Безплатна регистрация

Публикации

Какво трябва да знаете за последните промени на Google по отношение на адаптивния дизайн – част I

Слуховете около новата актуализация на алгоритъма на Google се разпространяват с голяма скорост из интернет пространството. В началото тази промяна ще засегне само резултатите при търсене през мобилни устройства. Промяната ще стане постепенно, не очаквайте рязък спад на посещенията още от първия ден, ако нямате сайт с адаптивен дизайн.

 

В тази статия ще намерите отговорите на девет ключови въпроса за актуализацията, която стартира на 21-ви април. Голямата промяна в правилата за онлайн търсене ще засегне милиони сайтове, най-вече тези без мобилни версии.

Google въвежда промени в алгоритъма си за търсене, след които на първо място в резултатите ще бъдат показвани онези сайтове, които имат мобилна версия или т. нар. адаптивен дизайн.

Така на челно място в списъка с резултати ще се окажат сайтове, които се приспособяват към размера на екрана и лесно могат да се ползват от всяко устройство.
 

 
1. Какви промени прави Google в алгоритъма си на 21-ви април?

Отговор: Наскоро Google въведе множество промени в основни свои приложения, като Google Play, представянето на SERPS (списъка на резултатите, върнати от търсачката в отговор на зададени ключови думи) конкретно за мобилни устройства, както и още няколко насоки за развитие, които ще повлияят мобилните сайтове. Най-вероятно всички тези промени са подготовка за голямата актуализация, която започва на 21-ви април. Google е пестелив на конкретна информация по повод на тези промени, но на базата на видяното до момента, и последните тенденции в областта на мобилното представяне в интернет, най-вероятно е нещата да тръгнат в подобна посока:

Предполага се, че Google ще пусне нов мобилен crawler (софтуер, индексиращ съдържанието на страниците, вероятно с Android потребителски агент), за да подобри работата по разглеждането на приложения с дизайн от една страница, приложения за Android, а може би дори приложенията в IOS, които използват линкове към вътрешни страници от сайта (deep links).

Новите насоки за мобилна оптимизация, които започнаха миналия месец, акцентират върху JS и CSS, тъй като приложенията в Android са изградени почти изключително в Java, и повечето уеб приложения разчитат предимно на JavaScript, за да постигнат флуидност на страницата и удобство при ползване.

Новото мобилно индексиране има смисъл и поради факта, че Google иска да индексира и да класира съдържанието от мобилните приложения и вътрешните линкове в екраните на приложенията отделно от алгоритъма, който прилага за десктоп версиите на сайтовете. Разделянето на индексирането на мобилно и такова от PC ще предпази търсачката от претоварване със съдържание, което така или иначе няма да се класира в десктоп търсене.

Навярно повишеният интерес от страна на Google към линковете към вътрешни страници на сайтовете има пряка връзка с новината за новите автоматизирани ревюта в Google Play. Това подсказва, че от Google са разработили софтуер, който е способен да индексира приложения в Android. Този софтуер ще е способен и да обхване по-голям обем от информация от страницата или уеб приложението, и също така ще се фокусира върху нюзфийдове, схеми и карти на сайта за по-добра ефективност. Това ще доведе и до по-добро индексиране на приложенията под iOS.

Google смята и да "пенсионира" старите си инструкции за AJAX индексиране, но не казва как те ще бъдат заменени, освен уточнението, че изгледът на постовете в Google+ ще бъде променен така, че да не трябва да се кликва, за да видите повече съдържание.

От гледна точка на промяната в алгоритъма в името на по-добро браузване през мобилни устройства е изненадващо, че от Google не са се фокусирали повече върху скоростта на отваряне на страницата и свеждането до минимум на пренасочванията. Също така няма информация за работа по избягването на грешките в търсенето от мобилни устройства, както и за оптимизацията на мобилните търсачки.

Предполага се, че вниманието на Google ще се насочи към тези проблеми след 21-ви април.

 
2. Ако сайтът ми не е адаптиран за мобилни устройства, това ще въздейства ли негативно върху търсенето от стационарни компютри?

Отговор: По време на SMX конференцията в Мюнхен служители от Google отговориха "категорично не". Това би трябвало да значи, че новото индексиране ще засяга само резултатите от търсенето от мобилни устройства, докато всички останали резултати от стационарни компютри ще останат незасегнати. Вероятно ще е нужно известно време, докато се убедите, че сайтът ви се индексира нормално, ако има приемлива мобилна версия, но не е с адаптивен дизайн. Тъй като това е нещо, което се влияе от опита и обратната връзка на потребителите, най-вероятно промените в алгоритъма на Google ще повлияят по един или друг начин и развитието на сайтовете без мобилна версия, като например намаляване на степента на отпадане (bounce rate-а).
 

 
3. В каква степен ще бъдат засегнати мобилните класирания?

Отговор: Пак по време на SMX конференцията в Мюнхен от Google обявиха, че новият ъпдейт ще е структурно и качествено по-задълбочен и сериозен от актуализациите Panda и Penguin. По тази логика следващото голямо нещо вероятно ще е цялостна промяна на инфраструктурата. Не е ясно дали всички мобилни устройства ще бъдат засегнати от тази промяна или не. Тя може да е по-осезаема за Android устройства, но съществуват прогнози, че може да повлияе съществено и iOS устройствата. Въпреки че в момента сме свидетели на значителни разлики в резултатите от търсенето между двете операционни системи, Android се променя по-бурно, и много по-често от iOS.

Линковете към вътрешните страници на сайтовете са ключовата разлика между резултатите, които връща търсенето под Android и iOS. Има сериозни индикации, че след последната промяна в алгоритъма на търсене в Google това ще се промени. Това може да означава, че приложения за iOS, които използват вътрешни линкове, ще връщат по-добри резултати от съответното търсене. До момента обаче това не е потвърдено със сигурност. Също така не е ясно дали Google ще запази позицията си да третира таблетите по-скоро като стационарни компютри, отколкото като мобилни устройства, и какво всъщност означава "мобилен" за Google.

Резултатите от е-mail също започват да се отразяват значително на резултатите от търсенето в интернет, защото отварянето на електронната поща от мобилни устройства е нараснало със 180% за последните три години. Това автоматично значи, че Google вече се опитва да се възползва от такава повишена ангажираност на потребителите, като индексира мейлите, идващи към потребителския профил.

В заключение – дори да успеете да запазите класирането на вашия сайт по ключова дума, това все още може да значи, че трафикът от мобилни устройства може да бъде засегнат след промените на 21-ви април.





Публикувано на 15.07.2015
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация