Безплатна регистрация

Публикации

Google Phantom 2 – анализ на ъпдейта от 29 април 2015 – част II

В първата част на статията ви запознахме с резултатите от задълбочено изследване на редица сайтове, чиито класирания спаднаха драстично след 29 април.

 

Данните навеждат на мисълта, че обновяването на алгоритъма на търсене на Google, известен под името Phantom 2, засяга сайтове с некачествено съдържание, които по една или друга причина досега са били подминати от ъпдейта Panda.

Ето на какво се натъкваме, докато разглеждаме данните на сайтовете, засегнати от фантомната промяна в алгоритъма на Google. Част от домейните се оказват традиционни "ферми за съдържание". Сайтове с минимална или никаква стойност за потребителите, липса на плътност на съдържанието, пълни с реклами – практически навсякъде, където това е възможно. В най-тежко засегнатите сайтове се среща и друга тенденция – комбинирането на всичко, изброено дотук, с хиляди страници, генериращи "what is" запитвания и базови резултати (като knowledge graphs) от търсенията. Най-популярният такъв пример са сайтовете за текстове на песни и сайтовете "речници".

Голяма част от изследваните сайтове са претрупани с реклами под формата на текст. Директориите също попадат под ударите на ъпдейта. Там проблемите идват предимно от дезорганизирано съдържание, съдържание без особена плътност и, разбира се, много пълнеж, който има за цел да "разсее" ботовете. При твърде много от изследваните резултати търсачката е връщала страници, които изобщо не би трябвало да излизат в търсенето, но въпреки това са били класирани високо.

Какво, все пак, е влиянието на линковете?

Говорихме надълго и нашироко за съдържанието, което ни навежда на мисълта за тясна връзка между новия ъпдейт и Panda. Но какво става с линковете? Много от засегнатите сайтове се оказват със сериозни проблеми в качеството на съдържанието. Може ли същото да се каже за линковете? Дори при детайлно изследване на сайтове, които са били повлияни – позитивно и негативно – от Phantom 2, не може да се каже категорично какво е значението на линковете в тях. Това, което става ясно, е, че голяма част от най-драстично засегнатите сайтове поддържат огромни бази с линкове – в някои случаи до десетки милиони линкове. Когато става дума за такива обеми от информация, е изключително трудно да се потвърди със сигурност дали именно линковете са част от проблема, който е предизвикал изпадането от класиранията. Със сигурност някои от линковете са маркирани като чувствително съдържание, но далеч не при всеки от изследваните сайтове.

От друга страна, някои сайтове се повлияха положително след ъпдейта – при част от тях можем да видим старателен линкбилдинг с качествено съдържание от големи брандове, утвърдени компании и други силни домейни. Въпреки това е трудно да се заключи дали линковете имат решаващото значение при повлияните сайтове. И за да се усложнят още повече нещата – в изследваните резултати има немалко сайтове, които се качиха в класирането след ъпдейта, но имат доста ниско качество на линковете. Ако линковете бяха основната движеща сила в поредната промяна на алгоритъма, то тези резултати нямаше да са същите.

Реално погледнато, най-вероятната цел на ъпдейта е качеството на съдържанието, но от друга страна всичко е възможно – и Google са го доказвали многократно.

Какви са следващите стъпки за засегнатите от Phantom 2?

Все още не е съвсем ясно дали целта на Phantom e да "почисти" онова, което Panda по една или друга причина е пропуснал, или има съвсем друга функция. Aко вашите сайтове са засегнати от промяната в алгоритъма след 29 април, ето какво препоръчват някои специалисти в оптимизацията:

Обърнете сериозно внимание на проблемите със съдържанието, като се опирате на опита, който вече имаме с Phantom 1 от май 2013 г.

От гледна точка на връзките – проследете базата от линкове, която сте построили в последните 6 до 12 месеца и анализирайте. Обърнете внимание: ръчно ли са въведени тези линкове, естествен ли е произходът им? Специалистите съветват да премахнете (или да зададете нофолоу за) всички неестествени линкове. Въпреки че що се отнася до този ъпдейт най-вероятно става дума за адресиране на съдържанието от страна на Google, една качествена ревизия на линковете в никакъв случай не би навредила. Даже би могла да служи като инвестиция в бъдещето.





Публикувано на 15.07.2015
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация