Безплатна регистрация

Публикации

Какво е SEO копирайтинг?

SEO копирайтинг или оптимизация за търсачките – това е определена техника за създаване и редактиране на текстове за уеб сайтове по такъв начин, че първо, потребителят лесно да разбира текста при прочитане и второ, текстът да съдържа необходимите за оптимизиране в търсачките ключови думи на необходимите места и в необходимите пропорции.

 

Основна задача на SEO копирайтинга е повишаване рейтинга на сайта при резултатите в търсачките при търсене по определени ключови думи.

Освен работата с видимия на страницата текст, SEO копирайтингът включва и оптимизация на останалите елементи на сайта с цел включване на ключови думи. Към тези елементи се отнасят: името на страницата, метатаговете description и keywords, заглавията и подзаглавията, надписите към изображенията и самият текст.

Експертите по оптимизация за търсачките препоръчват интернет страниците да съдържат по около 250 думи, при което една или най-много две ключови думи трябва да бъдат разположени на стратегически места в текста и в останалите елементи на страницата.

Със сигурност може да се каже, че SEO копирайтингът дава отлични резултати за повишаване рейтинга на сайтовете в търсачките. С помощта на SEO методите могат да се постигнат високи позиции в повечето системи за търсене в интернет и по голям брой ключови думи, въпреки че никога няма 100-процентова гаранция за това. Някои специалисти в сферата на SEO твърдят, че използването на тези методи позволява да се запазят високи позиции в търсачките, дори и те регулярно да сменят механизмите си за ранжиране. В същото време другите методи за оптимизация дават по-малко стабилни резултати.

Сред недостатъците на SEO копирайтинга е, че той е най-ефективен при запитванията при търсене, които не са високо конкурентоспособни, т.е. тези ключови думи, които не се използват от голям брой хора за повишаване рейтинга на сайта. Най-конкурентоспособни са запитванията по темите: казино, секс, застраховки, здраве, резервации в хотели и др. Прекалено много хора се борят за високи показатели по тези ключови думи, което довежда до необходимостта да се използват по-ефективни методи за оптимизиране.

Също така не всички уеб сайтове са подходящи за  SEO копирайтинг. Много страници просто не съдържат достатъчен обем текст, а увеличаването му може да наруши дизайна или характера на сайта. В същото време притежателите на сайтове, които съдържат текст в голям обем, не желаят да променят съдържанието на страниците си само заради уеб оптимизацията.





Публикувано на 19.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация