Безплатна регистрация

Публикации

Целите при писане на интернет съдържание - първа част

Целта на много онлайн проекти, и по-специално тези, които се занимават с електронна търговия, е да продадат някакъв продукт на посетителя. Това може да бъде всичко – от тостер и готварска печка до нова философия или мироглед. Какъвто и да е продуктът, работата на редактора в интернет е да подпомогне продажбата му. А продаването не е сред най-лесните професии, особено сега, когато по-голямата част от хората са високо информирани.

 

Вашата работа е да намерите най-добрия начин за привличането на вниманието на посетителите. Има няколко различни пътища за постигането на това, като повечето от тях се базират върху една от четирите основни цели.

Първа цел: Образованието


Образованието и информираността на потребителя е доста стандартна цел, но много компании имат склонност да не задълбават в детайлите и рекламират единствено екстравагантните особености, които според тях са най-привлекателни.

Да вземем за пример една кола. Колко хора искат да научат как ще изглежда колата на фона на прекрасна природна гледка, след като те ще я шофират единствено из града, отивайки на работа? А ако купувачът има малки деца и е загрижен за сигурността им? Хората, които купуват подобни продукти, искат да знаят точните факти. Няма нужда да смайваме купувача с изображения на залези и екзотични природни картини. От първостепенно значение е предоставянето на бърза и конкретна информация.

Нека да разгледаме някои примери. Продуктът е автомобил, да кажем, че това е семеен миниван.

Пример 1


Шофирайте със стил, шофирайте с вятъра и оставете грижите зад гърба си. Това е усещането в нашия нов миниван, с който се чувствате като че ли шофирате в облаците. Бърз и маневрен, не е учудващо, че това е водещият миниван в своя клас.

Пример 2


* Сигурност, маневреност и ефективност.
* Нашата нова патентована система за сигурност на децата ще Ви позволи да шофирате със спокойствие за малките пътници.
* Подвижността при шофиране се конкурира с всеки автомобил на пазара. Имате контрола, от който се нуждаете.
* Новият по-икономичен двигател означава, че наистина ще можете да спестите от бензин.

Можете ли да отгатнете целевата група на втория пример? Да, това са младите майки, за които миниванът е предпочитан автомобил, и нещата, които ги вълнуват най-много, задължително трябва да бъдат споменати при рекламата на този тип автомобили. Темите като сигурност са много важни за тях, както и икономичността.

Ето някои техники, които можете да вземете на въоръжение, когато пишете рекламни материали с образователна цел:

* Използвайте ясен и стегнат изказ. Въпреки че можете на места да използвате метафори и сравнения, все пак се стремете да изразите идеята си кратко и ясно.
* Използвайте конспектна форма за по-бърз преглед.
* Проучете ценностната система на потребителите и се запитайте какво те биха искали от подобни продукти.

Вижте: Целите при писане на интернет съдържание - втора част





Публикувано на 21.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация