Безплатна регистрация

Публикации

Модели за ценообразуване при SEO услугите

Често въпросът за цената е първи от страна на клиента при запитване за един SEO проект. Фиксирането в крайната цена, а не в начина на нейното формиране, води до очаквания, които могат да подведат и клиент, и изпълнител.

 

Често става въпрос не само за самата цена, защото начина, по който я определяте, е също толкова важен. Не всеки клиент ще се съгласи да плаща за работа на час, на проект и т.н.

В зависимост от това с какви клиенти искате да работите, може да се наложи да използвате един или няколко модела за ценообразуване.

Ако възнамерявате да предлагате SEO услуги, ще е от полза да видите най-често използваните модели за ценообразуване в бранша.

Фиксирано възнаграждение

При този модел човек определя фиксирано възнаграждение за дадена работа, без да се вземат предвид отделни фактори като големина на сайта, дали той е нов или стар, каква е настоящата му структура или какъв обем работа трябва да се свърши.

Моделът лесно се продава на пазара и може да се стори привлекателен на някои купувачи, особено на такива, които не са запознати с тънкостите на SEO и за които цената е много важна. Но предвид сложността на SEO проектите и това, че не се взимат предвид времето и усилията, необходими за изпълнение на задачата, фиксираното възнаграждение може да донесе загуби на бизнеса ви.

Плащане при резултат (трафик или продажби)

При този модел клиентите плащат само ако постигнете предварително договорен резултат. В сферата на SEO тези резултати обикновено включват класиране по една или няколко ключови думи, достигане на определени нива на трафик и т.н. Също така някои компании измерват резултатите в печалби/продажби.

Този модел обаче носи известни рискове, освен ако не се договорите за лесно достижим резултат или пък не сте повече от сигурни в това какво можете да постигнете. В противен случай няма гаранция, че ще ви се плати за свършената работа.

Цена на час

Това е друг популярен модел за ценообразуване в сферата на SEO. В този случай определяте цената на час работа по проекта на клиента. Тъй като при SEO проектите често се налага да се правят дребни промени, да се връщате назад, да сменяте стратегии и т.н., за да постигнете резултати, цената на час ще осигури най-добрата възвръщаемост на инвестираното време.

Но следването на план при работа на час е много по-сложно от това просто да определите цена на час. Обикновено клиентите няма да приемат консултиране на час, ако нямат някаква представа каква ще е крайната цена. Ето защо, преди да се захванете с проекта и да започнете да получавате пари по него, може да се наложи да помислите за всички задачи по него, да изчислите какво време ще е необходимо за всяка от тях и да получите одобрение за процедурата. Клиентите могат също така да ви накарат да дадете максимален брой часове за проекта, за да не надвишат бюджета си.

Цена на проект

Подобно на модела за фиксирано възнаграждение, определяте фиксирана цена за проекта, но този път тя се определя въз основа на обема работа и необходимото време. За тази цел проектът, а също и очакваните резултати и крайният срок, трябва да са ясно формулирани. Всички задачи извън договореното се заплащат отделно, като цената обикновено е на час.

Цената на проект се използва често, защото се определя лесно и е ясно формулирана. Фиксираната цена се базира на разумни изчисления за необходимото време, евентуалните разходи и загуби и т.н. За разлика от предишния модел, при този цената не може да се промени, дори да използвате повече ресурси, отколкото сте предвидили в началото.

Разделяне на печалбата

Това е вид партньорство, при което получавате възнаграждение за резултатите, за които сте допринесли. С други думи, при този модел изкарвате пари тогава, когато клиентът ви изкара пари, като заплащането за вашата работа е част от печалбата на клиента. В този случай получавате процент от продажбите, които генерирате за клиента.

Въпреки че всичко това звучи малко плашещо, не бива да забравяме, че с малко късмет може да работите за един-единствен клиент, който да се окаже златна мина. При този модел обикновено се определя времево ограничение (т.е. колко време след като свършите работата по проекта ще получите парите), както и максимална сума и други ограничения, целта на които е SEO да не се превърне в постоянен разход.

Този модел обаче има сериозен недостатък – трудно се определя как е постигнат даден резултат. Светът на онлайн маркетинга става все по-сложен и често се оказва трудно една продажба да се припише на даден канал. Търсенето може да е само една от допирните точки в процеса. Така че може да е трудно да се определи какъв принос имате за крайната печалба на компанията.

Заплащане на месец

При този модел се определя фиксирана месечна сума за предварително договорена работа, целяща поддържане на постигнатите резултати. Клиентът всеки месец плаща дадена сума, за да продължите да работите по проекта. Този модел обикновено включва определени ежемесечни задачи, които да гарантират, че сериозната работа по оптимизацията няма да бъде напразна. Всички задължения извън тези, включени в договора, се таксуват отделно, като заплащането обикновено е на час.

Месечното заплащане цели да окуражи съвместната работа в дългосрочен план. Вместо да сложите край на работата с клиента, след като проектът е изпълнен, продължавате да вършите не толкова обемна работа, с която да гарантирате, че инвестицията в SEO не е била напразна.





Публикувано на 29.09.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация