Безплатна регистрация

Публикации

Целите при писане на интернет съдържание - втора част

Целта на много онлайн проекти, и по-специално тези, които се занимават с електронна търговия, е да продадат някакъв продукт на посетителя. Това може да бъде всичко – от тостер и готварска печка до нова философия или мироглед. Какъвто и да е продуктът, работата на редактора в интернет е да подпомогне продажбата му. А продаването не е сред най-лесните професии, особено сега, когато по-голямата част от хората са високо информирани.

 

Вижте Целите при писане на интернет съдържание - първа част

Втора цел: Използвайте емоции и ментални образи


Понякога детайлите и фактите са скучни и към тях е нужно да се добави някаква подправка. Но вместо да разтегляте локуми и да използвате стандартни фрази, замислете се за момент. Оставете въображението си да се развихри и се отпуснете. Предизвикателството тук е да се използват възникващите ментални образи и те да се предадат на потребителите. Придържайте се към първо лице и опишете какво чувствате. Това можете да създадете образи в съзнанието на читателя и ако успеете да грабнете неговото въображение, ще можете да внушите и своето послание.

За да илюстрираме това ще приложим един рекламен текст за фотографски сайт:

„Спомни си момент в твоя живот. Задръж го в съзнанието си. Преживей отново гледките, звуците и уханията от този момент. Сега го вземи със себе си и покажи този момент на семейството и всичките си приятели. Разходи се из спомените си и покажи всички моменти, в които си се смял, плакал, тези, които са променили живота ти. Снимката е повече от къс хартия. Снимката е запечатан миг от живота ти. Предвид това не трябва ли снимките да бъдат с най-високото възможно качество?

Трета цел: Другият подход


Ако работите върху личен проект или сайт на малка компания, експериментирайте със стила на писане, за да откриете най-подходящия подход. С други думи избягайте от шаблона и вижте какво ще се случи. По този начин може би ще стигнете до някои интересни изводи за проекта, които могат да ви дадат нови насоки за съдържанието, което пишете.

Освободете съзнанието си, оставете го да се рее свободно сред облаците. Погледнете към обекта, за който пишете от огромно разстояние и височина, вместо да се губите в детайлите.

Четвърта цел: Старайте се да не звучите като всички останали


Като уеб дизайнер сърфирам из стотици сайтове всеки ден като част от работата. Половината от времето обикновено прекарвам в изучаване на графиките и дизайна, а през останалото време се възмущавам от стандартното и клиширано съдържание, което всички публикуват. Не бъдете стандартни, кажете нещо различно, което да грабне вниманието на хората.

Открийте основните достойнства на продукта, който се опитвате да продадете. Ако това е някоя отлична услуга, подчертайте тези нейни достойнства с текстове, които са с ясен и приятен език, а също така подчертайте причините, поради които Вашата услуга е по-практична за потребителите Ви от останалите.





Публикувано на 05.08.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация