Безплатна регистрация

Публикации

Постигнете най-добри резултати при обмяната на банери – втора част

Целта на тази статия е да даде отговори на собствениците на сайтове, които желаят да използват рекламните мрежи за обмяна на банери за постигане на максимална ефективност при изпълнение на специфични задачи.

 

Вижте: Постигнете най-добри резултати при обмяната на банери – първа част

Кампания за намиране на нова публика или клиенти


Това е най-трудният вид кампания. Ако желаете да привлечете точно определена част от аудиторията, трябва да се уверите, че програмата за обмяна на банери Ви предоставя необходимите инструменти за постигане на Вашата цел. Те могат да включват:

1. Таргетинг на потребители с определен профил

Изискванията на един сайт за намиране на аудитория могат да бъдат абсолютно различни от тези на друг сайт. Докато единият собственик на сайт може би се нуждае да се концентрира върху използването на точно определена комбинация от софтуерни продукти, друг може да изисква прецизна комбинация от времеви период, влечение към новите технологии и бърз достъп до интернет, за да направи ефективна промоция на своя продукт.


Да кажем, че вашата таргет-група се състои от офис служители от Сан Диего, които са най-податливи към Вашите предложения между 10 и 12 ч. в работни дни (вашият продукт е доставка на пици в Сан Диего), уверете се, че можете да създадете точна комбинация от необходимите условия за използване на програмата за обмяна на банери. Ако таргет-групата Ви са потребителите на уеб-телевизия в Европейския съюз с интерес към точно определена нова технология, избирането на тази комбинация от условия ще ограничи импресиите за всички останали интернет потребители.

Не правете компромис с перфектния таргетинг. Запомнете, че всяка една импресия на банера извън таргет-групата е във Ваша вреда и липсата на дори една-единствена опция за ограничаване на таргет-групата в профила Ви ще увеличи драматично броя на разпилените импресии. Ако целта са Ви потребителите в Сан Диего, а тази опция отсъства, и решите да се примирите с импресии само в щата Калифорния, бъдете готови за спад на конверсията с 8 до 10 пъти. Помислете отново дали желаете подобна услуга! Сумирайки, трябва да кажем, че, за да бъде банер рекламата ефективна, почти всеки бизнес се нуждае от комбинирането на най-малко 3 или 4 различни ограничения за таргетинг на потребителите с определен профил.

2. Няколко различни реклами и различни таргетинг профили

Таргет-аудиторията на всеки сайт е доста разнородна, така че обикновено има необходимост от повече от една реклама, за да бъде привлечено вниманието на колкото може повече посетители.
Ако притежавате сайт, посветен на безплатния софтуер, направете различни банери за всяка една от подкатегориите във Вашия сайт (примерни категории могат да бъдат „е-мейл клиенти“, „безплатни игри за Mac” или „драйвъри за  MS Windows“). Тези подкатегории могат да са част от един сайт, но да привличат  клиенти с различни интереси. Всеки от тези типове посетители е по-вероятно да реагира на релевантна реклама, вместо на банер с общото заглавие „Най-добрите безплатни програми“.

3. Няколко различни таргет-адреси

Много посетители бързо се разочароват, след като банерът не ги отведе веднага към обещаното съдържание. Ако рекламирате някаква специална промоция, тя трябва да се покаже незабавно, след като посетителят кликне върху банера. И ако няколко различни банера рекламират един и същ сайт, те трябва да имат съответно различни  URL-адреси, така че уверете се, че програмата за обмяна на банери Ви позволява да определите за банерите си линкове различни от този, който сте дали при регистрацията.

4. Интерактивни формати на банера

Обърнете внимание на формата на рекламата, която използвате. Колкото е по-интерактивна Вашата реклама, толкова по-голям ефект ще има тя. Обикновените *.gif-файлове може все още да са подходящи за рекламиране на търговска марка, но не и за привличане на нови клиенти. Обмислете използването на интерактивни флаш реклами, реклами с менюта и скролбарове,  html-банери и др.

5. Заключение

Планирайте всичко и определете по какъв начин ще следите резултатите от Вашата кампания. Броят на кликванията върху банерите не може да Ви покаже увеличаването на аудиторията, така че за една ефективна оценка на кампанията ще е необходим анализ на извършените от потребителя действия след кликването.
Има случаи, при които един банер има пет пъти повече кликвания в сравнение с друг, обаче коефициентът на конверсия при него е 20 пъти по-нисък. И фактически банерът, дал по-малко посещения, е четири пъти по-ефективен, ако се има предвид същинската цел на кампанията.
Винаги е препоръчително да се избира мрежа за обмен на банери, която има вградена статистика с действията на посетителите след кликването на банера, тъй като винаги е много трудно да се корелират кликванията с последващите действия на посетителя.





Публикувано на 14.06.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация