Безплатна регистрация

Публикации

Co-Citation and Co-Occurrence – разнообразете подхода си при SEO оптимизацията

Ключовите думи, външните линкове към сайта и уникалното съдържание са някои от нещата, които се оказват доминиращи, важни и ефективни при оптимизацията за търсещи машини. Но с постоянните промени в алгоритъма на Google и системата за класиране на сайтовете, тежестта на тези фактори драстично се е променила с времето.

 

Ако си спомняте известните ъпдейти Панда и Пингвин, в линк билдинга бяха внесени значителни промени с въведените от Google нови, честни и надеждни методи. По същия начин сега специалистите по SEO предполагат, че анкор текстът навярно губи своята важност и бива изместен от co-citation (съвместно или групово цитиране) и co-occurrence (едновременна поява).

Какво е Co-Citation?

 



Колкото и странно да звучи, co-citation се отнася за процеса по линк билдинг без използването на линкове. За разлика от анкор текста, където линковете са прикачени към думи или фрази, не е задължително co-citation да включва реални изходящи линкове към сайт или блог. И по-точно, co-citation се отнася за приликите, които се откриват между две уеб страници на базата на трета уеб страница, която успешно споменава първите две в някаква взаимовръзка помежду им. На базата на това Google идентифицира връзка, или линк, между двата сайта, след което това се използва като важен фактор за класиране при търсене.

Какво е Co-Occurrence?

 



Тъй като тези термини още не са потвърдени официално, съществуват значителни съмнения относно дефиницията на co-occurrence. Някои SEO специалисти предполагат, че co-citation и co-occurrence се отнасят за едно и също понятие. От друга страна обаче, други SEO анализатори и експерти, които следят внимателно всички новости при оптимизацията, твърдят, че съществува разлика между двете понятия.

Според втората група при co-occurrence изобщо не се прави връзка между два сайта. Вместо това co-occurrence се отнася за връзката между определени фрази. Става въпрос за важни ключови думи, които са близки помежду си. Това създава връзка, която за Google е важен фактор.

Въпреки че няколко примера за цитиране едва ли ще подобрят значително класирането при търсене, определено ще ви насочат в правилната посока за подобряване на оптимизацията. След като се направят много „връзки“ от независими източници, това има значителен положителен ефект върху вашия сайт или блог.

Има ли някакви доказателства за тази теория?

Важно е да се разбере, че ако не бъде получено изчерпателно и детайлно потвърждение за всичко това, то ще си остане само една теория. Има обаче някои доказателства, подкрепящи тази теория, въпреки че много специалисти все още не вярват в нея.

Известният SEO анализатор и собственик на SEOmoz Ранд Фишкин първи анализирал някои странни резултати от търсене, които го накарали да проучи нещата още по-задълбочено и да излезе с въпросната теория за citation и co-occurrence. Той направил предположение, че анкор текстът губи значимостта си и че Google е въвел друг фактор за класиране на сайтовете при резултатите от търсене, а именно co-citation и co-occurrence.

Фишкин дал няколко примера, с които се опитал да докаже, че някои сайтове се класират добре по конкурентни ключови думи, като в същото време тези ключови думи не фигурират никъде в заглавните тагове или в съдържанието на страницата. Според Фишкин това се дължи на co-citation и co-occurrence.

Защо Co-Citation и Co-Occurrence?

През последните няколко години хората успешно са манипулирали анкор текста, за да подобрят класирането на сайта си, но Google е започнал да наказва тези сайтове. Целта на търсачката е да осигурява на своите потребители най-точната, полезна и ценна информация, и за да продължи да бъде така и занапред, Google прави постоянни подобрения по алгоритъма си.

Co-Citation, Co-Occurrence и класирането при търсене:

Co-citation и co-occurrence са породени от една и съща необходимост. Те могат да се развият по естествен начин само ако съдържанието на вашия сайт е достатъчно добро, за да се споделя и споменава от другите. Това е и една от най-важните причини Google да придава такова значение на споделянето в социалните медии.

Според теорията за co-citation и co-occurrence, Google се фокусира върху анализа на взаимовръзката между два сайта в интернет. Накратко, в бъдеще естествената и безпристрастна едновременна поява ще е базата, на която ще се определя класирането на един сайт.

Как да се постигне Co-Citation and Co-Occurrence?

Ако co-citation и co-occurrence наистина са били въведени, то идеята зад всичко това е да се създава качествено съдържание, един сайт да е активен в интернет и присъствието му в уеб пространството да не е постигнато по изкуствен начин. Понятията ще продължат да се развиват занапред, но към момента можете да вземете следните мерки за подобряване на co-citation и co-occurrences за своя сайт или блог:

•    Създавайте качествено съдържание, което си заслужава да се споменава или споделя в интернет.
•    Бъдете проактивни в интернет и участвайте в различни форуми и дискусии.
•    Пишете повече по горещи актуални теми, така че хората да споменават ценното ви съдържание.

Финални думи

Някои изумителни резултати при търсене показват, че фактори като co-citation и co-occurrence може би наистина съществуват, така че бихте могли да се приспособите към техните правила и изисквания. Възможно е също така Google официално да съобщи за тях. Това не означава, че SEO оптимизацията замира, а че се променя, като целта е потребителите да получават по-добри резултати. Изглежда co-citation и co-occurrence са следващият изключително важен фактор в усилията да се избегне манипулиране на резултатите или, както мнозина биха казали, това е просто още един опит за справяне със свръхоптимизацията, която беше в основата на Пингвин обновяването.





Публикувано на 10.03.2015
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация