Безплатна регистрация

Публикации

Съвети за използването на уеб анимация

С развитието на Интернет разработчиците на уеб сайтове все по-често използват анимация. Без съмнение анимацията по страниците на сайта може да внесе елемент на движение и живост. Това се отнася особено за ресурсите, които съдържат голямо количество текстове и публицистични материали.

 

Но понякога анимациите (GIF и Flash) се поставят по страниците необмислено и в огромни количества, така неволно се създава впечатлението, че това се прави единствено, за да се демонстрират способностите на дизайнера или уеб студиото. При това въобще не се взима под внимание удобството на потребителите. А често именно заради изобилието от флаш- и gif-анимации в сайта е невъзможно не само запомнянето на информацията, но дори и прочитането й.

Тъй като използването на анимация има доста сериозни ограничения, нека разгледаме в какви случаи анимационните ефекти са оправдани, а в кои – не.

Анимации НЕ трябва да се използват:

а) На всяка уеб страница под формата на безполезна украса. Посетителят на сайта ще се отвлича от нея и равнището на неговото внимание ще се понижи. В резултат на това недоволните и раздразнени от ненужните украси посетители ще се прехвърлят на конкурентните сайтове с по-спокоен дизайн.

б) При разработката на лого. Логото е фирмен знак, част от търговската марка, и затова то не трябва да съдържа сложни за зрителното възприятие обекти  и се смята за недопустимо включването на анимирани изображения в него.

в) На уеб-страниците, които и без това са препълнени с голям обем информация. Всеки вид анимация, това се отнася особено за флаш клипчетата, способства за значителното увеличаване размера на страницата. Наивно е да се надяваме, че потребителят ще изчака няколко минути за зареждането на необходимата му страница, само за да се наслади на поставената от Вас красива анимация.

Използването на анимации Е НЕОБХОДИМО, когато:

а) се налага нагледно да се демонстрират възможностите на една или друга рекламирана стока. При това с помощта на програмата  3d max може да се разработят триизмерни обекти или с помощта на флаш технологиите да се създаде слайдшоу, съдържащо бутони за управление. Флаш анимацията притежава несравнимо повече възможности и богат набор от инструменти за реализацията им в сравнение с gif-анимацията. Обаче не си струва да се увличате прекалено по тази технология, тъй като несъвършенството на някои търсачки прави съдържанието на флаш сайтовете недостъпно за търсене, а следователно и за оценка на тяхната релевантност. С други думи флаш сайтовете не могат да разчитат на добро място в рейтинга на някои търсачки, понеже те просто няма да го забележат.

б) трябва да се проследи промяната на даден обект.

в) трябва да се привлече вниманието на потребителите към определена част от уеб страницата. В този случай е допустимо използването на „изплуващи“ прозорци и други подобни ефекти.

Заключение:

Ако не сте уверени дали да използвате анимация на своя сайт, задайте си въпроса: Възможно ли е в дадения случай да се избегне поставянето на анимации. При отрицателен отговор не си губете времето и започвайте разработката на анимацията или поверете сайта си в ръцете на специалисти по уеб дизайн.





Публикувано на 17.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация