Безплатна регистрация

Публикации

10 полезни съвети за подобряване типографията на интернет сайта

Тук са представени много полезни базови съвети и препоръки на авторитетни експерти за това, как да направим типографията на нашия сайт по-ефективна и привлекателна. На какво трябва да обърнем внимание, за да изглеждат страниците с текст естетически правилни и логически завършени, а четенето на съдържанието да бъде максимално удобно за посетителите.

 

1. Шрифт
Изборът на шрифт е един от най-важните елементи на типографията. Шрифтът трябва да съответства на съдържанието на текста и да бъде уместен. Също така най-добре е да се избира четим и ясен шрифт. За заглавията може да се използват и декоративни шрифтове, но за основния текст най-подходящо е да се спрем на традиционните Helvetica, Arial или Times New Roman.

2. Размер
Следващият елемент, на който трябва да се обърне внимание, е размерът на шрифта. По правило размерът на шрифта за основния текст варира между 12 и 16 пиксела. Също така трябва да се вземе под внимание фактът, че потребителите могат да разглеждат сайта и от мобилни устройства, а следователно текстът трябва да се чете лесно при различните разделителни способности на екрана.

3. Йерархия
В зависимост от размера на шрифта на основния текст в сайта препоръчително е да се създаде йерархия на размерите за различните части на текста и тази йерархия да се спазва на всички страници в сайта. Например, ако основният размер на текста е 14 пиксела, следващите размери могат да бъдат 16, 18, 21, 24, 36 и т.н. за останалите блокове с текст и големи заглавия и подзаглавия.

4. Акцент
Понякога има нужда определена дума или фраза в текста да се отдели, за да се акцентира вниманието върху нея. Това може да се направи с помощта на курсив, удебеляване, подчертаване, промяна размера на шрифта или използването на различни цветове. След като бъде избран определен стил за акцентиране на думи или фрази, отново е желателно да се придържаме към него на всичките страници на сайта.

5. Дължина на редовете
Ако редовете са прекалено къси, текстът изглежда несвързан, докато ако са прекалено дълги – тогава става много труден за четене. Обикновено дължината на редовете варира между 40 и 80 символа. Оптимално тя трябва да е около 65 символа.

6. Разстояние между редовете
Този параметър е важен компонент, влияещ върху четимостта на текста и общата естетика на сайта. Изборът на размер на разстоянието между редовете зависи от използвания шрифт, от неговия размер и стил, както и от дължината на редовете. Обикновено размерът на разстоянието между редовете трябва да е с 2-5 пункта по-голямо от размера на шрифта.

7. Подравняване
Доброто подравняване на текста способства за общото впечатление от сайта. Съдържанието трябва да се разположи прецизно според логиката на възприемането на текста и визуалния баланс. Страницата трябва да бъде разделена на системи от колони, абзаци, менюта, заглавия странични и долни колонтитули.

8. Цвят и контраст
Цветовият акцент в текста може да направи общия дизайн извънредно привлекателен. Обаче за големи отрязъци от текст по-добре е да се спрем на традиционното съчетание от много тъмен цвят за шрифта и светъл фон на страницата. Експериментите с тъмен фон и светъл текст са по-уместни за заглавията и подзаглавията.

9. Празни пространства
Празните пространства между отделните елементи в дизайна на страницата дават възможност на цялото съдържание да „диша“. Най-общо казано, оформянето на сайта с по-малко на брой елементи и повече свободно пространство изглежда много по-привлекателно, отколкото страниците, които са претъпкани със съдържание.

10. Нарушавайте правилата
Традиционният съвет във всички подобни рубрики със съвети е, че правилата могат да се нарушават. Дизайнерите, разбира се, трябва отлично да са запознати с основните правила за ефективна типография, но те в същото време трябва да бъдат достатъчно смели, за да експериментират с тях и да ги нарушават, тъй като именно така се раждат иновационните и необичайните сайтове.





Публикувано на 10.09.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация