Безплатна регистрация

Публикации

Негативно SEO – втора част

Понякога в бизнеса се нарушават добрите практики по отношение на конкурентите. Един такъв пример е негативното SEO. Наистина ли съществува негативно SEO, в какво се изразява то, има ли основание за притеснение, как да разберем дали някой ни атакува с негативно SEO, как да се предпазим. Целта на този материал е да хвърли светлина по темата и да разсее някои от страховете, свързани с нея.

 

Евентуални индикации за негативно SEO

Както стана ясно в първата част на статията, в повечето случаи подозренията, че човек е станал жертва на негативно SEO, в крайна сметка се оказват неоправдани. Но понякога наистина става въпрос за негативно SEO. Ето няколко вида линкове, които човек обикновено ще види, когато някой се опитва да атакува сайта му:

 - Линкове от чужди форуми
 - Голям брой линкове от сайтове с домейни от първо ниво .ru, .cz, .cn, .pl, .ro, .biz, .com.ar, .com.br and .info. Не всички такива линкове са неестествени, но ако изведнъж отчетете прилив на хипервръзки от руски сайтове, това може да е признак за атака.
 - Много линкове от напълно безсмислени публикации в блогове:



 - Голям брой линкове с ключови думи от най-различни източници. Все пак е добре още веднъж да се отбележи, че ако получите един сайтуайд линк (линк, присъстващ на всички страници на един сайт) от подозрителен източник, това не е признак за негативно SEO, дори изведнъж да видите хиляди линкове, идващи от този сайт.
 - Прилив на линкове от порносайтове, сайтове за хазарт, за бързи кредити и т.н.

Има много други мошенически техники, които могат да се използват за атакуване на един сайт с негативно SEO, но повечето сайтове няма нужда да се тревожат за тях. Една от техниките, за които човек е добре да внимава, се изразява в пренасочване на наказани сайтове към вашия сайт. Можете да проверите дали това е така на ahrefs.com. Няма нужда да сте абонирани потребители, за да направите проверка за пренасочвания към вашия сайт. Скролирайте надолу, докато видите "backlink types", а след това и "redirect".



Не всички пренасочвания обаче са лоши. Ако имате афилиейт сайтове, на тях може да има страници, които пренасочват към ваши продуктови страници. В този случай обикновено всичко е наред. Съществуват много други основателни причини един сайт да пренасочва към вашия. Но ако днес видите 3 такива сайта, а другата седмица – 30 или дори 300, това вероятно е индикация за проблем.

Въпросът е могат ли тези пренасочвания да ви навредят? Може ли прилив от лоши линкове да окаже негативно влияние на сайта ви? И има ли основание за притеснение? В това отношение Google дава противоречиви съвети. На едно място се казва, че лошите линкове определено ще се запазят при пренасочване 301, но на друго място се отбелязва, че опитът за пренасочване от тип 301 на наказан сайт към ненаказан сайт няма да донесе наказание на втория. Най-вероятно от Google имат предвид, че ако пренасочвате ваш сайт към друг ваш сайт, лошите линкове ще се запазят. В този случай все едно сами си изграждате неестествени линкове. Но ако се опитате да направите пренасочване 301 към чужд сайт, търсачката няма да вземете предвид тези линкове. Остава тайна как Google разбира за кой от двата случая става въпрос.

Трябва ли негативното SEO да ви притеснява?

Да приемем, че имате доказателства, че някой атакува сайта ви с неестествени линкове. Това означава ли, че ще загубите класирането си?

Google наистина прави всичко възможно алгоритмически да защити сайтовете от евентуални проблеми с линкове от този тип. И в повечето случаи действително НЯМА НУЖДА човек да се притеснява за негативното SEO.

Ето няколко типа сайтове, които е възможно да бъдат засегнати от базирано на линкове негативно SEO:

 - Сайтове в силно конкурентни ниши, например казина, бързи кредити, застраховки, продажба на фармацевтични продукти и т.н.:

Хората, занимаващи се с негативно SEO в тези сфери, са наясно с по-сложните методи, които биха могли да дадат резултат. Някои от тези хора прекарват часове наред в опити да открият вратички в алгоритъма на Google, които ще им позволят да навредят на конкурент. А когато Google направи промени по алгоритмите си в борбата с подобни методи, тези хора прекарват още повече часове в опит да победят системата. Освен това могат да си позволят да отделят солиден бюджет за негативно SEO. За обикновените собственици на малък бизнес излиза по-скъпо да платят на някого да направи интензивна SEO атака, която би дала резултат, отколкото редовно да прилагат методи за SEO на собствения си сайт.

 - Сайтове, които имат дълга история, свързана с изграждане на манипулативни линкове:

Ако сте получавали ръчно наложено наказание или сте били ударени от Пингвина, по всяка вероятност ще е добре да си отваряте очите за допълнителни неестествени линкове към вашия сайт. Понякога Google не е сигурен дали да пренебрегне лоши линкове, които приличат на негативно SEO, когато на сайта има много индикации за спам, създаден от неговия собственик. В тези ситуации е възможно търсачката да не успее да определи със сигурност кое е атака и кое – не.

В горните два случая е най-добре човек да прави месечна проверка на беклинковете.

Как можете да се защитите от негативно SEO?

Ако сте в конкурентна ниша или са ви налагани наказания и трябва да изчистите неестествените линкове, значи наистина е необходимо редовно да преглеждате беклинковете. Добре е това да се случва достатъчно често, например веднъж месечно, за да можете да откривате и изчиствате неестествените линкове. Но ако се намирате под силна атака и ежедневно се появяват линкове, е препоръчително да правите проверката веднъж на една-две седмици.

Не е лошо сайтовете, които не са изложени на сериозни рискове от атаки, също да правят месечен одит на линковете. Опитът показва, че когато новите линкове се преглеждат всеки месец, човек лесно забелязва добрите връзки, които сайтът привлича. Те ще ви дадат доста идеи как да увеличите техния брой. Например, ако видите, че няколко човека са препоръчали ваш продукт с линк във форум публикация, можете да създадете повече съдържание за продукта и да го включите в имейл кампания, с която да накарате повече хора да сложат линк към него.

Сигурно вече се питате защо трябва редовно да правите одит на линковете, щом Google твърди, че хваща негативното SEO и не го взима предвид. Причината е, че разчитате на алгоритъм, а един алгоритъм не може да дава гаранции на 100%.

Как да направите одит на беклинковете

Има най-различни начини за проверка на беклинковете. Някои хора използват автоматизирани инструменти, но ако изберете този вариант, наред с автоматичните предложения, задължително трябва да направите и ръчна проверка. В много случаи хората разчитат единствено на тези отчети и това води до пропуснати молби за преразглеждане. Освен това понякога автоматизираните инструменти препоръчват да се откажете от някои фантастични естествени линкове. Точно затова е препоръчително ръчно да преглеждате линковете.

Ако работите по сайт, който няма неестествени линкове в историята си, навярно бихте могли да използвате само линковете от Webmaster Tools. От Google бяха заявили, че линковете от Webmaster Tools са всичко, от което човек има нужда. Но Джон Мюлър и Мат Кътс уточняват, че те са всичко, от което имате нужда, за да изчистите моделите на неестествени линкове. Няма проблем, ако сте късметлии и разполагате със списък на абсолютно всички линкове към вашия сайт, в противен случай обаче трябва да използвате други източници, за да откриете всички тези линкове. Човек може да се натъкне на много неестествени линкове, които са се индексирали в Google, но не са докладвани в Webmaster Tool. Връзките, които виждате в Webmaster Tools, са само извадка. Ето защо можете да използвате линкове от следните източници:

 - Webmaster Tools (Recent)
 - Webmaster Tools (Sample)
 - ahrefs.com (платен инструмент)
 - majesticseo.com (платен инструмент, който обаче е безплатен, ако удостоверите, че сайтът е ваш)
 - opensiteexplorer.org (Това е инструментът на Moz. За повечето сайтове можете да получите голям брой линкове безплатно, стига да си направите акаунт в Moz. В сравнение с Ahrefs and Majestic обаче Open Site Explorer хваща предимно добрите линкове и по-малко от очевидния спам).

Следващата стъпка е линковете да се сортират в списък, с който по-лесно се работи, така че да може да се анализира един линк от всеки домейн. Ако правите месечни одити, трябва да отбелязвате проверените домейни, за да не губите повече време с тях. Можете да използвате функция VLOOKUP в Excel, за да видите кои домейни са били проверени през предходните месеци. По същия начин можете да използвате функцията, за да видите кои домейни вече фигурират във файла за отказване.

В мрежата могат да се намерят много обяснения за това как работи функцията VLOOKUP. Те ще са от полза на хората, които не са съвсем наясно с това.

Marie Haynes е отделила много време за създаването на система, която позволява да се следят месечните одити за клиентите и да се създават електронни таблици за ръчна проверка на линковете. Създадената таблица избира най-добрия линк от всеки домейн за проверка, премахва вече проверените домейни, отбелязва nofollow линковете, маркира линковете с ключови думи, както и домейните, от които вече сте се отказали (когато сте се отказали от домейн, се взимат предвид и поддомейните). Освен това таблицата показва дали домейнът е от черния ви списък или от белия, в който линковете не са създадени с цел оптимизация (тук попадат сайтове като alexa.com, aboutus.org и т.н.). Тази система не може да се ползва безплатно, но пести страшно много време, особено за клиентите, за които се прави редовна проверка на линковете.

След като направите одит на линковете и видите кои от тях са неестествени и целят манипулиране на резултатите в Google, следващата стъпка е да добавите тези сайтове към файла за отказване. Почти винаги ще трябва да се откажете от домейните на ниво домейн, т.е. "domain:example.com", а не "http://www.example.com/page1.html".

След това трябва да качите файла в инструмента за отписване. Няма проблем редовно да се отказвате от домейни.

Обобщение

Темата за негативното SEO е доста сложна. От една страна, Google казва да не се тревожите за него. От друга страна, от търсачката твърдят, че не би следвало да имате проблем с негативното SEO, въпреки това обаче не е лошо да се откажете от спам линковете към вашия сайт, дори да не сте ги създали вие.

Ето някои от основните неща, за които стана въпрос в статията:

 

 - Не всичко, което прилича на негативно SEO, е негативно SEO. Винаги има странни линкове, водещи към сайтовете. Но не бива да си мислите, че всеки необичаен линк е създаден от конкурентен сайт.
 - Внезапният прилив на странни линкове най-вероятно е индикация за атака.
 - В повечето случаи, ако конкуренцията създава спам линкове към даден сайт, алгоритмите на Google няма да вземат предвид тези връзки, така че те няма да окажат влияние върху класирането на сайта.
 - Ако един сайт е в силно конкурентна ниша, има голяма вероятност той да стане жертва на добре планирани атаки с цел негативно SEO.
 - Когато в историята на сайта фигурират много неестествени линкове, които сами сте създали, има вероятност той да стане жертва на негативно SEO, защото Google няма да може да разграничи неестествените линкове, създадени от самия сайт, и линковете, създадени от конкуренти.
 - Сайтовете, които не са в конкурентни ниши и не са създавали неестествени хипервръзки, по-скоро не трябва да се притесняват за негативното SEO.
 - При всички положения, ако смятате, че сайтът ви е обект на атака с цел негативно SEO, е добре редовно да правите проверка на линковете и да се отказвате от неестествените.





Публикувано на 22.10.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация