Безплатна регистрация

Публикации

4 ползи за SEO от адаптивния уеб дизайн

Тъй като все повече хора използват своите смартфони и таблети, за да сърфират из интернет пространството, създаването на уебсайт, работещ на най-различни платформи, става все по-важно.

 

След появата си през 2012 г. адаптивният уеб дизайн вече се е наложил като най-добър начин за създаване на сайт, който мобилните потребители ще заобичат, и е заел челно място в сферата на модерния уеб дизайн.

Накратко при адаптивния дизайн страниците на един сайт променят формата си в зависимост от това през какво устройство се отварят. Така, без значение дали съдържанието ще се преглежда през телефон, таблет или компютър, сайтът ще остане лесен за ползване. Това е довело до големи промени в уеб индустрията, защото коренно се различава от предишните мобилни решения, при които се създаваше отделен мобилен сайт или мобилен сайт на динамичен сървър.

Но когато става дума за SEO, възниква въпросът дали адаптивният дизайн ще увеличи шансовете на един сайт да се класира по-добре при търсене. Отговорът е положителен. Ето и причините за това:

Google обича адаптивния дизайн

Тъй като човек се опитва да впечатли най-вече Google със своя сайт, е добре да се обърне внимание на това какво обича търсачката. Тя не само препоръчва адаптивния уеб дизайн като най-добрия начин за таргетиране на мобилни потребители, но освен това поощрява оптимизираните за мобилни устройства сайтове в резултатите от търсене през мобилно устройство. Това важи особено в случаите, когато мобилните потребители търсят местни услуги.

Все още се водят спорове дали е по-добре да се заложи на отделен мобилен сайт или пък на един-единствен сайт с адаптивен дизайн. От гледна точка на SEO оптимизацията вторият вариант като цяло се смята за по-добър. Отделно съществуващите мобилни сайтове имат свой собствен URL адрес и различен HTML в сравнение с обикновената версия на сайта, докато уебсайтовете с адаптивен дизайн използват един URL и същите страници и файлове, което улеснява Google при индексиране на съдържанието.

Един уебсайт, един URL адрес

Само по себе си изграждането на отделен мобилен сайт има своите предимства, като в някои дава много добри резултати. Ако на един сайт (например такъв за новини) има много съдържание, версията с адаптивен дизайн може да се превърне във "версия за скролиране", като навигацията из съдържанието ще се окаже доста изморителна за потребителите с тъчскрийн екрани. В такива случаи мобилният сайт със съдържание, специално съобразено с това, че ще се гледа през телефони, може да се окаже от голяма полза.

От гледна точка на оптимизацията, едно от основните предизвикателства, свързани с мобилните сайтове, е че човек трябва да им изгради авторитет от нулата, а и повечето отделни мобилни сайтове не се класират добре, тъй като съществува каноникализация спрямо обикновените версии на сайтовете. От друга страна, създаването на адаптивен дизайн ще ви даде възможност да запазите беклинковете. Това означава, че ще можете да концентрирате усилията за оптимизация върху един-единствен сайт. Освен това всичките линкове ще бъдат насочени към един домейн (за разлика от случаите, когато има един мобилен и един обикновен сайт), като това ще доведе до по-добро класиране на сайта с адаптивен дизайн.

Също така, ако сайтът ви е с такъв дизайн, можете да натрупвате споделяния в социалните мрежи само за един URL адрес, а когато има много споделяния, без значение дали линкът се отваря през телефон, таблет или компютър, цялото съдържание ще бъде ясно структурирано, с лесна навигация.

Адаптивният дизайн помага в борбата с високата степен на отпадане

Дори един сайт да се класира напред при търсене, ако не работи ефективно на телефони и таблети, степента на отпадане ще се превърне в голям проблем. При мобилните сайтове може да се отчете висока степен на отпадане, ако съдържанието е сведено само до най-основната информация или е прекалено различно от съдържанието на нормалната версия на сайта. Google ще приеме това като знак, че сайтът не предлага на посетителите уместно съдържание, а това по всяка вероятност ще доведе до понижаване в класирането.

Сайтът с адаптивен дизайн се бори с този проблем, като представя цялото съдържание, което съществува на обикновения сайт, но по функционален начин. При този дизайн няма нужда да се прави компромис със съдържанието, което решите да покажете. Това гарантира, че потребителите винаги ще получават търсената информация и това ще ги задържа на сайта.

Подобрен потребителски опит

По същество сайтовете са инструмент за споделяне на съдържание. За посетителите е по-лесно да намират, възприемат и споделят съдържанието на обърнатия към потребителите сайт. Преди всичко адаптивният дизайн поставя акцент върху потребителите. А като се има предвид, че потребителският опит е важен фактор за класиране при търсене, е напълно логично това, че Google насърчава използването на адаптивен дизайн.

Ако посетителите разглеждат един сайт през телефон или таблет, трябва да могат да прегледат цялото съдържание толкова лесно, колкото потребителите, които използват компютър. Да си представим, че докато сте на компютъра, виждате нещо и решавате да го изпратите на приятел, който ще го погледне през телефона си. Ако сайтът е с добре направен адаптивен дизайн, съдържанието ще излиза също толкова добре и на екрана на вашия приятел.

Адаптивният дизайн помага на модерните уебсайтове да се харесат на модерните потребители – тези, които влизат в интернет ту от телефона, ту от таблета си, но в същото време очакват потребителският опит да е на същото ниво и когато са на компютъра. Преминаването към адаптивен дизайн е най-ефективният начин да извлечете максимума от трафика от телефони и таблети и да осигурите на посетителите възможно най-добрия потребителски опит.





Публикувано на 21.04.2015
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация