Безплатна регистрация

Публикации

Негативно SEO – първа част

Понякога в бизнеса се нарушават добрите практики по отношение на конкурентите. Един такъв пример е негативното SEO. Наистина ли съществува негативно SEO, в какво се изразява то, има ли основание за притеснение, как да разберем дали някой ни атакува с негативно SEO, как да се предпазим. Целта на този материал е да хвърли светлина по темата и да разсее някои от страховете, свързани с нея.

 

Какво представлява негативното SEO?

За негативно SEO може да се говори в случаите, когато някой се опитва да понижи класирането на един сайт в търсачките. Има много начини за това. Най-често се обсъжда негативно SEO, базирано на линкове, но има доста други техники, които човек може да използва в опит да понижи класирането на един сайт. По-нататък в статията ще стане въпрос как да разпознавате някои от тях.

Наистина ли негативното SEO дава резултати?

Знае се, че един сайт може да бъде наказан от алгоритъма на Google, ако е бил замесен в използването на непозволен линк билдинг. Резултатът може да е ръчно наказание за неестествени линкове или понижаване в класирането чрез алгоритъма Пингвин, което идва без предупреждение. Следователно, ако линковете, които изграждаме, могат да ни навредят, тогава звучи напълно логично, че линковете, които някой друг създава, могат да имат същия негативен ефект. Или пък не?

Ефективното негативно SEO се среща много рядко. За да се разбере повече за позицията на Google по темата, са изследвани различни случаи, когато представители на търсачката са се изказвали по въпроса. В тази статия ще откриете много от твърденията на Джон Мюлър (John Mueller) и Мат Кътс (Matt Cutts).

Преди януари 2003 г. на сайта на Google имаше страница, където пишеше, че един конкурентен сайт не може да направи нищо, с което да навреди на класирането на вашия сайт или да доведе до неговото премахване от индекса.



Но през 2003 г. съобщението беше променено и вече гласеше, че един конкурентен сайт не може да направи почти нищо, с което да навреди на класирането на вашия сайт...



И наистина промяната в текста е доста уместна. На този етап от Google не казват, че можете да накарате един сайт да изпадне от класирането, слагайки линкове към него, а по-скоро признават, че са възможни случаи, в които някой може да навреди на вашия сайт, например като хакне сървъра и изтрие сайта или промени robots.txt файла, указвайки на търсачките повече да не обхождат сайта и т.н.

Ами линковете? Може ли ваш конкурент да сложи лоши линкове към сайта ви и по този начин да понижи класирането му? През 2007 г. Мат Кътс е цитиран в статия на "Форбс" по повод негативното SEO. В нея се казва, че според Мат Кътс, старши софтуерен инженер на Google, не е невъзможно натрупването на линкове в конкурентен сайт да понижи класирането му, но това е изключително трудно. Кътс допълва още, че от Google се стараят да обръщат внимание на случаите, когато може да се злоупотреби с една техника, и да съобразяват алгоритъма с това. Той не може да гарантира на 100%, че е невъзможно конкурентите да ви саботират, но тази идея много трудно би могла да се приложи на практика.

И така, на този етап от Google признават, че негативното SEO чрез линк билдинг съществува, но е много малко вероятно да се случи. По-късно, през април 2012 г., Google пуска първата версия на алгоритъма Пингвин, който цели да намали използването на неестествени линкове и дори да налага наказания за това. Именно тогава въпросът дали човек може да окаже негативно влияние върху конкурентен сайт, слагайки лоши линкове към него, намери широк отзвук. Вижте какво показва Google Trends за търсения по фразата "negative SEO":



Скоро след като Google обнови Пингвина през октомври 2012 г., Мат Кътс съобщи за създаването на нов инструмент за отказване от линкове. Той позволява на собствениците на сайтове да поискат от Google да не взима предвид линкове, които според тях ще навредят на сайта. По думите на Кътс повечето сайтове няма нужда да използват инструмента, защото алгоритмите на Google са наистина много добри и гарантират, че тези лоши линкове няма да навредят на сайта. Той все пак признава, че може би съществува причина за притеснение за хората в конкурентни ниши. Точно по тази причина е пуснат и новият инструмент за отказване от линкове.

От изказванията на Джон Мюлър и Мат Кътс става ясно, че Google обръща внимание на следните неща:

• Google прави всичко възможно, за да гарантира, че конкурентите не могат да навредят на сайта ви, като слагат лоши линкове към него.
• Алгоритмите работят по начин, който помага да се определи дали линковете са направени от самия сайт или не. Ако например години наред се забелязват закономерни неестествени връзки, е малко вероятно вината да е в конкурентите.
• Ако забележите голям брой лоши линкове към сайта си, по всяка вероятност те няма да ви навредят. Но от Google признават, че не могат да гарантират това на 100%, ето защо не е лошо да се откажете от линковете, които изглеждат като спам.
• Ако забележите, че вашият сайт наистина е станал обект на негативно SEO, от Google искат да докладвате за това във форумите за уебмастъри или като се свържете с Джон Мюлър, за да се запознаят със ситуацията и да видят дали не могат да подобрят алгоритмите си.
• В повечето случаи, когато хората докладват на Google, че са станали обект на негативно SEO, се оказва, че всъщност НЕ става въпрос за негативно SEO.

Някои случаи, които НЕ са негативно SEO

Ако започнете да преглеждате беклинковете и видите такива, които изглеждат неестествени, е съвсем нормално да си помислите, че щом вие самите не сте създали тези спам линкове, значи са били конкурентните сайтове. Ето обаче няколко примерни ситуации, в които не става въпрос за негативно SEO.

1. Не е задължително "странните" линкове да са лоши линкове

Има уебсайтове, които слагат линк към почти всеки сайт в мрежата. Така че на повечето сайтове ще откриете линкове, да кажем, от:

• askives.com
• mrwhatis.net
• m.biz (и стотиците производни директории; тук едва ли става въпрос за негативно SEO, но някои хора се отказват от линковете за всеки случай)
• директории, които имат някаква връзка с dmoz.org
• линкове от сайтове, които анализират и осигуряват информация за домейни
• китайски сайтове, които имат връзка с alexa.com

и т.н.

2. Не всички линкове към сайта са лоши линкове

Някои собственици на сайтове наистина се стряскат, когато видят нещо подобно в секцията "Links to your site" на Webmaster Tools:



Причината за това е, че според тях Google ще сметне, че сами създават хиляди линкове към сайта си. В конкретния пример става въпрос за известен сайт като yellowpages.com и е по-лесно да се разбере, че това не е неестествен линк. Какво ще кажете обаче, ако някой собственик на сайт във вашата ниша наистина е харесал съдържанието ви и е сложил линк към него в страничната лента? Ами ако линкът съдържа ключова дума? В Webmaster Tools под "Links to your site" има секция, озаглавена "How your data is linked" – тя съдържа най-често използвания анкор текст. Повечето хора си мислят, че ако към техния сайт има линк с ключова дума от друг сайт с хиляди страници, на които е използван линк с ключова дума, Google ще реши, че повечето линкове съдържат ключови думи като анкор текст. В действителност обаче това не е така, защото за Google един линк е равносилен на един глас от друг сайт и не е признак за негативно SEO.

3. Старите навици ви преследват

Случвало ли ви се е да купите пакет за линк билдинг, дори това да е било преди години? Даже да сте изчистили тези линкове, може да продължат да се появяват нови хипервръзки със същия текст. В такива случаи си мислите, че това са лоши линкове, създадени от конкуренцията, но всъщност собствените ви действия са станали причина за неестествените връзки.

4. Добронамерен служител или приятел изгражда линковете

Този пример може да звучи абсурдно, но понякога неестествените линкове се създават от хора, които си мислят, че разбират от SEO, и в стремежа си да помогнат, всъщност вредят. В резултат на това може да получите ръчно наложено наказание за неестествени линкове, а вие просто да си мислите, че сте обект на атаки от страна на конкурентни сайтове.

5. Линковете са резултат от предишна оптимизация

Някои хора са доста неприятно изненадани, когато разберат, че компанията, която прави оптимизация на сайта им, е изграждала неестествени линкове. Много често една занимаваща се с SEO компания обещава да изгради линкове спрямо указанията на Google, но после възлага задачата на фирма, която не взима скъпо, и тя създава спам коментари в блогове, подписи във форуми и т.н. Ако сайтът ви има неестествени връзки и сте ползвали SEO услугите на някоя фирма, има голяма вероятност лошите линкове да са създадени нарочно и вие да сте платили за тях. Не забравяйте, че преди април 2012 г. тези линкове вършеха добра работа за класиране при търсене и много малко сайтове бяха наказвани заради тях.

6. Хакнали са сайта ви

Някой може да направи негативно SEO на сайта ви, като го хакне, но хакването невинаги е равносилно на негативно SEO. Ето пример, при който един сайт се класира добре по търсене на чанти на Michael Kors. Ако погледнем снимката, ще видим, че огромният брой спам линкове към сайта на този етап всъщност помагат за по-добро класиране. В този случай някой се е възползвал от плъгин в Wordpress, който не е бил ъпдейтнат, и е хакнал сайта, след което е създал много нови страници. После е направил голям брой спам линкове към тях, които препращат към партньорските сайтове на Michael Kors.

 



Ако преглеждате своя профил с беклинкове и видите странни ключови думи като анкор текст, има голяма вероятност сайтът да е хакнат. В повечето случаи тези линкове могат да се премахнат, като намерите и премахнете страниците, които хакерът е създал на сайта ви. Все пак, ако наистина са хакнали сайта ви, е добре някой специалист да погледне сайта, за да види как хакерът е успял да влезе, и да "затвори вратата".

В конкретния случай съответните страници са премахнати, достъпът на хакерите е спрян и собственикът на сайта се е отказал от всички тези линкове. Според Google, ако са хакнали сайта ви и са създали лоши линкове към него, по всяка вероятност можете да игнорирате тези връзки, защото алгоритмите на търсачката отсяват и не вземат предвид линкове от този тип. Притеснителното в случая е, че линковете са били от полза за сайта. Ако Google не ги вземаше предвид, би следвало да няма ефект от тях. По всяка вероятност нямаше да има проблем човек да ги остави, особено след като са премахнати страниците, на които са били сложени (по този начин се премахва и линкът към страницата), но за да е абсолютно сигурен, че няма да понесе евентуални негативни последици при следващия ъпдейт на Пингвина, собственикът на сайта се отказал от тях на ниво домейн.

Той вече получава известия в Google Alerts и Moz Freshweb Explorer, за да разбира кога сайтът става обект на хакерски атаки. И вие можете във всеки от тези инструменти да направите настройки, например за:

    site:yoursite.com "michael kors"
    site:yoursite.com viagra
    site:yoursite.com casino
    site:yoursite.com "payday loans"
    site:yoursite.com "cialis"

и т.н.

В следващата част на статията ще стане въпрос за примери за негативно SEO, за това дали има повод за притеснение, как човек може да се предпази и как да направи проверка на беклинковете.





Публикувано на 29.09.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация