бива да купувате линкове

Търсачките не искат да купувате линкове, защото така могат да се манипулират резултатите при търсене, но това не означава, че не бива да го правите.

Линковете са страхотен начин да увеличите приходите от своя бизнес. Ето един пример – преди стартирането на Crazy Egg, от сайта купили линкове и реклами от CSS галерии на стойност над 10,000 долара. Това довело до увеличение от над 2,000 долара на постоянните месечни приходи. Към момента от Crazy Egg са запазили някои от тези клиенти, което означава, че подходът с купуване на линкове се е оказал доходоносен.

Но как да купувате линкове, без да нарушавате изискванията на търсачките? Като направите линковете nofollow. По този начин казвате на търсачките да не взимат предвид линковете, които не вредят на оптимизацията, като същевременно това не пречи да увеличите трафика и приходите си.

5-та лъжа: Колкото по-висока е степента на отпадане, толкова по-назад ще се класирате

Много маркетолози твърдят, че колкото по-висока е степента на отпадане, толкова по-назад ще се класира сайтът. Това налага да намалите степента на отпадане, нали?

Като цяло не е лошо да имате ниска степен на отпадане, но това не означава, че сайтът ви ще се класира по-напред. Оказва се, че не съществува зависимост между степента на отпадане и класирането, независимо дали става въпрос за малки или големи фирми, така че промените в степента на отпадане не водят до значителни разлики в трафика от търсене.

6-та лъжа: A/B тестването може да се отрази негативно на класирането

Ако A/B тестването беше толкова лошо, Гугъл едва ли щеше да предлага подобни решения на потребителите. Обърнете внимание, че Експерименти със съдържание в Google Analytics представлява вариантът на Гугъл за A/B тестване.

Временно ще съществува дублирано съдържание, но потенциалните увеличения на реализациите ще го компенсират. Освен това A/B тестването не води до спад в трафика.

Погледнате началната страница на личния сайт на Нийл Пател. Както се вижда от изображението по-долу, на страницата има много малко съдържание. Освен това то съществува в многобройни дублирани версии.

 



Пател непрекъснато прави A/B тестване както на тази страница, така и на всичките си бизнеси, и гарантира на 100%, че тестването никога не е ставало причина за спад в класирането.

Ако все пак се притеснявате, винаги можете да избегнете дублирането на съдържание, като използвате мета таг "noindex", с който се предотвратява индексирането на еднакво съдържание.

7-ма лъжа: Най-доброто ви съдържание трябва да е публикувано на собствения ви сайт

Колко трафик генерира сайтът ви? По всяка вероятност по-малко от Forbes например. Възниква въпросът какво ще се случи, когато публикувате страхотно съдържание на собствения си сайт?

Трафикът ви може да се удвои… ако имате достатъчно късмет. Но вероятността това да се случи е много малка.

Ето защо е по-добре да публикувате съдържанието си на чужди блогове/сайтове.

Съдържанието е цар и ако го сложите на чужд сайт, може да отчетете увеличение не само на трафика, но и на приходите си. Освен това по този начин ще се сдобиете с авторитетни линкове, а това ще подобри класирането ви с течение на времето.

Ако имате малък блог с около 10,000-20,000 посетители на месец, ще е по-добре да публикувате най-доброто си съдържание в блогове с над един милион посетители на месец.

Обобщение

Не вярвайте на нещо само защото сте го прочели някъде и винаги се опитвайте да разберете защо дадени неща дават определени резултати, особено в случаите, когато става въпрос за SEO и маркетинг. SEO и маркетингът постоянно търпят развитие и ако искате да се класирате напред при търсене, трябва да следите новостите.





Публикувано на 05.08.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация